A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így készíts sűrített tejet házilag + 2 szuper recept

2017. november 30.

Egy igazi gasztronómiai bűnre csábítás fog következni. Ha diétázol, inkább görgess tovább, mert itt bizony folyni fog a cukor és a finomságok egész hada. Kivételesen az egészséges tanok felett szemet hunyok, és az élvezeteké lesz a főszerep! Bocsi!

befunky_cddddddgggollagxxxxe.jpg

Ha jön a hétvége, akkor bizony a sütés-főzés nem maradhat el, legalábbis nálam. Nagyon élvezem a konyhai kísérletezést, és ilyenkor gyakran próbálok ki új recepteket.

A választásom most egy igazi kedvenc édesség házi elkészítésére esett: a Kinder tejszeletre.

A Kinder tejszelet 3 fő alkotóeleme

  1. kakaós piskóta
  2. méz és
  3. a rejtélyes fehér töltelék

Olvastam csokibevonatot és fahéjat is az összetevők között (bezzeg mézet alig egy-kettőnél), tényleg rengeteg oldalt és receptet átlapoztam. Zavarba ejtően sok próbálkozást láttam arra, hogy mivel lehetne utánozni az eredeti finomság fehér töltelékét. Sok variáció felmerült a túrótól a pudinging, sőt egy ízben még a sima, flakonos, kinyomható tejszínhab is elhangzott. Brr...

A drága hozzávaló, ami nincs itthon

Biztosan ezek a sütik is nagyon finomak, csak köszönőviszonyban sincsenek az eredetivel. Végül rábukkantam egy receptre, ami külföldi oldalról lett fordítva, de a fejben kóstolás után ez tűnt a legszimpatikusabbnak. Szóval, ott ülök gép előtt a kiszemelt recepttel farkasszemezve és legörbül a mosolyom, mert megláttam egy összetevőt, ami nincs itthon: sűrített tej. Gyorsan leugrottam a boltba, de amikor megláttam mennyibe kerül, dobtam egy hátast és úgy döntöttem inkább elkészítem itthon. 

Ha te is az otthoni, házi készítésű dolgok híve vagy, köztünk a helyed! Gyere facebookra és legyél a mókuscsapat tagja! Várunk szeretettel! ;)

Megint körbenéztem a neten és sajnos szembesülnöm kellett azzal, hogy sokan olyan összetevőkből készítik, ami szintén nincs itthon, és ráadásul az áruk is hasonló kategóriába esik, mint a hőn áhított sűrített tejnek: mascarpone, juharszirup, tejpor, stb. Valaki egyszer elmesélhetné nekem, hogy mi értelme azoknak a recepteknek, mint például majonézt készíteni bolti majonéz felhasználásával, sűrített tejet készíteni bolti sűrített tejből… Soha nem értettem, hiszen most vagy van otthon, vagy nincs, de hagyjuk!

A sűrített tej a boltban hozzávetőlegesen 1500-2000 forint/kiló vagy liter áron kapható, nekem ellenben ennek töredékéből meglett és isteni finom.

Sűrített tej recept

Hozzávalók

  • 1 liter házi tej (Ha nincs, tökéletes a 3,5% doboz tej is, én is azt használtam.)
  • töménytelen mennyiségű cukor (konkrétabban: 700 gramm és 1 kg között)

Elkészítettem 700 gramm cukorral is, akkor jóval folyékonyabb és kevésbé tömény sűrített tejet kaptam, majd kiegészítettem a cukor mennyiségét 1 kilóig és tovább főztem, így kihűlés után egy szirup állagú, rendkívül édes, sötétebb sűrített tejet kaptam. Ízléstől és leendő felhasználástól függően bármelyik változat célravezető lehet.

befunky_collage.jpg

Nekem ebből a mennyiségből a lenti képen is látható, sima nutellás üvegből (mi másból?) 3,5 üveg jött ki. Kicsit lehet, hogy túlzásba estem első kísérletre a mennyiséget illetően, de így legalább további recepteket is kipróbálhatok a kiszemelten kívül is.

Az elkészítés pofonegyszerű, a tejet felforraljuk a cukorral, és forrás után még 15-20 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni és már kész is van. Na, és egy gyors mosogatás... 

Mosogatógép-vásárlás előtt állsz? Segítünk!

