A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

13 kerti ötlet, amitől minden életre kel a ház körül és legalább egyet neked is ki kell próbálnod

2017. június 28.

Nyári mókusként ilyenkor madarat lehet velem fogatni és bár nincs saját kertem, szerintem többet nézegetek magazinokat és blogokat a témában, mint az, aki ezt a saját barackfája alatt ülve is megteheti. Menthetetlen ötletgyűjtögető lévén persze, hogy hoztam neked is egy adagot olyan kerti dekorációkból, amik nekem tetszenek. Te is találni fogsz köztük olyanokat, ami "azonnal kell" kategória, úgyhogy helyezkedj el kényelmesen és inspirálódj velem! 

kerti_dekoraciok.jpg

Ígérem, lesznek köztük "kis projektek" és "mini ötletek" is, amelyek tényleg minimális befektetést igényelnek, mégis újjávarázsolódik tőlük a kerted, udvarod azon része, ahol megvalósítod őket! 

I. Mini ötletek a kertbe - amiket már ma bevethetsz

Ezekkel az egyszerű dekorációkkal úgy dobhatod fel az udvarotokat vagy akár csak a teraszt, erkélyt, hogy este már kipipált tétel lesz a listádon, holnap pedig már a vendégektől is bezsebelheted a dicséreteket. Kis befektetéssel vagy épp teljesen ingyen, okos újrahasznosítással is csodákat tehetünk a környezetünkért. No, de a nagy szavak helyett beszéljenek a képek! ;)

Növényjelölő kavicsok

Gyönyörűeket lehet kapni már készen is és sok kézműves is készít egyedieket, de te is meg tudod csinálni, úgyhogy ha van egy kis kézügyességed és kedved valamit alkotni a kertedbe, akkor ez az egyik legegyszerűbb és legvidámabb dolog. 

novenyjelolo_kavicsok.jpg

Lámpások konzervdobozból vagy befőttesüvegből

Mindkét ötlet mókusegyszerű, mégis nagyon látványos és messziről kiszúrható, hogy saját készítés (ami igenis menő)! A befőttesüveg verzióhoz csak egy kis fehérbabra és gyertyára vagy mécsesre van szükséged (vagy persze bármi másra - én pl. imádnám kávészemekkel vagy mogyoróval, hogy legyen mindig vésztartalék kéznél), a konzervdobozos lámpás elkészítéséhez pedig egy fúróra. Mancsokra vigyázni!

lampasok_befottes_uvegbol_vagy_konzervdobozbol.jpg

Faleveleken lépkedve

Személyes kedvencem a betonból vagy erős, jó minőségű gipszből kiönthető falevél mintázatú "kő", amiről ránézésre nem is hinnéd, milyen egyszerű elkészíteni. Oké, a nagy méretű, szép formájú falevél felkutatása mindenképp mókuspróbáló feladat, de utána a többi gyerekjáték. A végeredmény pedig egy letisztult, különleges dekoráció.

betonbol_gipszbol_falevel_terko.jpg

Irány a strand!

Vagy csak a medence. Vagy csak a kert, de mégsem mezítláb. Lehet, hogy túlzás dekorációnak nevezni ezeket a színes, mintás papucstartó vödröket, de mindenképpen feldobják a kertet vagy a teraszt. Leginkább nyaralókba álmodták meg őket szerintem, de ha funkcionalitásukat nem is használjuk ki, látványnak sem semmik! Igazi mosolyfakasztó kis cukik, ugye? 

papucstarto_szines_vodrok.jpg

Kiömlő virágok

Igazából most is ott van a kertedben minden, ami ennek megvalósításához kell. Csak egy jól mutató kaspó (ami lehet modern, trendi, de ugyanúgy szenzációs hatást kelt egy ütött-kopott) és virágmagok vagy már meglévő, átültethető növények. Kb. ennyi kell hozzá, hogy a kiömlő virágokkal valami újat varázsolj a kertedbe. Lehet örökzöld, pozsgás vagy színes virágos, a wow hatás garantált. Neked melyik tetszik?

