A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Minden fontos tudnivaló a napelemes rendszerekről

2017. október 13.

Miért jó Magyarországon napelemes rendszert alkalmazni?

Az egyik legfontosabb éghajlati tényező a napelemes rendszerek esetében a napsütéses órák száma. Hazánkban ez az érték éves szinten 2000-2300 órára tehető, ami ideális feltételeket biztosít a napelemes rendszerek számára. Az egyes évszakok közötti hőmérséklet eltérések nem annyira szélsőségesek, hogy az kárt tegyen a rendszerben, így annak élettartama emiatt nem csökken, így a napelemes rendszerek kiépítése hazánkban ideálisnak mondható. 

napelemrendszer.jpg

Milyen részekből áll egy napelemrendszer?

A napelem rendszerhez szükség van napelempanelekre, tartószerkezetre, kábelekre, csatlakozókra. A biztonságos rendszer kiépítéshez fontosak a túlfeszültség védelemről gondoskodó alkatrészek, valamint a tűzvédelmi kapcsolók, illetve elengedhetetlen rendszertartozék az inverter.

A napelem (foto-voltaikus cella) a napsugarakban található energiát alakítja át - külső energiaforrás bevonása nélkül - villamos energiává, azaz elektromos árammá, ami a gyakorlatban egy többlépcsős folyamat eredménye. A napelem által előállított elektromos áram ugyanis nem egyezik meg, a háztartáson belül a konnektorok segítségével használ „változattal”. A napelem úgynevezett egyenáramot állít elő, a háztartásoknak viszont váltakozó áramra van szükségük a működéshez, melynek átalakításban az inverter segít. Fontos feladata tehát a külső hálózattal való összehangolás.

Áramszünet esetén a napelememmel felszerelt háztartásokban sem marad biztosítva az áramszolgáltatás (pedig az inverter képes lenne rá), de a szolgáltató előírásának megfelelően az sem működhet. Ez első hallásra ez nem tűnik jó dolognak, de valójában emberéletet ment, hiszen az áramszünet elhárításán dolgozó munkás bele is halhatna, a napfényből nyert áram ki nem iktatásával. Az inverterekre általában 5-6 év gyártói garancia van, de felár ellenében sok helyen 10-20 év kiterjesztett jótállás is köthető. Az pedig már igazán szép eredmény. Mindezen ismeretek után érthető, hogy az áramszolgáltató csak bevizsgált, biztosan megfelelő invertertípusokat fogad el, melyeket pl. a Gépésznél is megtalál.

inverter_napelemekhez.png

Szerencsére nem kell egyesével összeszedegetnie az alkotóelemeket, mivel a gyártók/forgalmazók többnyire kész szetteket is árulnak, jelentősen megkönnyítve ezzel a vásárlás folyamatát.

A napelemrendszer előnyei

 • Mentesít a villanyszámla, vagy akár a fűtésszámla alól – minimális függőség az energiaszolgáltatótól
 • Értéktartó a beruházás, amortizációja az évi 1% alatt van
 • Állandó, kiszámítható „jövedelmet” biztosít, évtizedeken keresztül
 • Megbízhatóságát számos teszt, és tanúsítvány igazolja (sópermet-teszt, kiterjesztett 55 mm-es jéggolyóteszt, szélteszt, 5400 Pa terhelési teszt, terhelési teszt)
 • A napenergia bárhol, helyben előállítható
 • Általában a háztetőn kap otthont, így nem igényel hasznosítható területbevonást
 • Nincs üzemelteti költsége, minimális a karbantartási igénye
 • Környezettudatos döntés, segít csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat
 • Növeli az ingatlan értékét, ezen kívül pályázati támogatás, állami támogatás lakás-takarékpénztár és vállalati hitel is igénybe vehető a kiépítéshez.
 • A gyártói garanciák több évre szólnak, és felár ellenében 10-20 évvel is meghosszabbíthatóak
 • A modern napelemek a direkt napfényen túl, a szórt fényt (gyenge és árnyékos helyeket) is egyre jobban hasznosítják
 • Online rendszerfelügyelet, mellyel a napelemes rendszer működése bármikor ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők
 • Túlfeszültség-, és tűzvédelemmel vannak ellátva.

Hová telepítsünk napelemes rendszert?

A napelemrendszernek a legideálisabb helye a déli oldalon van, ahol a dőlésszög 15-30% között van, és nincs árnyékos rész. Persze teljesen ideális hely csak kevés helyen létezik, feltéve, ha nem szándékosan a napelemrendszerhez tervezzük a tetőt.

