Halloween… ahány mókus, annyi vélemény. Van, aki szerint “amerikai butaság “, van aki imádja és már október elején gyűjti a tökfaragási ötleteket és bősz jelmeztervezésbe fog. Én fergetegesen félelmetes sütögetésbe kezdtem inkább... Egyébként, én személy szerint kedvelem a halloweent, mert ez az év egyetlen napja, amikor smink nélkül mehetek ki az utcára! :D
Ismersz már - ha nem, itt az ideje -, kicsit szövegelek, aztán mutatom a receptet és meglátod, tényleg kihagyhatatlan a nagy napon. Nem csak halloweenre, de most kifejezetten jól jönnek ezek a félelmetes finomságok.
A Halloween eredetileg kelta pogány ünnep volt, a boszorkányok, kísértetek és szellemek ünnepe. Ezért stílusosan minden ruha, kellék, dísz, álarc ijesztő vagy inkább ijesztően vicces. Miért is maradnának ki ebből a vendégváró rágcsák, sütik, szendvicsek?
Ha rám hallgatsz, igen egyedi, látványos és kellőképpen “undi” finomságokat is tudsz kínálni. Nem is kell mélyre nyúlnod a pénztárcádban így, hónap végén, mégis elismerő kísértet-huhugásokra és banyarikácsolásokra számíthatsz minden lénytől, akit (amit?) csak megkínálsz ezen a különleges, sötét, ám töklámpáktól fénylő éjszakán.
No, nézzük, milyen finomságokat alkothatsz a konyhában a Halloween jegyében.
Első sikoly: zombi ujjak, egészséges, sós mártogatós szörnyvadászoknak
(13 jó nagy darab)
Hozzávalók:
- 2 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 bögre fehér liszt
- 1 tk só
- fél dl olívaolaj
- 3 ek vaj
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk szódabikarbóna
- 20 db (biztos, ami biztos) egész, belsőhéjas mandula
- langyos víz (annyi, hogy jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kapj)
*bögre=2 dl
Így készítsd
A liszteket összekevered a fűszerekkel és a szódabikarbónával, majd a vajjal és az olajjal összemorzsolod. Annyi langyos vizet adsz hozzá, hogy masszív, de jól gyúrható, nem ragacsos tésztád legyen. Jól átgyúrod.
Kicsit hagyod pihenni a tésztát, aztán formázol belőle egy rudat, amit szigorúan 13 darabra szeletelsz egy nagy, éles késsel.
Hengereket sodorsz belőlük, majd megformázod úgy, hogy az ízületeknél kicsit vastagabb legyen és késsel ráncokat nyomsz a tésztába. Benyomod a végüket az ujjaddal és vízzel odaragasztasz 1-1 mandulát körömnek.
180 fokos forró sütőbe teszed és kb. 15 perc alatt megsütöd.
Melegen is finom, de ha kihűlt, akkor lesz ropogós.
Érdekelnek a furfangos és spórolós konyhai fortélyok? Süss velem extra krumplis pogit - maradék krumplipüréből - pár forintból! Recept + fotók ITT --->
Véres ötlet: Ha még vadabb látvánnyal szeretnéd sokkolni a vendégeket, a körmöket ketchuppel ragaszd az ujjakhoz. Így ni! :D
A zombiujj nagyon finom paradicsomszószba vagy avokádópürébe mártogatva, a látványról már nem is beszélve! Ha rozslisztet használsz vagy 3 evőkanál spenótot adsz a tésztához, még ijesztőbb színekben fognak pompázni az ujjak!
Második sikoly: hercegnő édes ujjacskái - zombiknak, szörnyeknek, szellemeknek
Hozzávalók:
- 2 bögre fehér liszt
- fél bögre darált kókuszreszelék
- 15 dkg olvasztott vaj
- fél bögre cukor
- fél csésze tej vagy víz
- fél tk szódabikarbóna
+ körmök díszítéséhez: színes marcipánmassza (vagy házi fondant+ételfesték - én ezt használtam)
*bögre=2 dl, csésze=1 dl
Így készítsd
A cukrokat és az olvasztott vajat keverd össze alaposan, majd add hozzá apránként a darált kókuszreszelékes, szódabikarbónás lisztet. Lazán összegyúrod, és ha nem elég lágy, kis tejet vagy vizet csorgathatsz hozzá.
Saját ujjaidról méretezett rudakat sodorsz és szépen kialakítod a fini kis ujjacskákat. Az ízületeknél picit szélesebbre hagyod, a ráncokat pedig apró pogácsaszaggató szélével teszed élethűvé.
Kialakítod a körmök helyét és tolhatod is be a 180 C-ra előmelegített sütőbe, ahol 8-10 perc alatt készre sülnek a szegény hercegnő ujjai, aki már nem nagyon fog kötögetni vagy hímezni, valószínűleg.
Ha kihűlt, a marcipánból vagy fondantból megformázott körmöket vízzel a helyükre ragasztod és máris ropogtathatja a szörnysereg.
Ötlet: ha még jobban borzonga(t)ni szeretnél, a szép fehér ujjak alsó részét málnalekvárba mártsd bele.
Harmadik sikoly: koponyák, a friss falatok
Hozzávalók:
- kisebb almák
+ 1 tál hideg, citromos víz
Így készítsd
Az almák héját lepucolod, aztán szabad a pálya! Elő a kiskést és indulhat a faragás. Hámozás és faragás után az almákat dobd be a citromos vízbe, akkor nem fognak megbarnulni (és még vicces is, ahogy úsznak a fejek).
Kellemes ijesztgetést és fergeteges frászt kívánok!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.