A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így találd meg a tökéletes TV-t!

2019. december 14.

Kacérkodsz a gondolattal, hogy egy új TV boldog tulajdonosa legyél? Nem tudod melyik modellt válaszd? Annyiféle-fajta létezik, hogy teljesen elveszetten álldogálsz a boltban, hogy mégis mi köztük a különbség és melyiket kellene hazavinned? Itt megtalálod a válaszokat!

tv_taviranyito_vasarlas_hogyan_valasszak_tippek_valasztas_vasarlas_10.png

Sok családban az a megegyezés születik karácsony tájékán, hogy egymás kisebb megajándékozása helyett, inkább egy költségesebb háztartási tételt együtt vesznek meg. A régi TV készülék cseréje egy újra, pont ilyen előre lebeszélt ajándék szokott lenni. Ebben fogok most segíteni.

Annak érdekében, hogy a lehető leginkább nektek valót sikerüljön beszerezni, most végigvezetlek egy vásárlási szempontrendszeren. Hu, ez most nagyon hivatalosan hangzott, pedig jó móka lesz és egy szuper fődíj vár a teszt végén. :) Közérthetően fogunk beszélgetni olyan elsőre bonyolultnak tűnő dolgokról, mint pl. a képernyő felbontás.

Fel fogok tenni egy rakás kérdés és felvetek néhány gondolatot témánként rendszerezve, neked pedig az lesz a dolgod, hogy a rájuk adott válaszaidat tudatosíts magadban és ezeket szem előtt tartva vadászd le az ideális TV-t. A legfontosabb tényezőket nyugodtan oszd majd meg a készüléket áruló szakemberrel, hogy segíthesse majd a döntésedet!

Kezdhetjük? Ez volt a bemelegítő kérdés. :)

Milyenek a lecserélendő TV paraméterei?

A legfontosabb vásárlási szempontok a régi készülék kielemzése után szoktak eszünkbe jutni, szóval hajrá! Ha készülék cseréről van szó, akkor a mostani készülék remek kiindulási alap. Mi miatt szorul cserére? Túl kicsi? Már nem elég modern? Szebb, élesebb képvilágra vágysz? Mit szeretsz és mit utálsz benne?

tv_taviranyito_vasarlas_hogyan_valasszak_tippek_valasztas_vasarlas_2.jpg

Hogy az utolsóra mondjak egy példát a mi TV-nk bekapcsoláskor 20-30 másodpercig nem irányítható, ami azt jelenti, hogyha este egy halk film miatt felnyomtuk a hangerőt és így kapcsoltuk ki, akkor másnap üvölteni fog bekapcsoláskor...Roppant bosszantó, de gyári tulajdonság, amit nem tudnak kinevelni belőle...a következő TV-nél tuti odafigyelünk, hogy ilyen tulajdonság ne legyen a listán.

Hová fogod majd tenni az új TV-t?

Mielőtt elindulnál a boltba TV-t válogatni, először mérd fel otthon a terepet!

  • Válaszd ki a készülék leendő helyét és figyeld meg a körülményeket, pl. általában ide direkt besüt a nap, amikor nézni szoktad?
  • Konyhába, hálóba vagy a nappaliba kerül majd? Előbbiek esetén egy kisebb méretű is megfelel. A nyaralóba kerül majd, ahol évente max két hétig fogod fél-fél óráig nézni vagy naponta jó pár órát fogod nyúzni? Nyilván más minőségű TV is megfelel  a két különböző helyre...
  • Fel tudod/akarod majd rakni a falra? (Olyan apróságokra is térj ki fejben, mint hogy a totyogós gyerkőc, ne tudja majd lerántani...)

Most pedig ragadd magadhoz a mérőszalagot!

Az alábbi adatokra lesz szükséged a megfelelő TV kiválasztáshoz:

  • Milyen messziről fogjátok majd nézni? (Ha szélsőséges a különbség a családtagok kedvenc helyei között, akkor a legmesszebbit és a legközelebbit is írd fel!) A méretre és a képfelbontásra is hatással lesz majd! Bár léteznek különböző számítási módok, hogy hány méterről mekkora képernyőt kellemes nézni, az igazság az, hogy akkor különbségek vannak a számítási módokban, hogy inkább a saját szemednek/véleményednek érdemes hinni. A lemért adatok alapján, majd a boltban is állj meg egy pillanatra ugyan olyan messze a kiszemelt TV-től és figyeld meg, hogy hogy tetszik.
  • Hány centis TV férne ki maximum a kiszemelt helyre? Van egyáltalán észerű korlátja, vagy nálad ez nem téma? Elképzelhető, hogy a TV állványon egyszerűen nincs elég hely egy nagyobb készüléknek.