Éppen ezért fejlesztik úgy a napelemes rendszereket, hogy egyre nagyobb hatékonysággal működjenek a kevésbé ideális helyeken is. A napelemes rendszert általában tetőre telepítik, akár lapos, akár ferde tetőről beszélünk. De érdemes elgondolkodni a kocsibeállón, teraszon vagy homlokzaton is. Ahol bőségesen áll rendelkezésre kihasználatlan terület, ott a síkfelületre is megoldható a napelemek elhelyezése.

napelem.jpg

Milyen tényezők befolyásolják a napelemes rendszer megtérülési idejét? Mikor éri meg a beruházás?

Természetesen a napelemeket forgalmazó cégek értékesítő kollégái készséggel állnak rendelkezésünkre, őket is megkérhetjük, hogy ajánljanak számunkra egy ideális terméket a háztartásunk paraméterei szerint, hogy valóban biztosra mehessünk. De egy kis előzetes kalkulációt akár otthonról is könnyedén elvégezhetünk.

A megtérülési idő megállapításának az egyik legfontosabb pontja, hogy az adott háztartás mennyi elektromos áramot használ évente. Ezt könnyű kiszámolni: a havi villanyszámlákat kell összeadni és máris van egy tájékoztató adatunk (természetesen az aktuális energiaárak és az általunk használt háztartási berendezések készülékek korszerűsége a megtérülési időre nagyban befolyással lehet).

A háztető tulajdonságai (dőlésszög, a napelemek helyének tájolása…) és az éghajlat is erősen befolyásolják a rendszer hatékonyságát, ezzel együtt annak megtérülését is.

A kiválasztott és telepíteni kívánt napelemes rendszer fajtájától, méretétől, teljesítményétől és főleg az árától is nagyban függ, hogy mennyi lesz pontosan a megtérülési idő.

A termék áránál számításba kell venni, hogy az alap garanciát bővíteni kívánjuk-e plusz évekkel (akár 15-20 évvel is) vagy nem. Az ár esetében nem szabad megfeledkezni a beszerelési és szállítási költségekről sem. Ha hitelfelvételre került sor a termék megvásárlásához, akkor a hitel kamatait is bele kell venni az egyenletbe, ha viszont sikerült támogatást vagy pályázati pénzt nyerni hozzá, akkor azt az összeget értelemszerűen le kell vonni.

Mindezek után kijelenthető, hogy mindenből átlagot számolva - és átlagos típust és helyzetet alapul véve - 9-10 évben szokás meghatározni a napelemek megtérülését.

igy_mukodik_a_napelem.jpg

A napelemes rendszerekkel kapcsolatban gyakran felmerülő kétségek tisztázását a Gépész Holding napelemes termékmenedzserére, Korda Lászlóra bíztuk:

Hamarabb tönkremegy, minthogy visszahozza az árát, egyszerűen nem éri meg!”

A jó minőségű napelem rendszerek várható időtartama 30 év fölött van, az Európai Unióban előírt a 25 év, valamint a 80%-os hatásfok és a garanciát is több évtizedre lehet már kötni. Éppen ezért nem érdemes olcsó, gyenge minőségű márkát vásárolni, sem pedig az esetleges helytelen telepítéssel elveszíteni a termékgaranciát. Mivel a napelemes rendszerek nem tartalmaznak folyamatosan forgó-mozgó alkatrészeket, így az mindenképp bíztató, hogy a meghibásodás, kopás, elhasználódás mértéke és ebből következően a karbantartási igényük is minimális.

És mi lesz, ha el akarok költözni?”

A napelemrendszereket valóban hosszútávra tervezik, de ez előny és nem hátrány. A rendszer kiépítése növeli az ingatlan értékét, ezáltal drágább áron lehet értékesíteni a házat. Amennyiben a vásárló mégsem tart igényt a napelemrendszerre, vagy nem hajlandó megfizetni az árát, akkor áttelepíthető a következő otthon tetejére is. Az átköltöztetéssel járó szerelési költségek elenyészőek egy új rendszer vásárlásához képest, és a megkedvelt rendszer elemei pedig megmaradnak.

Néhány év és fele ennyibe fog kerülni, ráérek megvásárolni akkor.”

Bár a korábbi technológia az idő elteltével valóban olcsóbbá válik, a napelemrendszerek árában nem várható drasztikus zuhanás. Ez arra vezethető vissza, hogy a gyártók, akik napelem rendszerekkel foglalkoznak, már kiépített és jól bevált gyártási technológiával rendelkeznek, és bejáratott logisztikai módszerekkel dolgoznak, minimalizálták a gyártási költségeket amennyire tudták, így már nem nagyon tudnak az áron csökkenteni. Arról nem beszélve, hogy mire 5-10 évet várunk, a rendszer képes vissza is hozni a korábbi ráfordítást.