kaspobol_kiomlo_viragok_a_kertbe.jpg

Persze készítheted óriás vödörbe vagy falusi tejes kannába is vagy bármibe, ami neked tetszik és illeszkedik a kertedbe. Egészen vad hatásokat is elérhetsz vele, úgyhogy próbálkozz bátran és ha van kedved, mutasd meg nekünk is, nálad milyen megoldás született! Tudod, hol találsz! ;) 

Várlak a facebookon a mókuscsapatba és ígérem, folyamatosan hozom a jobbnál-jobb ötleteket, neked csak meg kell őket valósítanod! Menni fog, ugye?

cserepbol_kifolyo_viragok.jpg

Üveggolyó a kerítésben

Hogy csak én futottam bele véletlenül vagy ez egy új őrület lesz (volt), fogalmam sincs és lehet mondani, hogy giccses -mert az-, de valahogy mégis úgy gondolom, hogy van, ahol tökéletesen megállja a helyét. Ahogy a napfény mindenáron át akar törni rajta és ahogy visszaverődni kénytelen, az önmagában egy csoda. Szikrázóan színes csoda. 

Ehhez sem kell semmi komoly munkába fognod, csak egyszerűen fúrj lukakat a kerítésbe (vagy használd a már meglévőket) és töltsd ki színes üveggyöngyökkel vagy -golyókkal. Légy kreatív és használd ki, hogy most tényleg varázsolhatsz! ;)

uveggolyos_kerites.jpg

uveggyongy_a_keritesben.jpgForrás: gardendrama - üveggyöngy a kerítésben

II. Kis projektek a kertben - megváltozik a környezet

Én mondtam! Nem feltétlen kell több százezret rákölteni egy újításra. Ezektől a típusú "kis projektektől" ugyanúgy feléled az adott terület, mégsem úszott el a nyaralási pénz. Ezek főképp DIY (Csináld magad!) projektek, de mindenképpen a "megfizethető" kategóriába tartoznak. Igen, erre viszont az idődet kell rááldoznod, de megéri minden perc! 

Hangulatra szabott, festett, színes kerti pad

Nem kell egy Afremovnak lenned ahhoz, hogy valami igazán színeset alkoss, ha te ép azt szereted. Én nagyon! Minimalista divat ide vagy oda, szerintem egy ilyen vagány kerti padra még az is szívesen lepihen egy pohár kávéval a kezében, aki egyébként a natúr rattanra esküszik. :)

Az alapot is készítheted már te, de bármilyen régi fabútort újra tudsz gondolni egy pár színes festékesdobozzal és egy ecsettel a kezedben.

szines_kerti_pad_diy.jpgForrás: kikis-list - festett kerti pad

Kerti szökőkutak, csobogók

pancsolo_kislany.jpg

Nekem valahogy a nyárhoz kötődik a szökőkút (pedig hát -ha épp nem fagy be a víz- a hideg évszakokban is jól néz ki). Biztos azért, mert szeretek viháncoló kislány módjára belenyúlni és élvezni a hűs víz simogatását. Igen, én vagyok az, aki a kerti öntözők előtt is addig futkosok, amíg az le nem locsol “véletlenül”, de bátrabb napokon bele is futok.

Nem is kérdés tehát, hogy ha valami újat terveznék a kertembe, a szökőkút benne lenne az első háromban és nekem lenne a legszebb, cikk-cakkban is spriccelő öntözőm, a növényeim és a látvány kedvéért. Piciben is vannak nagyon jópofák, de ha van helyed, akkor alkoss valami nagyot!. Persze ez függ a lehetséges vízellátástól és fontos, hogy a megfelelő szivattyú kiválasztása után az helyesen legyen elhelyezve, hogy a későbbiekben lehessen tisztítani, és ne akadályozza a vízben kialakuló kosz sem a működését.