Erre figyelj, ha sűrített tejet készítesz

Vigyázz, hogy a tej megpróbál majd kifutni, szóval legyél résen és felügyeld, kevergesd! Olvastam vastag, magas falú edény követelményekről, de nálam egy egyszerű lábas is bevált (de azért hagyni kell helyet a tejnek bőven). Igaz, nekem kerámia bevonatú edénykészlet van itthon, hogy ne tudjam leégetni a kényesebb ételeket sem, és könnyebb legyen mosogatni. Cseles vagyok, mi? :)

dsc017ddd24.jpg

Mire használható a sűrített tej?

  • kávéba isteni (Hallottál már a vietnámi kávéról? Egy kedves ismerősöm ajánlotta, én tuti kipróbálom.)
  • házi fagyi kulcsösszetevője
  • rengeteg sütemény hozzávalója (pl. raffaelló golyó v. a Kinder tejszelet - mindjárt mutatom, nyugi!)
  • brazil limonádé
  • házi karamell
  • házi nutella (inkább úgy mondom, olyan recept is van, a nutellának van egészséges változata, ami enélkül is isteni
  • krémlevesekhez is fincsó
  • likőrkészítéshez szinte elengedhetetlen

A cikk elején említettem, hogy az én szent küldetésem a Kinder tejszelet elkészítése volt. Szóval, végre el is érkeztünk a receptig. Velem vagy még? Bocsi, de most már tényleg jön a lényeg. 

A Kinder tejszelet receptje

83df0508e98b2e3029c44c15af2d516d.jpg

Piskótához:

- 6 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor (nekem ebből is házi van, majd mutatom!)
- 0,8 dl olaj
- 0,25 dl tej
- 1 sütőpor
- 2 evőkanál liszt
- 3 evőkanál méz
- 6 kanál cukros kakaópor (ha cukrozatlant használsz, akkor a fenti 8 deka cukorhoz rakj még pluszban)

Töltelékhez:

- 4 dl habtejszín
- 1,5 dl sűrített tej (a fenti, cukros változatból)
- 1 korty vaníliaaroma (igen, abból is van házim ;))
- 1 kanál méz
- 1 zacskó expressz zselatin fix

Nem kell túlbonyolítani, a piskóta hozzávalóit dolgozd össze és már mehet is a sütőbe! A piskóta fele a Kinder alja lesz, a másik fele pedig a krém megkötése után a tetejét fogja képviselni.

A töltelék összetevőit  verd fel,aztán tedd hűtőbe és amikor elkezd megkötni, tedd rá az alsó piskótarétegre. Ha megkötött, mehet rá a másik piskótalap, és már kész is. (Bocsi, hogy nincs saját fotó, később jutott eszembe, hogy biztos te is örülnél a receptnek. De te ne felejts el fotózni és mutasd meg, neked hogy sikerült! ;))

Ha pedig a sütögetés közben megszomjaztál, készíts gyorsan egy brazil limonádét! Én is most próbáltam először, de szerintem nem utoljára (bár nekem ez inkább nyári ital).

Brazil limonádé recept:

Csak öntsd össze a hozzávalókat, ha van kéznél egy turmix, akkor habosítsd és már ihatod is. Egészségedre!

  • 5 dl ásványvíz (szerintem bubisból az igazi, de ha nem vagytok barátok, a sima is jó lesz)
  • 1 dl sűrített tej
  • 1 lime kifacsart leve
  • néhány jégkocka

brazil_limonade.jpg

Remélem, tetszik az ötlet és te is kipróbálod a recepteket! Kérlek, mindenképp jelezz vissza, hogy ízlett és ha új ötleted van, azt is várom nagy lelkesedéssel és kíváncsisággal! 

A sűrített tej legyen veled! 

Tehát: Nem minden jobb, ami bolti, sőt...! Ha még nem vagy velünk facebookon, gyere és legyél te is a mókuscsapat tagja! Jó móka, ígérem! ;)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr1113407749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ureusz 2018.09.03. 19:56:06

Jó estét!

A kinder szelet receptjéről kérdezném, hogy a kakakópor az evőkanál vagy teáskanál? Köszönöm.

mokuspanna 2018.09.04. 17:27:49

@Ureusz: Evőkanálra gondoltam, de nekem laposabb (kisebb) fajta evőkanalaim vannak eredetileg, szóval ez csak egy irányszám.
süti beállítások módosítása