Összegezve elmondható, hogy a napelemrendszer-telepítés a jövő útja, ami már most is elérhető bárki számára. Sok országban, komoly múlttal rendelkező, nagy cégek is a napelemrendszert választják energiatermelésre, és számtalan háztartás is él a lehetőséggel, hogy birtokoljon egy ilyen rendszert. Egy felelős döntés, ami nemcsak a felhasználójának, hanem a bolygónak is nagy szolgálatot tesz!

A cikk megírását a Gépész Holding biztosította.

ház spórolás energia szakember napelem környezetbarát előnyök-hátrányok

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr8912931925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2017.10.17. 16:06:31

Ha ez egy fizetett hirdetés, akkor rendben van. De ha "független" helyzetértékelés, akkor sajnos azt kell mondjam, csapnivaló. VAN napelemes és napkollektoros rendszerem is. Tudom miről beszélek. A megtérülés fűtésrásegítésnél 20 év, napelemnél meg kb. egy örökkévalóság.

DIODORO 2017.10.17. 16:13:52

Beruházás amortizációja 1% alatt...

Ez azt jelenti, hogy több mint 100 évig hozzá sem kell nyúlni.....

Noneeee gépész urak!

:))))))))))))))))))))))

midnight coder 2017.10.17. 16:49:01

Mókuska, utánanéztél hogy kis hazánkban hogy alakul az 1 négyzetméterre eső napenergia évszakonként ?

Jazo 2017.10.17. 16:54:18

A mai árakkal pontosan erről van szó: "Hamarabb tönkremegy, minthogy visszahozza az árát, egyszerűen nem éri meg!”

Azt bárki mondhatja, hogy 30 év az élettartama egy panelnek. Még ha vállalna rá 20-30 év garanciát felár nélkül a gyártó, akkor sem ér semmit, mert lehet hogy 2 év múlva megszűnik jogutód nélkül.

Ha választani kell, inkább napkollektor, és nem napelem, mert arról jobban el lehet hinni, hogy tényleg sokáig kitart és egyszerűbb, olcsóbb javítani is. Talán abból is érdemesebb készíteni egy házi megoldást, aminek talán kisebb lesz a hatásfoka, de jóval hamarabb megtérül.

A fő probléma az, hogy ami ma zöld, megújuló, vagy takarékos, azon mindenki halálra akarja magát keresni, a gyártótól a kereskedőn keresztűl a beépítőig és így minden lesz csak nem takarékos. Az elektromos autó is detto ugyanez. Olcsóbb üzemeltetni, csak nem ér meg megvenni. Olyan horror drága, hogy sosem hozza vissza az árát, hacsak nem taxizik vele az ember.

Duplaxiii 2017.10.17. 17:26:18

Most tényleg!
Minden zöldblogban alap, hogy egy rendszer egyik meghatározó alapparaméterét kifelejtik a cikkből?
Hogyan száímtjuk a megtérülési időt, ha nem definiáljuk a négyzetméterre vetített kinyerhető villamosenergia mennyiségét és a bekerülési négyzetméterre vetített költségeket?
OK, egyi meg annyi a napos idő, de egy normális tudatú vásárló úgy gondolkodik, hogy X kWh átlagfogyasztása van, ezért most Y forintot fizet havonta.
A napenergiás rendszerrek Z kWh-nyi termelhető és ez B négyzetméternyi cella.
Ezt szorozza a egységárral + a járuléákos költségekkel és kap egy bekerülési összeget.
Majd ezt elosztja a mostani jellemző árral számított arányos megtakarítással.
Kap egy havi összeget, amiből megtudja, hány év, évtized alatt lesz nullszaldós.
Ha van esze, figyel még a fejlődésre, a várható energiaár változásra és az ingatlanjának élettartamára is.
Ezt a torz számítást a első elektromos autóknál is megjátszották, mert ott is kifelejtették az akkurendszer élettartamát, és egy teljes csere már nem érte meg a használt jármű megvásárlását.
Értem, hogy ez egy X nélküli hirdetés, de ne essünk már a mosóporok meg a kétszer gyorsabban ható fájdalomcsillapítók szintjére.
Az ÁR NEM HAGYHATÓ KI az egyenletből!

Duplaxiii 2017.10.17. 17:28:45

@Jazo: Jó helyen kesresgélsz!
Az ingatlanoknak az élettertamával is számolni kell, mert ha egy régi házra teszünk fel drága, 30 év alatt megtérülő napcella rendszert, akkor könnyen belesétálunk a drága csere + komplett házfelújítás kérdésébe és akkor máris érdektelen lesz az eddigi spórolás.

Duplaxiii 2017.10.17. 17:34:19

Sajnos a kereskedők elhallgatják, hogy hazánkban - mivel roppant korszerűtlen és elhanyagolt az ingatlanállományunk - egyedi megoldások soha nem lesznek megtérülőek.
De társadalmi szinten, például Paks2 árából minden ingatlan szigetelhető lenne és mindre kerülhetne egy alap napenergiatermelő készlet, ami önmagában az ingatlanoknál csak a fűtés spololást jelentené nagyobb arányban, az áramtermelés csak kisegítő lehetőséhg lenne.
De ha országos szinten a villamosenergia igény jellemzően 15-20% csökkentehtő lenne, akkor az már elég komoly spórolás, azaz a villanyszámlákon is jelentkezhetne.
És a szigetelés a nemzeti gázfogyasztásra lenne kedvező, tehát további hatalmas megtakarítás.
Az állam a Paks2 árából ingyen megcsinálhatná ezt, két-három év és már indulhatna is a takarékoskodás.
Önmagában egy házra cella, csak akkor éri meg, ha egy drága okosotthont építettünk és mondjuk a világítás, szórakozás menne onnan és éjjel akkukról. A nagyfogyasztók pedig a hálózatról.
De ez a tervezésnél is már számításba veendő, hiszen ez több körös vezetékezést, automata vezérlőket is feltételez.

$pi$ 2017.10.17. 18:23:48

@Duplaxiii: "De társadalmi szinten, például Paks2 árából minden ingatlan szigetelhető lenne és mindre kerülhetne egy alap napenergiatermelő készlet"

Az nagyon baba lenne ám! Mondjuk a házak jelentős része nem délre néz, árnyékos, úgyhogy eleve nagyon nem éri meg napelemet tenni rá, de azért te tennél mindre napelemet.

Ha akarja a tulajdonos, ha nem.

Nagy ötlet!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.17. 18:41:52

N+1-edik napelemreklám.

"9-10 évben szokás meghatározni a napelemek megtérülését."

Marsi évben talán. De ott meg a nap süt gyengébben. :D

"Arról nem beszélve, hogy mire 5-10 évet várunk, a rendszer képes vissza is hozni a korábbi ráfordítást."

Most már akár 5 év alatt is?

"A jó minőségű napelem rendszerek várható időtartama 30 év fölött van, az Európai Unióban előírt a 25 év, valamint a 80%-os hatásfok"

80% hatásfokú napelem nem létezik. Amire te gondolsz, az az, hogy 20 vagy x év elteltével az eredi teljesítményének a 80%-ával tud termelni. Nem kellene ilyen pongyolán fogalmazni.

@Jazo:

"A fő probléma az, hogy ami ma zöld, megújuló, vagy takarékos, azon mindenki halálra akarja magát keresni, a gyártótól a kereskedőn keresztűl a beépítőig és így minden lesz csak nem takarékos."

A gyártók keresnek a napelemeken a legkevesebbet, óriási a konkurenciaharc.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2017.10.17. 18:45:53

@Duplaxiii: "De társadalmi szinten, például Paks2 árából minden ingatlan szigetelhető lenne és mindre kerülhetne egy alap napenergiatermelő készlet, ami önmagában az ingatlanoknál csak a fűtés spololást jelentené nagyobb arányban, az áramtermelés csak kisegítő lehetőséhg lenne."

Aha. A napelem hogyan is fűt ha nem termel áramot? Este meg ülsz a sötétben?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2017.10.17. 18:47:06

" a 80%-os hatásfok "

Nobel díjat a mókusnak!

midnightcoder2 2017.10.17. 19:31:31

@Ad Dio: Én nagyon örülnék egyszer annak, ha az állandó bullshitelés helyett valaki, akinek tényleg van működő ilyen rendszere és nem ezek forgalmazásából él, szépen leírná hogy havi bontásban egy év alatt hány KWh jött ki a rendszerből.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.17. 19:32:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"A napelem hogyan is fűt ha nem termel áramot?"

Sehogy, de a fűtésnél ez konkrétan nem gond, ha jól van szigetelve a ház és van megfelelő hőtároló tömeg. Minden más felhasználásnál persze gáz.

2017.10.17. 19:32:44

@midnight coder: én nem mókuska vagyok, de itt megnézheted: 1200-1500 kwh energia / 1kw rendszerből.

re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

Szóval egy 3kw-os rendszer, amit egy hirdetésben láttam, most kb 1.4m,
37ft-os villannyal és 1300kwh/kw-os évi termeléssel számolva: 9.7 év.

XXXXXL 2017.10.17. 21:08:46

Mókuskám, eladtad a lelked...
A legdrágább egység; az inverter élettartama 8-10 év. Igen, lehet rá hosszú, 12-15 éves garanciát kapni 1,5-1,8 szoros árért-magyarul előre kifizettetik veled egy csere árát...
Ha jó a tájolás és szerencséd van, akkor csak 10 évre előre kifizetted a villanyszámlád, ha nincs szerencséd akkor csak a szomszédokat vakítottad.

Ha a csodarendszered árának tizedéből lecseréled a legfalánkabb fogyasztóid takarékosabbra, hamarabb és többet spórolsz, a különbözetet meg elköltheted mogyoróra :)

anyadmajma 2017.10.17. 21:31:10

Érdekes, hogy mennyi jólértesült hozzáértő ember van ezen a blogon.
Igaz, nem a Soros emberei, mert rendszeresen védik a megújuló energiát törvényben el lehetetlenítő kormányt, és tűzzel-vassal védik a minden szakmai és etikai érvnek ellentmondó, az országot 100 évre putyinhoz kötő Paks2 beruházást.
Majd pont nekik hiszek.

RobertJ 2017.10.17. 22:09:08

Magyarorszagon ez most hogyan mukodik pontosan: a megtermelt energiat megvasarolja az aramszolgaltato? Vagy szukseg van egy hazi energiatarolo rendszerre?

Medgar 2017.10.17. 22:20:03

@okostojas007: @midnightcoder2: 2,1kWp rendszerből 2312 kWh (kb. 83 000 Ft) jött ki egy év alatt, az ára 1,43 milla volt. 55% pályázati támogatással nagyából 700 000 Ft volt a vége. Így 7-8 év a megtérülés, pályázat nélkül a duplája.

Ezt meg nem értem:
"Minimális függőség az energiaszolgáltatótól" A szolgáltató (és a jogszabályiháttér) nélkül hajadra kenheted a napelemet mert télen a negatív rekordom 97 Wh amiből a budiban sem tudnék világítani. Viszont nyáron a napi 12-13 kWh jó része menne a levesbe, hanem lenne az éves szaldó.

Medgar 2017.10.17. 22:24:15

@RobertJ: Ahyogy írtam éves elszámolás van oda-vissza mérő órával. Enélkül soha sem térülne meg a rendszer, a Tesla powerwallból kéne min. 2 egy indukciós főzőlap működtetéséhez meg kb. 6-7 kWp napelem nyáron. Télen meg a töbszöröse. Egy powerwall 7000 $...

Medgar 2017.10.17. 22:25:02

@anyadmajma: Te mennyit vagy hajlandó fizetni a zöldenergiáért?

anyadmajma 2017.10.17. 23:16:55

@Medgar: mennyit fizetek most? Most is van a villanyszámlámban.
Amúgy igen, támogatással megéri, anélkül nem nagyon. Mert a termelt áram átvétele is elég támogatott ár.
Amúgy nem igazán értem a kérdést.
Drágább lenne a zöldenergia, mint a paksi beruházás? kétlem.
Amúgy az ukránok pont asszem idén kezdték a csernobili területek hasznosítását napelemmel. Ebbe nem az a lényeg, hanem végre valamelyik gyökérnek eszébe jutott, hogy kéne fejleszteni mellé mondjuk egy hidrogén-erőművet, és mindjárt lesz ám éjjel is villany!
Persze, azért ez sem ennyire rózsaszín, de kezdetnek megteszi.
A másik nagy áttörés akkor lesz, amikor kitalálják, hogy tudsz megfizethető áron tárolni 2-3 hónapnyi energiát.

2017.10.18. 00:08:13

@Medgar: most szerelve kulcsrakészen legolcsóbban 1.25m -ért találtam 3kw-ost, szóval mennek lefele az árak. így kb 8-9 év. támogatással akkor ez már visszajöhet 4-5 év alatt.

RobertJ 2017.10.18. 06:50:27

@Medgar: koszonom a valaszt. Ha jol tudom, ill. nem reg valakitol hallottam, hogy ez egy ideg mukodott a Felvideken is, de aztan az aramszolgaltato gondolt egyet es hirtelen nem lehet tobbe bekotni a szolaris paneleket a halozatba. Eleg drasztikus lepesnek tunik, szoval nem tudom mennyi igazsag van ebben. A powerwallt en is neztem, pont az elobbi kerdesem miatt, mivel ha uj hazat epitenek akkor szeretnem ha minel kornyezettudatosabb es onellatobb lenne. Pl. az infra padlo vagy eppen plafonfutes is egy erdekes koncepcio.

a szürkebarát ötven árnyalata 2017.10.18. 07:23:25

Legideálisabb??? Tanulj már meg magyarul!

a szürkebarát ötven árnyalata 2017.10.18. 07:29:53

@midnightcoder2: 18 db delkeletre nezo panel, 16 amperos inverter, ár 6300 €, evi 5500 kWh

RobertJ 2017.10.18. 09:35:31

@Medgar: Szia, meg utanajartam, szoval ha minden igaz nem az volt, hogy lekapcsoltak a napelemes energiat a halozatrol, csak kevesbe kedvezo felteteleket vezettek be. Egy ideig dragabban vasaroltak az energiat a haztartasoktol, mint amennyiert arultak, mert volt valami allami dotacio. Ez megszunt. De szerintem meg igy is korrekt.