Számolj azzal, hogy ha a közel jövőben lecseréled a dohányzóasztalt, a kanapét vagy a TV állványt akkor ebben az esetben valami belelóghat-e a képernyőbe, (ezt szeretnénk elkerülni). Mérlegeld ennek a valószínűségét egy percig!

tv_taviranyito_vasarlas_hogyan_valasszak_tippek_valasztas_vasarlas_7.jpg

Mekkora legyen a TV?

Az egyik sarkalatos eldöntendő kérdés a TV mérete. Ezt az átló szélességével szokás megadni colban pl. 40" vagy cm-ben. Ha nappaliba keresel TV-t akkor 100 cm-es átmérőtől érdemes nézegetni, persze nappali és nappali mérete között is óriási lehet a különbség, szóval ez csak egy irányszám, de annak jó.

Mennyi időre keresel TV-t?

Önismereti kérdés következik: Milyen sűrűn szoktál nagy háztartási cikket vásárolni? 3 évente le szoktad cserélni őket vagy vélhetően 10 évet fogsz vele együtt tölteni? Utóbbi esetben olyan készüléket kell majd választanod, ami néhány év múlva is "használható" lesz majd és megfelel az akkori elvárásoknak is.

Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogyha a mostani felhozatalból egy alap/beugrós modellt viszel majd haza, akkor az 5-10 év múlva már sok kellemetlenséget fog okozni, mert el fog járni felette az idő.

Hosszútávú tervekhez ne a legegyszerűbb képfelbontású, színű és tudású TV-t válaszd, hanem egy olyat, hanem valamivel jobbat. Térjünk is rá egy konkrét tényezőre...

tv_taviranyito_vasarlas_hogyan_valasszak_tippek_valasztas_vasarlas.jpg

Mit kell tudni a felbontásról?

Annál élesebb a kép a képernyőn, minél több képpont azaz pixel található benne. Jelenleg növekvő sorrendben az alábbi felbontásokról beszélhetünk:

  • HD
  • Full HD
  • Ultra HD (azaz 4 K)
  • illetve 8 K.

Minél jobb a felbontás, annál kevésbé probléma ha közelebbről akarod majd nézni, egyszerűen nem lesz "pókhálósan négyzetes" a látvány.

Mókus tanácsom az, hogy ha hosszabb távban gondolkodsz, akkor legalább Full HD-t, de inkább 4 K-s TV-t érdemes vásárolnod, hiszen a TV adások is egyre jobbak lesznek, akárcsak a megjelenő filmek.

Milyen anyagi keretet tudsz biztosítani erre a célra?

Sajnos a pénztárcád mérete a TV választásba is erősen bele fog szólni. Itt merül fel az a gondolat, hogy szeretnél-e hitelre vásárolni vagy nem. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, mert mindkét választásnak megvan a maga előnyei és hátrányai is.

Úgy is mondhatnánk, hogyha megvan a TV mérete és a felbontást is kiválasztottad, akkor az anyagi tényezővel kiegészülve lehet, hogy csak 3-4 konkrét TV-ből tudsz majd választani a boltban. Azokon belül pedig mindjárt segítek, hogy még milyen tényezőket érdemes megfigyelni.

tv_taviranyito_vasarlas_hogyan_valasszak_tippek_valasztas_vasarlas_8.jpg

Mennyi biztosítás van az adott készülékre?

Részben az anyagiakhoz tartozik, hogy mérlegeld a TV-re kapott biztosítást. Van olyan készülék, amire csak a kötelező 1 évet adják meg, míg más gyártók elve 2-2,5 év garanciával kedveskednek a fogyasztóiknak. Ezen felül pedig sok áruházban lehetőség van plusz garanciát kötni, ami több mindenre és/vagy hosszabb távra nyújt biztonságot, természetesen plusz anyagi hozzájárulás után.

Van-e különleges kívánságod? Milyen tulajdonságokat vársz tőle?

Ha jól emlékszem 6-8 éve óriási divat volt a 3D-s TV, de manapság olyan ritka mint a fehér holló a boltok polcain, hasonlóan járt, de még valamennyire tartja magát a hajlított képernyős TV, ami 3-4 éve volt nagy sláger.

Mindig van valami extra a TV-k piacán, így érdemes résen lenni és alaposan átgondolni, hogy neked tetszik-e vagy látod-e értelmét az adott őrületnek.

tv_taviranyito_vasarlas_hogyan_valasszak_tippek_valasztas_vasarlas_6.jpg

Manapság a smart funkció az ami folyton felmerül, így erre térjünk ki pár szó erejéig.