Régen volt "a szökőkút", ami minden kertben pont ugyanúgy nézett ki, ma már millió lehetőség van arra, hogy egyedi szökőkutad, öntöződ, csobogód legyen. Tényleg csak a fantáziádon és kreativitásodon múlik, hogy mi fogja a kertedet feldobni. Nézd csak!

kerti_szokokut_csobogo.jpg

csobogo_a_kertbe.jpg

kerti_csobogok.jpg

Napvitorla

Én először egy külföldi játszótéren láttam, aztán egy Kopaszi-gáti étterem felett gyönyörködtem benne egy ebéd alatt (felett), ma meg már nagy a szerelem. 

Tízezer forint körül elérhetőek, de akár csináltathatsz is teljesen egyedit és persze a szükséges mérettől, anyagtól függ az ára, de semmiképp nem elérhetetlen. Mindenképpen rögzíteni kell, de általában állíthatóak, a napállástól függően, így egy kis befektetéssel megoldottad az árnyékolást a kertben, akár olyan helyeken is, ahol más módszerekre nincs lehetőséged. 

napvitorla_arnyekolastechnika_a_kertbe.jpg

Raklap-kert

Még bőven divatját éli a raklap-újrahasznosítás, úgyhogy könnyedén fogsz találni millió ötletet arra, hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből a masszív cuccból. Csinálhatsz mellé kerti bútort is, szintén raklapból (ízlés dolga, nekem az együtt már kicsit "sok" lenne), amit pácolhatsz, festhetsz, kedved szerint.

raklapbol_kert_a_kertben.jpgForrás: anythingology - raklapból minikert a kertben

raklap_kert.jpgForrás: modernfarmer, morningchores és pinterest

De persze, ha nincs elég helyed vagy nagyban nem érzed magadénak, csinálhatsz egészen picikét is belőle, amit akár a lakásba is bevihetsz, ha van energiád minden locsoláskor kicsit átköltöztetni a fürdőbe, hogy mégse a parkettára csorogjon a víz. :)

mini_raklap_kert_diy.jpgForrás: wintergardenz - mini raklap-kert

Hab a tortán, akarom mondani, virág a raklapon, ha teljesen szétdarabolod (igen, akár sima falapokból is megcsinálhatod) a raklapot és készítesz belőle egy színes hátlapot, amire fantáziától függően ezt-azt aggatsz és abba ülteted a növényeket. Pl. konzervdobozba. Az most menő! 

raklapbol_kerti_viragtarto.jpgForrás: a beautifull mess - kerti virágtartó raklapból, házilag

III. Nagy változások a kertedben - mintha elköltöztél volna

Te is imádsz rácsodálkozni a lakberendezési magazinokban egy jó ötletre vagy a kiállításokon megállni és hosszú percekig bámulni egy-egy szépséget? Ne hagyd abba, mert inspirációt gyűjthetsz, de vedd végre a kezedbe az irányítást és valósítsd meg az egyiket!

Kutatások rávilágítottak, hogy sokan azért nem lépnek meg egy-egy nagyobb felújítást vagy azért nem vállalnak be valami nagyobb új dolgot, mert félnek, hogy rosszul döntenek és meg fogják bánni, hogy arra költötték a pénzüket. Ez butaság! Ha emiatt ülsz a pénzeden, azzal az álmodat nyomod el és a végén nem lesz belőle semmi, csak apránként elköltöd kis szirszarokra, (mert "ez nem nagy összeg").

Megdolgoztál érte és megérdemled, hogy magadra a kertedre költsd, úgyhogy hajrá! 

Raklapból hintaágy

Ha még nincs klasszikus hintaágyad, vagy van, de szívesen újítanál, akkor ez a megoldás szuper lehet (ha tetszik a stílus). Trendi, formabontó és nagyon sokszínűen használható. Imádom! (Ebből több bekerülhetett volna a kis projektek közé is, de te majd eldöntöd!)