Medgar 2017.10.18. 09:39:25

@okostojas007: 1,25 m? Két lehetőség van:
1. Adócsalás->eldobós kft
2. A vége nem ennyi mert még kell hozzá ez+az meg csak irányár meg a mikulás és a húsvéti nyúl.

8 céggel próbálkoztam ebből egy volt vállalható, de náluk is ott álltam a szerelők mellett. Ne felejtsd el, hogy pár évtizedre szól a beruházásod, ilyenkor nem a ócsóság az elsődleges (legalábbis nekem).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.18. 09:46:02

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A napelemmel való éjszakai fűtést feszegetted. Olvasd vissza, mit írtál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.18. 09:57:16

@Medgar:

Számold hozzá a vámot és a világbajnok magyar ÁFA-t is, nem fog megállni 10 ezer USD alatt. És akkor télen max. a vezérelt áram - amúgy tiltott - tárolására hasznáhatod, mert a napelem sem sokat termel télen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.18. 10:06:12

@RobertJ:

"Pl. az infra padlo vagy eppen plafonfutes is egy erdekes koncepcio."

Elég érdekes lenne a min. 60 C fokos padlón járkálni. :) Vagy padlófűtésre, vagy infrapanelre gondolhatsz.

Medgar 2017.10.18. 10:16:50

@RobertJ: Amit megtermelsz annak az átvételi ára kb 13 Ft/kWh a maradék a rendszer üzemeltetési költsége illetve az adó. A jelenlegi szabályozás miatt "visszakapod" a teljes összeget ami nagyon jó. Így a kWp-re vetített éves megtérülés 50-52000 Ft/év, a 13 forinttal számolva 14-15000 Ft/év, átvétel nélkül 5-5500 Ft/év.

Medgar 2017.10.18. 10:20:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ugyanmár, egész nyugodtan le lehet tárolni a nyári telmelést télre, max. pár powerwallal több kell, de mit számit az a pár százezer dollár, a világ megmentéséről van szó?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.18. 10:40:34

Nézelődés közben akadtam erre a gyöngyszemre:

"A Stefan-Boltzmann törvény rávilágít arra, hogy a hősugárzási teljesítmény függ a sugárzó felület nagyságától és a felületi hőmérséklettől. Ezért ugyanakkora sugárzó felület mellett, minél nagyobb a felületi hőmérséklet, annál nagyobb a hősugárzási teljesítmény, kvázi annál nagyobb a fűtés intenzitása. Az infrapanelek 100 C fokos felületi hőmérsékletével szemben a sötétsugárzó felülete 380 C fokra melegszik fel. Ebből egyenesen következik, hogy az infra sötétsugárzók egységnyi felületen 3,8x nagyobb intenzitással fűtenek!"

infrafutes-infrapanelek.hu/hol-hasznalhato-az-infrafutes/infrapanel-kontra-infra-sotetsugarzo

OK, hogy hülyeséget ír, de legalább ne a Strafean-Boltzmann törvényre hivatkozva tegye ezt.

(Valójában 9.4-szer több hőenergiát sugároz ki egységnyi felületen.)

2017.10.18. 12:20:09

@Medgar: látom nemigazán értetted amit írtam, azt mondtam mennek lefele az árak. A tied már kész. Ma készítetted?
1.35m-ért már rengeteg ajánlat van 3kw-ra. Az 1.2m a legolcsóbb volt. Az 1.45m-os 3kw-osok már középdrágák, efölött még lehet 1-2 drágábbat találni, de az már ritka.

Medgar 2017.10.18. 12:29:21

@okostojas007: Én értem. Szart kapsz ennyiért.

A fenti hirdetésben szereplő rendszer 1 326 515 Ft+engedélyeztetés+szerelés+a szükséges anyag.

2017.10.18. 12:53:25

@Medgar: én hírdetést most nem látok (szerintem a napelemes cikk miatt a google szórja be, múltkor nekem is volt)
én most egy ilyet találtam:
napelem-szereles.hu/
itt benne van a szerelés, engedélyeztetés is. kb 1.45m-re jön ki a 3kw.

Medgar 2017.10.18. 13:52:57

Szar kínai:
napelem-szereles.hu/images/ajanlatok/napelem-szereles-telepites-3alap.pdf
1 494 000 Ft + tűzvédelmi kapcsoló 78 000+Áfa és ez az alapcsomag amihez kell még ez+az a pontos felmérés után.

