A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

8 árulkodó jel, hogy le kell cserélned a hűtőd

2017. augusztus 18.

Spórolás címszóval legtöbben csak akkor szeretjük lecserélni az elektronikai készülékeket, amikor azok kilehelték a lelküket és már nincs az a szerelő, aki fel tudná támasztani őket. Persze váratlan meghibásodás is felléphet, de itt van néhány egyéb intő jel, hogy ideje lenne lecserélni a hűtődet. 

hutocsere.jpg

1. Hangos hűtő, gyanús hűtő

Ha éjjelente felriadsz arra, hogy egy hegyi troll morog és nyög a konyhádban, az biztos jele annak, hogy ideje új hűtőt választanod. Persze csak abban az esetben, ha a hangért a hűtőd felel, és nincs a konyhádban egy valódi szörnyeteg. Egy egészséges hűtő nem ad ki horrorfilmbe illő hangokat, se nappal, se éjjel, se télen, se nyáron. Főleg akkor fogj gyanút, ha eddig nyugodtan aludtatok és csak egy ideje hangoskodik a kicsike.

2. Ha a hűtőszerelő már előre köszön neked az utcán

Ha többet jár hozzád a hűtőszerelő, mint a postás, akkor bizony ideje elgondolkodnod egy új hűtő vásárlásán. A szerelési díj nem olcsó mulatság, arról nem is beszélve, hogy mennyi utánjárással és időveszteséggel jár egy-egy ilyen látogatás.

elromlott_huto.gif

2. Fogyasztás - avagy mennyi az annyi?

A hűtő (a legtöbb háztartásban) az év minden napján megy, még akkor is, amikor elmegy a család nyaralni. A békebeli hűtők és fagyasztók olyan sokat fogyasztanak, hogy egy korszerűbb és energiatakarékos modell beszerzése után ne lepődj meg, ha az áramszámlád kezet csókol neked örömében. Most már könnyedén mérhető egy kis kütyü segítségével a fogyasztás, szóval nem is kell portigrisekkel megküzdened, hogy a hűtő hátuljáról olvasd le az infót.

Ha nincs időd most továbbolvasni, de kíváncsi vagy a cikkre és szívesen olvasnál egy gyakorlatias mókustól mást is, lájkolj facebookon és örökre együtt maradhatunk! ;)

Ha a hűtő elromlik - különösen, ha nyáron, és miért ne akkor tenné -, akkor bizony a benne található kaját sem könnyű megmenteni, mert nem opció, hogy gyorsan mindent kiszórsz az erkélyre és rendben van. Egy hűtőnyi ételt kidobni pedig nemcsak anyagilag, de mókuserkölcsileg is megviselő.

4. Meglazult vagy sérült gumiszalag a hűtőajtón

A hűtő akkor hozza az optimális fogyasztási szintjét, ha nem tűzi a nap és megfelelően működik az ajtók szigetelése. Az előbbin könnyen lehet segíteni, ha a konyhán belül olyan helyre tudod beállítani, ahol nem éri közvetlen napfény.

Az ajtó szigetelésének cseréje ennél egy fokkal bonyolultabb. A hűtő típusához és méretéhez igazodó ajtószigetelést kell felkutatnod, és több ezer forinttól, akár huszonezer forintos tételre is készülnöd kell lelkileg. Természetesen ez az összeg még nem tartalmazza a beszerelést, amire szintén gondolnod kell, ha nem érzed magadban ehhez a mókustudást és kézügyességet.

serult_gumi_a_huton.jpg

Persze ez még mindig olcsóbb, mint lecserélni a komplett hűtőt, de ha már annyira el van használódva a gumiszalag, akkor felmerül a kérdés, hogy mennyi idős a hűtő és várhatóan még meddig muzsikálhat, mennyi pénzt érdemes még belefektetni?! És mondtam már, hogy mennyivel energiatakarékosabbak az új hűtők?

Mosógépet is cserélnél? Összeszedtük, hogy mire kell figyelned a választásnál!