Én magam nem vagyok egy ezermester, de simán tudok olyan barátot áthívni, vagy egyszerűen megbízni egy szakit, aki megcsinálja, így az én fejemben az nem lehet akadály. Te hogy vagy vele? 

Ne támadj be azonnal és vonatkoztassunk el attól, hogy a képeken levő raklap-hintaágy egy hatalmas ház előtt van vagy "olyan" körítéssel. Hidd el, nálad ugyanilyen jól fog kinézni, sőt... sokkal jobban, mert az a tied lesz! ;) Gondold ki, hová tudnád rögzíteni és hunyd le szemed, beleképzelve magad és kismókusaidat a menő ágyba.

raklap_hintaagy.jpg

raklapbol_hintaagy.jpgForrás: themerrythought, sfglobe, maispaletes és pinterest - raklapból hintaágy

Pergola - ha valami komolyabbra vágysz

Ez a projekt már bizony nem áll meg pár tízezer forintnál - főleg, ha nem a szomszéd Ferivel rakjátok össze -, de cserébe egy időtálló, több funkciós árnyékos pihenőd lesz.

Nekem a valahogy megbolondított tetősek a kedvenceim, amil például meg vannak hajlítva vagy szabálytalan alakúak, de mindenki könnyen találhat a saját stílusához és egyéniségéhez illőt. Persze, hogy a teljesen felépített kültéri, kerti konyhás a leglátványosabb, de ha neked még csak egy teljesen csupasz kertrészed van, akkor érdemes igazán belevágni! Hiszen most van lehetőséged úgy összeválogatni a kerti bútorokat és bármit (kemence, tűzrakó, napozóágy, stb.), hogy tökéletes legyen az összhang. Pár illeszkedő bútor és hasonló hatást fogsz elérni.

Ha mindenképp szeretnél teljesen fedett részt, akkor használd ki okosan a szabad felületet. Hosszan lehetne taglalni a napelemes rendszerek előnyeit -és a kapcsolódó cikkben erről is olvashatsz-, de az egyik legszuperebb a modern verziókban, hogy majdnem bárhová felszerelheted már, így akár a pergolád tetejére is!

pergola_arnyekos_piheno.jpgForrás: backyardunlimited és pinterest - pergolák a kertbe

pergola.jpgForrás: decoholic - árnyékos pihenő

pergola_a_kertbe.jpg

Kerek tűzrakóhelyek

Ahogy a nagyok csinálják! Lehet, hogy elérhetetlennek tűnik, mert még soha nem mertél belefogni egy ekkora projektbe, de ismerd el, szinte érzed a lábadon a meleget. Egy-egy nyári estén egy baráti szalonnasütés vagy bográcsozás tökéletes helyszíne lehet a körbe épített tűzrakóhely. 

tuzrako_helyek.jpg

tuzrako_helyek_kertbe.jpg

Mindegyik fenti projekt alapeleme a harmónia és fontos, hogy a magadénak érezd, úgyhogy soha ne hagyd magad elcsábítani, csak azért mert meglátsz egy hangulatos fotót. Gondold végig, hogy a hétköznapokban te úgy ülnél-e bele abba a hintaszékbe, vagy úgy locsolnád azt a virágáradatot, hogy közben tökéletesen elégedett vagy. Hagyj magadnak időt a döntés előtt, de ha már biztos vagy benne, ne engedd el!

Ha bármelyik ötlet megtetszett, vagy csak inspirációt adott egy kis átalakításhoz a kertedben, udvarodon, akkor maradj velünk, mert sok hasonló van a mókusbundánk alatt! ;)

Tehát: ha egyetértesz azzal, hogy a kertednek is szüksége van egy kis tavaszi pezsgésre, akkor válassz egyet a fenti ötletek közül és hagyd, hogy valami új születhessen!

A posztot a Gépész Holding támogatta.

inspiráció ötlet virág praktikus kert otthon dekoráció raklap DIY könnyen megvalósítható

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr1612452817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása