A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Gyömbér termesztése otthon - 3 egyszerű lépésben +fotók +tapasztalatok

2015. szeptember 13.

gyomber_otthon_termesztve.jpg

Mindig csodálattal figyelem, hogy mi mindenre képes a természet és nagyon régóta szerettem volna kipróbálni a gyömbér termesztését otthon, házilag, mert nagy mennyiségben tudjuk fogyasztani. Isteni finom belőle a limonádé, imádjuk salátákra reszelni és sok más receptbe felhasználni és még az illatáért is odavagyok. És te?

Ja, és képzeld, még egy csudiszép kis növénykéd is lesz hosszú ideig, ha belevágsz az otthoni gyömbértermesztésbe, úgyhogy mindenképp tarts velem! 

Ha nem mersz egyedül nekikezdeni egy-egy otthon is elkészíthető, termeszthető, nevelhető dolognak, fordulj Mókushoz, ő fogja a kezed és végigvezet! És persze előtte mindent kipróbál! ;)  

Mondanám, hogy hatalmas nagy ördöngösség és csak a legjobbaknak sikerülhet, de nem, ez így azért nem igaz. :) Viszont van egy-két trükk, amit érdemes betartani és úgy tuti a siker! Mutatom! 

Hozzávalók

Mint egy recept. Csak nem kavarni kell, de mókusegyszerű! Figyelj! 

  • gyömbér - hihetetlen, mi? 
  • zacsi - csak ne dobd ki azt, amiben vetted és az tökéletes! 

gyomber_neveles_otthon.jpg

  • vödör v. kaspó (nagy!) - amiben nevelgeted
  • föld - A kis igényes! :)

Első hónap

Na, ez gyors lesz. Mármint az egy hónap az egy hónap, viszont teendőd nincsen. Egyszerűen csak "felejtsd a zacskóban a megvásárolt gyömbért" egy árnyékos helyen, hadd gondolkozzon, ki akar-e jönni. :) 

De tényleg! Ne csomózd be, azért kapjon levegőt, de ne is szedd ki. Néha ránézhetsz, de nem fogja igényelni a társaságodat, hidd el! 

Folytatás - csíráztatás

Ezt sem neked kell csinálnod, ne aggódj! Kb. egy hónap múlva elkezd csírázni magától és már látni fogod a kis hajtásokat, zöld levelet, a leendő növénykéd kis szárát. Nagyon izgi és tündérien aranyos szerintem. 

gyomber_termesztes_sajat_kezuleg.jpg

Azt a részt, ahol nem volt kedve csírázni, azt vágd le és használd fel, arra a termesztéshez már semmi szükség.

Ültetés

Ehhez kismókusodat is hívhatod, merthogy ő is meg tudja csinálni, annyira egyszerű! Csak arra figyeljetek, hogy a hajtáscsúcs legyen felfelé (de szerintem ő is rájön, magától is ;) )!

Földet adj neki rendesen, hogy legyen hová gyökereznie. 

2 gyömbértermesztési szabály

Igazából az egész történetnek ez a legfontosabb része és ha ezt betartod, akkor semmit nem tudsz elrontani - persze ha ráülsz, akkor lehet probléma, de egyébként vállveregetés lesz a vége - és hamarosan élvezhetitek a látványt... majd kicsit - na jó, nem annyira kicsit - később az ízt is. 

1. Árnyékos hely - ahogy az elejétől, továbbra se érje közvetlen napfény. 

2. Kevés víz - soha ne álljon rajta a víz! Elég hetente 2-szer meglocsolni és akkor sem kell felönteni az egész kaspót, inkább csak a föld alsó rétegeibe eljutva van szüksége vízre.

Ezen a képen is jól láthatod, hogy a gyömbér a száraz földet szereti.

gyomber_fold.jpg

A termés

A lényeg persze a föld alatt van, úgyhogy a növénykénkben ugyan gyönyörködhetünk, de abból nem lesz vacsora (bár nem is tudom, lehet, hogy ehető!? :D)! 

Néha-néha kuksizd meg, hogy növekszik őkelme odalent és ha elég türelmes leszel, hosszú hónapok után már a saját termesztésű gyömbéredet reszelheted az italodba.

Tudtad, hogy orrdugulás ellen is az egyik leghatásosabb gyógyír alapanyaga a gyömbér? Kattints és mutatom, hogyan készítsd el! --->

Ha még nem elég nagy a gyömbéred - az első pár alkalommal csak a kíváncsiság fog hajtani, de tudod jól, hogy még nem nőtt eleget :) -, csak visszahelyezed a földbe és hagyod tovább nőni. 

Mutatom, hogy néz ki az enyém egy hónap után, amikor már látszik, hogy növekszik. Nagyon cuki!!!

gyomber_1_honapos.jpg

Sikertelen próbálkozás

Megmutatom ezt is, csak hogy lásd, hogy ha valami nem jól sül el, az nem a te hibád, most már tudjuk a titkát és ha szót fogadsz egy tapasztalt mókusnak, veled ez már nem fordulhat elő! 

Így nézett ki szerencsétlen - sehogy! -, amikor mindent rosszul csináltam, amit csak lehet: túlöntöztem és nem hajtattam meg előre, így nem is lett belőle semmi, de semmi. Szóval, így ne csináld! :)

sikertelen_gyombertermesztes.jpg

Biztos vagyok benne, hogy neked is sikerülni fog és nagyon örülnék, ha meg is mutatnád majd a saját gyömbérkédet, hogy más mókusok is bátran nekifogjanak! 

Hihetetlen sok jótékony hatása van a gyömbérnek és mint fűszer, millió recepthez használható, úgyhogy ha te is akarsz spórolni rajta... hát rajta! ;)

Ha tetszik, hogy én kipróbáltam és megmutattam, mutasd meg egy lájkkal és gyere facebookra, hogy a következő szuper tippről se maradj le! 

újrahasznosítás növény házilag gyömbér kipróbáltuk saját tapasztalat zöldség termesztés 100%-os felhasználás egászséges

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr727785410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sveikukac 2019.02.09. 14:27:01

Ha valaki nem szakember,még lehet ügyes, vagy szerencsés, de cikket írni csak akkor érdemes, ha nem kerülnek bele blődségek.
A gyömbér a fotók tanúsága szerint HAJT, és nem CSÍRÁZIK. Csírázni csakis a MAGOK képesek, a gumó, az egy föld alatti módosult hajtás, rügyekkel. Persze, ugyanez igaz a krumplira is, amit szintúgy csírázással szokás "gyanusítani".
Ez nem okoskodás, ez egyszerűen így van!
süti beállítások módosítása