Smart funkció

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor smart TV azoknak kell, akik nem csak TV-t akarnak nézni a készüléken. Az interneten szörfölést teszi lehetővé, és sok kényelmi funkciót kapott, ha imádjuk a youtube, facebook, Netflix és más hasonló oldalakat és ezeket a TV-ken keresztül is meglátogatnánk akkor remek döntés egy ilyen.

Szuper távirányító

Előre szólok, hogy sokakat (khm mókus hapsikat) ennél a pontnál teljesen el lehet veszíteni, szóval csak óvatosan! Kilóra meg lehet őket venni, ha előkerül a "szuper távirányító" egy TV-nél, tapasztalat. Arról van szó, hogy léteznek olyan távirányítók, amik mozgásérzékelők, van görgőjük mint a számítógépes egérnek és hangfelismerővel is el vannak látva. Ez annyit jelent, hogy Harry Potter varázspálcájához hasonlóan lehet vele balra/jobbra suhintani és közben bűvös szavak kántálni pl. youtube, Bagossy Olyan Ő  és hopp már ott is vagyunk a kedvenc együttesünk egyik számánál.

tv_taviranyito_vasarlas_hogyan_valasszak_tippek_valasztas_vasarlas_3.jpg

Csatlakozók, be és kimenetek

Ha van játékkonzolod, DVD lejátszód esetleg pendriveról vagy külső vinyóról is szoktál filmeket nézni, akkor fontos vásárlási szempont kell, hogy legyen nálad is a be és kimenetek megléte, milyensége és mennyisége. Ha általában egyszerre több dolgot is rá szoktál kötni a TV-re, akkor legyen az adott HDMI vagy USB lyukból kellő számú, különben folyton rohangálnod kell majd ellenőrizni, hogy éppen mi van a TV hátába döfve.

A Bluetooth és a Wifi fontossága szintén olyan tényező, amit neked kell mérlegelned.

Mennyit fogyaszt a TV?

Ne feledkezz meg róla, hogy a TV-t nem csak meg kell venni, de üzemeltetni is kell majd! Bizony a különböző típusoknak más és más a fogyasztása, így érdemes legalább egy pillantást vetni arra a bizonyos számra, ha már erősen leszűkítetted a szóba jöhető elektronikai cikkeket.

Milyen legyen a TV megjelenése?

Ha még mindig nem sikerült kiválasztani a leendő TV-t, akkor itt van a sor végén ez a roppant egyszerű kérdés.  A TV-k különböző talpazattal rendelkeznek, tehát ez bele fog szólni, hogy végső soron milyen magasan lesz majd a képernyő. Egyes készülékek a bal és a jobb oldalon kétágú lábakon, míg mások egy teljes TV szélességű lábon állnak. Melyik tetszik jobban? Melyiket tudjátok stabilabban elhelyezni a TV állványon?

Melyik márka legyen?

Nem elfelejtettem ezt a pontot, csak hát szerintem ennek itt legalul van a helye. Ez egy nagyon nehéz téma. Mindenki másra esküszik és attól, hogy a kenyérpirítóhoz értenek az adott márkánál egyáltalán nem biztos, hogy ez a TV-re is igaz. Ahány eladót megkérdezel mindenki mást fog mondani, így én azt tanácsolom, hogy inkább a többi szempont alapján keresgélj!

+1 Hol vegyem meg?

Ha már sejted vagy tudod, hogy melyik TV a neked való, akkor felmerül még egy fontos kérdés, hogy honnan származzon. Íme a segítő kérdések:

  • Fontos, hogy a saját szemeddel lásd vagy bőven elég ha meg vannak adva az adatai és így otthon ülve is bátran megrendeled?
  • Van házhoz szállítási kedvezmény?
  • Kapsz ajándékot/jutalmat/kupont, ha az adott helyen költöd a pénzed?
  • Volt már tapasztalatod az adott bolttal, ez jó vagy rossz élmény volt?

Nem is volt vészes ez a vásárlási útmutató, nem igaz? :) Örülök, ha így érzel és annak még jobban ha hasznosnak találtad. Ha van egyéb fontos szempont, ami nekünk nem jutott eszünkbe, akkor írd meg kommentben!

Nagy anyagi kiadásról van szó, így fontos, hogy kellő körültekintéssel válassz! A fenti pontokat alaposan átrágva könnyűszerrel meg fogod találni az ideális TV-t magadnak. Kellemes TV nézést kívánok az új képernyő előtt!