És a csomag ahol a típust is le merik írni:
napelem-szereles.hu/images/ajanlatok/napelem-szereles-telepites-3opti.pdf
1 770 000 Ft + tűzvédelmi kapcsoló 78 000+Áfa és ez az alapcsomag amihez kell még ez+az a pontos felmérés után.

Nekem SolarEdge inverterem van, de ezt csak a 2 millás csomagban adják...

RobertJ 2017.10.18. 14:41:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: infra padlofutesre gondolok. Van ilyen folia, amit a padlo ala fektetnek vagy a plafonra pl. gipszkarton fole es ez hivatott sugarozni a feny infravoros tartomanyaban. Most nem tudom eldonteni, hogy eddig nem tetszett hallani rola vagy nem voltam eleg szakmai es szavakon tetszik lovagolni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.18. 18:23:23

@RobertJ:

"nem tudom eldonteni, hogy eddig nem tetszett hallani rola vagy nem voltam eleg szakmai es szavakon tetszik lovagolni."

Egyik sem, a dolog sokkal prózaibb: olyasmiről beszélsz, amiről halvány fingod sincs, emellett még nyegle is vagy.

A fűtőfólia - vagy a fűtőkábel - pontosan olyan hőmérsékletre melegíti fel a padlót mint a vizes padlófűtés, vagyis pár fokkal a kívánt hőmérséklet fölé. Ami természetes is, hiszen adott a felület és adott a kívánt hőmérséklet, ez adja a fűtőfelület hőmérsékletét. A felület elsősorban konvekcióval adja le a hőenergiát - kis delta T, de nagy felület.

Persze ha nagyon rágni akarod a szart, akkor mondhatod, hogy infrafűtés, hiszen minden fűtési forma kisebb-nagyobb mértékben infrafűtés is, mert magasabb hőmérsékletű, mint a fűtendő helyiség, ezért több hőt sugároz, mint amennyit elnyel. Csak ez esetben olyannyira kitágítod az infrafűtés fogalmát, hogy értelmét veszti.

Az, amit infrafűtésnek hívnak, elsősorban az infravörös tartományban sugárzással adja le a hőenergiát (a padlófűtés nem ilyen), nem konvekcióval - ezért is lehet falra vagy mennyezetre tenni. A legalacsonyabb szokásos felületi hőmérséklete kb. 60 C fok (alacsony hőmérsékletű infrapanel), de vannak melegebbek is, a max. kb. 100 foknál van.

Nem különösebben érdekel, hogy a tudatlanságod nagyképűséggel és nyegleséggel párosul, max. magadat teszed nevetségessé. Ha meg valahol infra padlófűtést olvastál, akkor az olyan szintű hely lehetett, mint az, amit fentebb belinkeltem: @Kovacs Nocraft Jozsefne:

RobertJ 2017.10.18. 21:11:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nezd (ha mar ragaszkodsz a tegezodeshez), ha talaltam volna eleg megbizhato forrast, akkor nem azt irtam volna, hogy erdekes, ill., hogy hivatott stb. Igen, azt irtak infra futes, es tudom, hogy santit a dolog es tudom is, hogy miert. Hogy szerinted tudatlan vagyok meg nyegle... egyaltalan nem erdekel. Nem erzem magam egyiknek sem. Nem dogmakban fogalmaztam mint te csak nem szeretem, ha magas lorol beszelnek hozzam, foleg ugy, hogy nem adtam ra okot. En olvastam valamirol es ennei adtam "hangot". Hogy lekezeloen valaszoltal, az inkabb teged minosit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.18. 21:45:23

@RobertJ:

"Hogy szerinted tudatlan vagyok meg nyegle... egyaltalan nem erdekel. Nem erzem magam egyiknek sem."

Nem az számít, minek érzed magad, hanem az, milyennek mutatkozol az írásaidban.

"Nem dogmakban fogalmaztam mint te"

WTF?

"nem szeretem, ha magas lorol beszelnek hozzam"
"Hogy lekezeloen valaszoltal, az inkabb teged minosit."

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Avagy az nem magas lóról beszélés, hogy "Most nem tudom eldonteni, hogy eddig nem tetszett hallani rola vagy nem voltam eleg szakmai es szavakon tetszik lovagolni"?

"foleg ugy, hogy nem adtam ra okot."

Lásd fent.

"En olvastam valamirol es ennei adtam "hangot"."

Kioktattál, lásd fentebb.

Tudod, gerinces ember ilyenkor elismeri a hibáját és bocsánatot kér a nyegle, kiokató szövegéért. Pl. én is többször írtam hülyeséget műszaki/tudományos kérdésekben. Mindig elismertem a hibámat és bocsánatot kértem, amiért másokat esetleg félrevezettem.

Persze ehhez gerinc is kell, ami nálad kocsonyából van.

mokuspanna 2017.10.18. 22:42:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Vitázzatok -
vagy inkább csak beszélgessetek - nyugodtan... de kérlek, a stílusra figyeljetek és ne személyeskedjetek! Köszi!

RobertJ 2017.10.18. 23:59:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nezd, eloszor te voltal lekezelo velem, amikor jobban tudtad mire is gondolok, amikor leirtam eleg egyertelmuen, hogy mire gondolok. Nem tetszesemnek, szerintem, meglehet enyhen gunyosan, de tisztelettudoan es mindenek elott nem szemelyeskedve adtam hangot. Serto sem akartam lenni es hidd el, ha legalabb kicsit normalisabb stilusban valaszoltal volna, egybol elnezest kerek. Raadasul kerdeztem, nem pedig minositettelek vagy sertegettelek, mint ahogy te teszed.
Nem kerdojeleztem meg egy pillanatra sem a szakmai tudasod, biztosan jobban ertesz a futestechnikahoz mint en. Meglehet az optoelektronikahoz is vagy az elektromagneses hullamokhoz is mar.
Tevedni pedig aligha tevedtem barmiben is, mivel itt lenyegi diskurzusom veled nem volt, igy nincs mit elismernem. Viszont ha meg szeretnel a temahoz hozzafuzni valamit, szivesen fogadom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.19. 07:57:02

@RobertJ:

"eloszor te voltal lekezelo velem, amikor jobban tudtad mire is gondolok"

Ugye mint kiderült, valóban jobban tudtam. :D Mert hát infra padlófűtés nem létezik, fizikai okoknál fogva. Vicces lenne 60 C fokos padlón járkálni, ahogy írtam.

Nem lekezelő, ha kijavítalak, amikor hülyeséget írsz. Sőt akkor nem is azt írtam, hogy hülyeséget írsz, hanem udvariasan kijavítottalak: szerintem erre gondoltál, mert amit írsz, olyan nincs - nos, mint kiderült, valóban arra gondoltál, amit írtam.

Hol is van itt a lekezelés?

"amikor leirtam eleg egyertelmuen, hogy mire gondolok."

Amit elég egyértelműen leírtál - infra padlófűtés -, olyan nem létezik, az butaság.

Az a helyzet, hogy műszaki/mérnöki/fizikai dolgokban nincs helye a magyarázkodásnak, mellébeszélésnek. Ezek egzakt tudományok. Magyarázhatod utólag, ahogy akarod, a fizika ettől nem fog a kívánságod vagy a sértett hiúságod szerint módosulni.

Annak meg, mint fentebb írtam, semmi jelentősge, hogy mit olvastál valahol. De ha nem saját véleményt írsz, akkor ne úgy válaszolj nekem, hogy "Most nem tudom eldonteni, hogy eddig nem tetszett hallani rola vagy nem voltam eleg szakmai es szavakon tetszik lovagolni". Ugyanis hallottam róla, többet is tudok róla, mint te (bár igazából a dolog egyszerű, mint a faék, nem sok dolgot kell tudni róla). Nálad viszont nem a szakmaisággal volt baj, hanem azzal, hogy olyasmit írtál, ami nem létezik. Ha sérti a hiúságodat, hogy erre felhívom a figyelmed, hát az a te bajod.

(Megjegyzem, elterjedt tévhit a padlófűtésről, hogy száll felfelé a por a meleg padlóról, ezért egészségtelen. A valóság az, hogy a padló messze nem olyan meleg, hogy komoly konvekciós légáramlás induljon meg, hiszen a nagy fűtőfelület miatt elég kicsi a delta T. Persze a csövekben áramló víz hőmérséklete, pontosabban az előremenő hőmérséklet lehet 40+ fok is, de nem ez számít, hanem a padlófelület hőmérséklete. Pl. mezítláb bizony hidegnek fogod érezni a padlót, holott rendesen befűti a helyiséget.)

Mindenesetre látom, te az a fajta ember vagy, aki méltóságán alulinak tartja elismerni a hibáját, mindig mást hibáztat. Elsőre megsértődsz, ha udvariasan felhívják a figyelmedet a hibádra, durván visszasértesz, és még neked áll feljebb. OK, te ilyen ember vagy, talán nem is tehetsz róla. Ismerem ezt a fajtát, többször volt hozzájuk balszerencsém. Azért ugye nem haragszol, ha én meg megvetem a tefajta embereket?

Részmről vége a vitának, így is túl sok időt pazaroltam rád. :(