5. A család létszámában történő változás

Újabb taggal bővül a család, ráadásul, mint kiderült hármas ikrek érkezésére kell készülni? Gratula! Na és elég nagy lesz a jelenlegi hűtő a megnövekedett család számára? A raktározáshoz is elég készlet fog férni a fagyasztóba? Higgy nekem, az borzalmas és kicsit sem főzésre inspiráló, ha annyira be van minden tuszakolva, hogy semmit nem találsz! Kell a hely, hogy kényelmesen, átláthatóan tárolhasd a hűteni való cuccokat.

Hasonló, csak fordított a helyzet, ha a kis mókusok, akarom mondani, nagy mókusok kirepültek. Biztos szükség van még egy hatalmas hűtőszekrényre vagy egy valamivel szerényebb méretű, de kevesebbet fogyasztó darab is bőven megfelelne?

6. Költözés vagy konyhaátalakítás miatt típusváltás szükséges

Ha eddig szabadon álló hűtőd volt, de az új helyen vagy új konyhában már csak a beépített fér el, akkor bizony nem sok választásod van. Ha beépített hűtőd volt eddig, de költözöl, akkor jó eséllyel azt sem tudod magaddal vinni. Nem akarom túlragozni, biztos érted, mire gondolok.

7. Olvadás/olvasztás

jeges_huto_leengedes.jpg

Amikor a hűtődben akkora jégtömbök vannak a falon és a fagyasztó rácsain, hogy a Titanic is időben észrevenné, akkor bizony le kell olvasztanod. A lerakódott jégréteg miatt a hatékonysága csökken, bezzeg az energiaigénye csak nő a hűtődnek. A probléma ott kezdődik, amikor a leolvasztási folyamatot a szükséges évenkénti helyett, már szertartásszerűen, havonta csinálod. Tudod mi a megoldás!

8. Extra, új funkciók iránti csillapíthatatlan vágy

Felsorolni is a lehetetlenséggel határos, hogy mennyi extra funkciót találtak már ki a hűtők esetében is. A biofresh rekesz például a zöldségek és gyümölcsök frissen tartásában segít, a pára és a hőmérséklet ideális beállításával.

De ott van még az egyre általánosabbá és egyben keresetebbé váló frostless vagy no-frost funkció, ami a leolvasztást teszi egyszerűbbé, ritkábbá. A gyorsfagyasztás lehetősége is nagyon hasznos tud lenni, de én például be kell valljam, hogy a clean air, azaz a hűtő levegőjének tisztításáról még csak nem is hallottam korábban.

De a mai világba már a víz- és jégadagolós hűtő sem az ördögtől való dolog, de már érintőképernyővel felszerelt, úgy nevezett „okos hűtők” is kaphatók a piacon, amik képesek kommunikálni az okostelefonokkal. Persze, hogy én ilyet akarok!  

okoshuto.jpg

Ha egyik pont sem volt ismerős, akkor a te hűtőd még biztonságban van, nem kell a lecseréléstől rettegnie, de ha egy vagy több ponton is a hűtődre ismertél, akkor érdemes lenne betervezni egy hűtőszekrénycserét.

Hidd el, nem hobbiból akarlak rábeszélni a cserére, különben beraktam volna egy Jégkuckó vagy hasonló márkareklámot! Neked és a hűtődnek erre van szükségetek. Ennyi! 

Tehát: ha egyértelmű jelét látod a fenti problémák bármelyikének (és főleg, ha többnek is), akkor cserélj hűtőt vagy legalábbis kezdj el nézelődni! Lájk?

A cikk megírását a Provident támogatta.

konyha hűtő spórolás energia otthon szerelés

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr7812758380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2017.08.21. 23:44:09

Liebherr-t kell venni! Nem olcsó, de kevés áramot fogyaszt, mindig időben leolvasztja magát, csendes és 5 év garanciát adnak rá, emiatt valószínűleg tartós is.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2017.08.22. 10:27:40

@laci_52: Bármelyik No Frost hűtőkészülék leolvasztja magát. Érdemes a második legjobb energiaosztályra hajtani - ez most az A++. Az A+++ még olyan drága, hogy sose hozza be az árát, az A++ már olcsóbban ad lényegesen jobb energiafogyasztást. Szerintem nagyon hasznos funkció még a nulla fokos zóna is, ez egy harmadik hőmérsékleti kategóriát ad a hűtő-fagyasztó kombiba.

A felülfagyasztós kombikat sosem értettem, hogy egyáltalán minek léteznek. Szemmagasságban a fagyasztótér, a zöldségfiók meg a padló felett 5 centivel - ez egy baromság szerintem. Az alulfagyasztós kombi a jó megoldás, 150 centis magasságtól 200 centiig vannak benne méretek.

graphics 2017.09.17. 20:30:50

1. pont: Főleg akkor fogj gyanút, ha eddig nyugodtan aludtatok és csak egy ideje hangoskodik a kicsike.

Több oka is lehet, pl. nálunk egyszer a gyerek belökte a partvis nyelét a gép és a hátul lévő feketére festett hőcserélő rácsa közé. Este nem zavart, észre sem vettük a zsivajban, na de éjjel...

Egyes típusoknál elszakadhat a hőcserélőt tartó gumi heveder, ekkor is rendesen bezajosodhat, ha a talaj nem vízszintes (panelben sehol nem az, még csempézve sem) a hűtő alatt. Spárgával is fel lehet kötni és évekig csendben marad, mert nem tud a hőcserélő rács beleverni a hűtő lemezházába.

Régebbi típusokat be lehet(ett) tolni a falig, ami nem egészséges a működés szempontjából, ráadásul extra zajos is.

Mistral1011 2018.02.25. 17:42:43

@fovarosi.blog.hu: Kicsit vitatkoznék veled - nekünk semmi bajunk a felülfagyasztós-alul zöldségessel.
Fizika: mivel szemmagágban van a fagyasztó - gyors a keresés, vagyis nem szellőzik sokáig - > nem melegszik fel nagyon.
MIvel extrém nagy a családunk, a hűtő általában tele van - vagyis a nyitott ajtós "levegő-csere" esetén kevés meleg jut be, amit megint könnyű lehűteni.
Ez utóbbi bárkinek, bármilyen hűtőre jótanács egyébként. Extrém méregzöldek üres fazekakkal is telepakolhatják - a fogyasztás akkor is csökkenni fog...
Egyébként is érdemes számolni:
jó közelítéssel egy nagy hűtő 1 kWh-t fogyaszt naponta. EZ most éppen 40 Ft. 30 nappal ~1.200Ft/hó.

Péter454 2018.05.10. 10:37:19

"@fovarosi.blog.hu: Bármelyik No Frost hűtőkészülék leolvasztja magát. "

Sőt amelyikre nincs ráírva az is leolvasztja magát, mert a hűtőgép működéséből adódik, hogy mindegyik leolvasztja magát, ezért csak marketing fogás az, hogy a hűtőre írják rá, hogy No Frost-os.
Ez csak a fagyasztóknál számít.

Aki hűtőgép, fagyasztó csere előtt áll, az jól gondolja át, hogy miből mekkora kell, mert lehet, hogy jobban megéri egy fagyasztót, és külön egy csak hűtőt venni.

takacsveca93 2018.07.08. 22:31:09

Nekem is le kéne cserélni már az ősrégi hűtőt, sokat fogyaszt és szaga is van www.ujsagomat.hu/expert/aktualis-szorolap-szerdatol-04-07-2018/

gombakomba 2018.11.15. 08:24:33

Huto-fagyaszto kombinal legyen ketkompresszoros a huto.
Ennek megvan az az elonye is, hogy pl. nyaralasnal ki lehet kapcsolni a hutoreszt, mig a fagyaszto bekapcsolva marad.

gombakomba 2018.11.15. 08:27:19

@Péter454: Ez nem igy van. A no-frost hutomet (kombi) meg soha nem kellett leolvasztani 10 ev alatt.
süti beállítások módosítása