A cikk megírását a Provident támogatta.

tipp vásárlás karácsony ajándék praktikus TV

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr10015303290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dilike_kommentelget 2019.12.15. 11:57:09

az első problémához:
bekapcsolom a tévét, és azonnal mute-ra teszem.
bekészítem a kávét, addigra már lehet is szabályozni a hangerőt.

a smarthoz: sose! a tv-re nem tudok reklám- és követésblokkolót tenni, sehogyse tudom megvédeni. inkább összekapcsolom a laptoppal valahogy.
amíg a tv-ken nem lesz olyan rendszer, amibe bele tudok nyúlni, újra tudom telepíteni, lecserélni, akármi, addig a netre fel nem engedem. lehet, paranoiás vagyok, de vállalom.

Mattersdorf (törölt) 2019.12.17. 15:09:57

Az első nem probléma, hanem feature... nem akarom a kedveteket elvenni Mókusok, de mindegyik ilyen.... megoldás kikapcsoláskor MUTE.... némán kapcsol be.

Okos TV-t soha, az egy mini számítógép. Sem vírus, sem trójai védelem nincs benne... szépen rákötöd a TV-t az otthoni routerre és már mászik is mindenfelé a követő, a trójai, a zsaróló vírus.... :D

Számítógép TV-re kötve, hozzá egy alap hangfelszerelés és kész is van az otthoni multi szórakoztató környezet...

Dezsike 2019.12.17. 23:19:01

Router szinten lehet blokkolni a smart tévék reklámjait, követését. Vagy egyszerűen nem kiengedni a netre router szinten, de hálózati lejátszóként funkcionálhat. Egyszerűbb, mint pendriveal rohangálni, vagy a géphez mászni, ha le akarod állítani a filmet.

Merlot 2019.12.18. 15:51:19

" hogyha este egy halk film miatt felnyomtuk a hangerőt és így kapcsoltuk ki, akkor másnap üvölteni fog bekapcsoláskor..."

Ekkora szintkülönbségek (értsd hangerő)nincs egyetlen szolgáltató által- akár kábeles, akár műholdas - biztosított csomagban lévő programok hangereje között.

Ami van, és ezért én is falra tudnék mászni, az film vagy bármilyen szórakoztató pr. és a közben leadott reklámok közötti hangerő különbség. Na, ezért kéne a tetves média hatóságnak büntetni, nem a mondvacsinált okok miatt kiszabni milliókat. Ez ugyanis mindenkit zavar. Ahogy kezdődik egy reklám, már kapok is a távirányító után, hogy lehalkítsam az addig normál hangerőtől jelentősen nagyobb szintet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.12.20. 00:19:07

Uhh, ez a 20-30 első másodperces irányíthatatlanság milyen tv-nél jelentkezett?Junoszty?Vagy autentikusan írva |-0HOCTb?
:-)))))
Részemről az uhádét hajszolni teljesen felesleges, amig még a fullhádé sincs teljesen elterjedve cirka 20 év után sem, addit nettó pénzkidobás az UHD miatt másfélszer annyit költeni.Majd, ha a 120 csatorna fele-kétharmada UHD lesz, akkor veszek olyan tévét.De az még így saccra is pár évtized, ha így haladunk.És nagyon örvendek, hogy mások is józanul az okosfunkciók mellőzésére buzdítanak.Tiszta hülyeség, hogy már a tévén is futtassak víruskergetőt, tűzfalat, frissítsek illesztőprogramot, kliensszoftvert meg szedjek be rá ransomwarét, hát, meg a paci f@$zát, azt.Hozzákötök bármivel bármit, ami okos és van rajta védelem és nézem úgy a tartalmat.Laptop, telefon, akármi, de még igen is a pendrájvos szaladgálás is értelmesebb dolog, mint a tvvel küzdeni esetleg a távirányítón keresztül...Nem, kösz, de kösz nem, okosfunkció.

alalala 2020.06.10. 13:41:21

@dilike_kommentelget: "a netre fel nem engedem. lehet, paranoiás vagyok, de vállalom."

Én is paranoiás vagyok, talán néha túlzottan is, mégis van smart tv-m és hiányozna, ha nem lenne.
Bármilyen programot ugyan valóban nem lehet rá telepíteni, de a hálózatodat cserébe úgy állítod be, ahogy akarod (kezdve a tűzfallal) és akkor nem kell ezekről a kényelmi szolgáltatásokról lemondani.
Főleg, hogy nem a tv az egyetlen hálózatra kötött háztartási eszköz manapság. Azok ugyan úgy (ha nem jobban) veszélyesek tudnak lenni (porszívó, nyomtató, világítás,... csak hogy a legáltalánosabbakat említsem).
süti beállítások módosítása