A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így készíts gyógynövényes fürdősót házilag! +ajándék

2013. december 18.

furdoso_hazilag.jpgKészíts finom és egészséges fürdősót magadnak vagy ajándékba. Egy szép üvegben átadva igazi dísze lesz a karácsonynak! ;) Természetgyógyász-tanonc mókusbarátnőnk elmondja, miért jó és hogyan készítsd el!

Milyen jó is az, amikor az ember egy stresszes nap után elmerül egy kád meleg vízben, és mennyivel hatásosabb, ha közben fürdősót is használ! Tökéletesen ellazítja a testet és a lelket, és amellett, hogy nagyon kellemes az illata és az egész fürdőzés hangulata, még jót is teszel vele a szervezetednek!

Ha szereted a természetes kozmetikai készítményeket és a kreatív ajándékötleteket, kövess, mindig újat mutatok! ;) 

Hogyan készül?

Egyszerűbb, mint gondolnánk! Csak a megfelelő alapanyagok kellenek és a megfelelő arányok.

Én eddig mindig szemmértékkel készítettem, ha nem szeretnél bele sok gyógynövényt, akkor tehetsz kevesebbet, részemről a fürdősó a domináns.

Itt egy példa:

hozzavalok.jpgGyógynövényből használhatunk többfélét is, ez esetben érdemes fele-fele arányban adagolni őket.

Ha teszel bele illóolajat, 5-10 cseppnél többre nincs szükség. Fontos, hogy mindig jó minőségű illóolajat használjunk, mert ezekben magasabb a hatóanyag is.

Ezt a keveréket készítette el Mókuspanna is (ő most narancsolajjal) és nézzétek, milyen szép lett. Kár, hogy az illatokat nem tudjuk átadni Neked! Isteni! :)

kamillas_furdoso.jpgFelhasználás előtt érdemes néhány nappal, de legalább pár órával fürdés előtt kikeverni, mert így jobban „összeérnek”. Ez a keverék kiváló pl felfázás esetén, bőrfelületi sérülések, gyulladások kezelésére, rossz alvásra, légúti problémákra ajánlom. Fogfájásra, fogínygyulladásra is jó ez a keverék, ez esetben forrázd le a kammillás sót, hagyd addig ázni, míg a só feloldódik és a víz langyos lesz, ezután öblögess vele. A só kiegyenlíti a száj ph-értékét, mert megöli a bacikat, a kamilla pedig gyulladáscsökkentő.

Kösd össze a kellemest a hasznossal!

rozsas_furdoso.jpgNem bírom ki, hogy ne szóljak pár szót a sós víz jótékony hatásairól és hogy mi a különbség a bolti és természetes kristálysók között. Aztán jön a recept! :)

Elég, ha csak a tengerben mártózásra gondolsz. A sós víz segíti a szervezet méregtelenítését, közben értékes ásványi anyagok szívódnak fel a bőrön keresztül a szervezetbe, amellett hogy ápolja a bőrt. A sós víz urológiai hatásai szintés ismertek, pl. nőgyógyászati problémák esetén is erősen ajánlott.

A bolti konyhasók sajnos mesterséges úton, sokszor kémiai szerekkel vannak tisztítva, fehérítve és ezen eljárások során elveszítik értékes ásványi anyag tartalmukat, és szinte csak NaCl marad. Ezzel szemben a természetes kristálysókat bányásszák, formálják és legtöbb esetben egyáltalán nem esnek át semilyen tisztító eljáráson, tehát az ásványi anyag tartalmuk is lényegesen magasabb. Szóval, ha lehet - erre a célra - mindenképp érdemes természetes sókat használni (még ha kicsit drágák is)! Ez lehet pl: Himalaya kristálysó, Hunza (vagy más néven Halit), vagy épp Parajdi só.

Ha pedig már egészséges fürdősót veszünk, ne hagyjuk ki az értékes gyógynövényeket! Egy kamillás fürdősó például nagyon hasznos segítség lehet felfázás esetén, valamint különböző gyulladások ellen, ill.a bőr felleti sérülések gyógyulását is serkenti.

A levendula nyugtató hatású, egy stresszes nap után kíváló megoldás, valamint alvási problémákra is javalott. Ezen felül különböző bőrporblémákra is alkalmazható.

Mindezek mellett bizonyítottan sokkal jobban alszik az ember egy gyógynövényes-sós vizes fürdő után, kipihentebben és feltöltődve ébred bármely mókus. És az jó! :)

Tippek a fürdéshez:

A kád aljába öntsd ki a fürdősót, majd önts rá forró vizet. Ebben szépen feloldódik a só nagy része, és a drog is „kiengedi a levét”. akár csak egy tea. Ezek után engedd fel a kádat vízzel. Nem feltétlenül kell tele, de mindenképp legyen benne annyi víz, hogy kényelmesen el tudj merülni benne. Ne használj tusfürdőket, és egyéb tisztálkodási szereket, csak Te és a fürdősó legyetek a vízben. Érdemes legalább 20 percet így pihenni a kádban. Amikor végeztél, ne zuhanyozd le magadról, hagyd, hogy megszáradjon a bőrödön és majd könnyedén le tudod dörzsölni, ha esetleg kicsapódna rajtad a só. Fürdés után ajánlott egyből lefeküdni legalább fél órára, mert az ásványi anyag felszívódásától enyhe szédülés felléphet, mivel beindulnak a méregtelenítő folyamatok, ezért ajánlott közvetlen lefekvés előtt venni egy ilyen fürdőt. A hatása nem marad el. Mókusgarancia. ;)

Ha szeretnéd kipróbálni, de nincs fürdőkádad, akkor se keseredj el! Lábfürdőre is kiváló! Bár a méregtelenítő hatása ennél nem olyan aktív, de a hatóanyagok így is bekerülnek a szervezetbe, és szintén segít ez is ellazulni. Arcgőzölésre is használható, ha leforrázod meleg vízzel egy lavorba, majd fölé hajolva letakarod a fejed egy törölközővel. A kamillás fürdősó különösen jó megfázásra, emellett az arcon lévő pólusokat is kitágítja és így segít megszabadulni a pattanásoktól és a miteszerektől. Ha egész egyszerűen csak szereted az illatát, tetszik ahogy a virágszirmok keverednek a sóval, tedd ki egy tálkába asztaldísznek. Ha néha permetezel rá egy kis vizet, akkor még a só miatt a levegőt is tisztítja!

Ajándéknak is kíváló, mert nagyon mutatós és pl. egy szép csatos üvegbe rakva, egy kicsit feldíszítve (pl. szódabikarbónás dísszel ;)), tökéletes. Igazi hasznos és szép ajándék.

furdoso_ajandekba.jpg

Írta: a mókusbrigád új tagja, Szabó Diána természetgyógyász-tanonc

Ha tetszett, lájkold az ő oldalát is. Reméljük, még sok jó tippet hoz nekünk! ;) ~a mókusok

fotó: Diána + Panna :)

ajándék házi fürdőszoba egészséges testápolás illóolaj DIY

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr445697943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása