A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Mi mindenre jó a facsipesz? 9+1 felhasználási mód, amire eddig talán nem is gondoltál!

2016. szeptember 27.

Azt hiszed, a  facsipesz csak egy közönséges ruhacsipesz? Tévedsz! Ha tüzetesebb megvizsgálod ezeket az apró kis fából készült szerkentyűket, hamar rájöhetsz, hogy bizony a ruhaszárításon kívül mennyi minden másra is felhasználható.

facsipeszbol_viragtarto.jpg

Pláne, ha van némi kreatív energiád, akkor szinte biztos, hogy ezerféleképpen hasznosíthatod ezt a majdnem minden háztartásban fellelhető multifunkciós csodát. Hoztam is neked én is pár tippet!

Facsipeszt biztos, te is használsz. Ha már elgyengült vagy megrepedt és eredeti funkcióját kevésbé tölti be, vagy csak inspirálódsz a képek láttán és kedvet kapsz kipróbálni, kapj elő párat és alkoss valamit!

festett_facsipesz_keptartonak.JPG

Ha neked nincs otthon, akkor bármelyik One Euro Marketben beszerezheted, többféle kiszerelésben, kicsiben, nagyban, 120 forinttól egészen 350-ig bezárólag. Tehát nevetségesen olcsó összegből hozzájuthatsz, amiből aztán kedvedre dekorálhatod a lakást.

Ha te is odavagy az újrahasznosításért és a saját készítésű dolgok sem állnak távol tőled, gyere facebokkra is a mókuscsapatba és sokat mutatok még! 

Én egy 36 darabos kiszerelést újítottam be, amiből megannyi dekorcuccot készítettem cirka egy hét alatt. Mutatom azokat is és pár neten található kedvencemet is, amiket még ugyan nem próbáltam, de egyikhez sem kell diploma! ;)

Facsipeszből készült naptár

A facsipeszekből könnyedén készíthetsz ötletes kis naptárat, kidekorálhatod – akár a hét minden napját különböző színűre – díszítheted, festheted, ami jólesik. Nyugodtan használhatsz színes ceruzát, temperát vagy hobbifestéket. Utóbbi már ugyan kicsit drágább árkategóriába sorolható, de a végeredmény érdekében azt hiszem megéri azt a pár száz Ft-os befektetést. Én egyébként ezt a megoldást választottam, ugyanis a kreatív boltok kínálatában több száz festék közül válogathattam kedvemre (és az már önmagában jó móka).

naptar_facsipeszbol_hazilag.JPG

Hozzávalók:

  • a hét minden napjához egy-egy facsipesz
  • vízfesték vagy hobbifesték, de akár színes ceruza is megteszi
  • matricák, szegecsek, filctoll vagy bármi egyéb, amivel szívesen kidekorálnád csipeszeidet
  • filctoll

A végeredmény minden esetben mesés, hiszen semmiféle különösebb kézügyességet nem igényel -akár a kétbalkezes kismókusok is könnyűszerrel elbabrálnak vele- csupán a fantáziádra kell hagyatkoznod. A hét napjait érdemes filctollal felírni a csipeszekre a jól láthatóság érdekében.

naptar_facsipeszbol.jpg

Ha te is hajlamos vagy időpontokat vagy találkozókat elfelejteni -úgy, mint én-,  akkor számodra ez lehet az ideális megoldás.

Érdekel, hogyan dekorálhatod ki kreatívan a gyerekszobát? Olvasd el ezt a cikket a Providenttől és készítsétek el őket közösen, a szuper ötletek alapján!

Ajándékkísérők, képtartók facsipeszből

Készíthetsz csinos kis ajándékkísérőket is, melyekkel feldobhatod a gondosan becsomagolt dobozkáidat. Az ötletek tárháza ezúttal is kimeríthetetlen: akár festesz, akár ragasztasz, akár matricával dekorálod csipeszeidet, a lényeg, hogy csakis a saját ízlésedre koncentrálj. Ha ragasztani szeretnél és van lehetőséged ragasztópisztolyt használni, inkább ezt a megoldást válaszd, mert az eredmény is tartósabb lesz, illetve az elkészítés folyamata is a töredékére csökken. Ám, ha ez nem opció, nyugodtan bevetheted a közönséges, de jól bevált pillanatragasztót, amivel szintén könnyen felragaszthatod pl. a masnikat.

facsipesz_csillamos_festekkel_masnival_diszitve.JPG

Hozzávalók:

  • facsipeszek
  • csakúgy, mint az előzőekben tempera vagy vízfesték vagy hobbifesték, de akár színes ceruza is
  • matricák, masnik vagy bármi egyéb, amivel szívesen dekorálsz
  • pillanatragasztó/ragasztópisztoly/Technokol

Ugyanezzel a módszerrel készíthetsz fényképtartót is, pláne ha a lakás telis-tele van régi fotókkal. Nekem például irtó jól jöttek ezek a csipeszek, hiszen végre fellógathattam kedvenc fotóimat a szobámba. Ezekre pedig akár firkanthatsz néhány önmegerősítő üzenet is, melyre rápillantva mindig pozitív energiákkal töltődhetsz fel egy-egy megerőltető nap során.

Rusztikus képtartó facsipeszből - kávés vagy teás áztatással

Képtartós megoldásból rengeteg változat létezik - ha például kedveled a rusztikus dolgokat, hagyd kint a csipeszeidet ázni az esőben és nézd meg, az időjárás milyen csodát képes művelni. Ha azonban nincs lehetőséged eső alatt áztatni őket, nyugodtan választhatod a könnyebb utat: egy edénybe tegyél kávát vagy teát, majd 2-3 órát hagyd ázni a csipeszeket.facsipesz_aztatasa_teaban.jpg

A végeredmény ugyanaz lesz, csak éppen némi időt spórolsz meg. Ez pedig a rohanós mókusok esetében plusz előny. ;)

rusztikus_facsipesz_keszitese_teaban_aztatassal.jpg

Névkártyák, névtáblák, ültető kártyák

Hozzávalók:

  • facsipesz
  • az előzőekben kifejtek színezési módszerek valamelyike
  • csillámpor
  • matricák
  • kemény papír vagy kartonpapír
  • filctoll   

A dekorálás szabadsága csakúgy, mint az előbbiekben, rád van bízva. Persze, ha egy adott eseményre készül -például esküvőre-, akkor fontos figyelembe venni az esemény témáját, tematikáját és ehhez igazítani a dekorációt. Akár a pezsgőspoharakra is teheted a névkártyákat. Meglátod mindenki el lesz ragadtatva, hogy micsoda ötlettel rukkoltál elő.

facsipesz_eskuvore.jpg

Ha pedig az elegánsabb stílus irányába szeretnél elmenni és az esemény hangulata is megkívánja, a kártyák készülhetnek keményebb papírból vagy kartonból, ami pár száz forintért beszerezhető a papírboltokban, nagyobb áruházakban. A díszítéshez használhatsz csillámport is, ami bár már kevésbé pénztárcabarát, de nagyon mutatós.

Karácsonyfadísz és dekoráció facsipeszekből

Napról napra közelebb kerülünk karácsony napjához, így tutira már te is hangolódsz. Én például miközben készítettem a díszeket azonnal beraktam egy Youtube playlistet, karácsonyi dalokból. Ha idén valamilyen újításra vágysz, érdemes lehet kipróbálnod ezt a roppant egyszerű, ám mégis mutatós megoldást, melyben szintén a jó öreg facsipesz siet a segítségedre.

Ezzel az apró trükkel pedig súlyos forintokat spórolhatsz meg az idei díszítés során. Ráadásul ehhez sincs szükséged semmiféle különösebb kézügyességre. Ha úgy érzed, te is az ügyetlenebb kismókusok táborát erősíted, akkor se ijedj meg, a művelet rendkívül egyszerű. Nincs más dolgot, mint arany, ezüst vagy piros csillámporral vagy csillámfestékkel bevonni csipeszedet, amit aztán bármivel kidekorálhatsz.

Még mindig nagy divat a szalvétatechnika (dekupázs), illetve a mintás, színes dekortapasz használata, úgyhogy dolgozz velük te is bátran, mert talán ez a legegyszerűbb módszer arra, ha igazán profi kinézetű végeredményt szeretnél. szalvetaval_diszitett_facsipeszek.jpg

Ha a natúrabb megoldások híve vagy, akkor csak egy kis fantázia (és némi kézügyesség most nem árt! ;)), és máris gyönyörű karácsonyi facsipeszeid lehetnek! Ehhez mindenképp javaslom a fentebb említett kávéba/teába áztatást, vagy ételfestékkel is különböző árnyalatúakra festheted a natúr facsipeszeket... majd azokra pingálhatsz kedvedre.karacsonyi_facsipeszek.jpg

Varázslatos facsipesz-hópihe

A csipeszekből készülhet csillag vagy hópihe is, ami a legjobban ablakra ragasztva mutat. Az elkészítés folyamata nagyon egyszerű: csak szedd ki a csipeszekből a drótót, majd ragaszd össze őket, végül helyezd hópehely alakzatba. Ebben az esetben szintén antikolhatod őket, de ha van otthon műhó, akkor azzal lefújva is mesésen fog mutatni. Ennek pontos, lépésről-lépésre elkészítésével és különböző variációkkal jövök még karácsonyig (készül...), most csak inspirációnak hoztam pár képet.

facsipeszbol_hopehely.jpg

Üzeneted érkezett! - facsipesz a postás

A csipeszek szerelmes vagy bármilyen személyes üzenetként is megállják a helyüket. Csupán egy apró trükkel bele kell csempészned az üzenetet egy kis papíron a facsipeszbe és máris továbbíthatod a címzettnek. Ennél romantikusabb és mókusosabb meglepit el sem tudnék képzelni. Nem olyan bonyi, mint amilyennek tűnik, ne aggódj! (Ha kíváncsi vagy a pontos elkészítésére, jelezd és mutatom később ezt is, lépésről-lépésre.)

facsipeszben_uzenet.jpg

Medál a facsipesz drótjaiból

A csipeszek megmaradt drótjainak sem kell a kukába végezniük. Ha van kéznél egy régi nyakláncod, bátran fűzd fel rá a medál gyanánt a drótokat. Akár simán felfűzve is jól néz ki, de egy-egy gyöngyöt közé illesztve, igazán különleges dísz varázsolható belőle. Tuti, hogy te leszel a legvagányabb kismókus a télen... sőt, akár szuper karácsonyi ajándék is lehet belőle!

facsipeszdrot_medal.jpg

facsipesz_drotbol_medal.jpg

Őszi színkavalkád

Az igazi őszi időjárás színek tekintetében ad némi támpontot: bátran variálhatod a barna, piros, bordó, mályva vagy akár a narancsos árnyalatokat is. Ha mégis inkább a pasztellszíneket kedveled, ne félj használni a barack, a gyöngyházfény, de akár a fehér különböző árnyalatait sem.

facsipesz_diszitese_oszi_szinekben.jpg

Vagányságra vágysz? Nyugodtan színezheted csipeszed metál fényűre, amit feldobhatsz mini matricákkal, ami lehet virág, szegecsre hajazó vagy bármilyen illusztráció. Csipeszeidet legkönnyebben festékkel vonhatod be, hiszen ez látszik majd a legjobban. Ráadásul ezekből elég néhány alapszínre szert tenned, amiből aztán te magad is kikeverheted a további árnyalatokat.

Csipeszeid dekorálása közben nincs jó vagy rossz megoldás, a lényeg, hogy légy kreatív és bátor! 

Tehát: ha van egy-két facsipesz kéznél, varázsold őket valami újjá és mutasd meg nekünk is! Facebook-on várjuk a fotókat és téged is! ;)

A natív cikk megírását a Provident támogatta. 

esküvő karácsony ajándék újrahasznosítás kreativitás kipróbáltuk dekoráció saját készítésű DIY facsipesz könnyen megvalósítható

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr937057603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.09.29. 14:42:15

+1
Hosszúnadrág szárát összecsipeszelni bringára ülés előtt, hogy ne legyen 10 méter után csupa kosz :-)

aasfsdfsdfsd 2016.09.29. 16:39:52

Miért vérzik a menyasszony arca?
Megötötte előtte a vőlegénye?

mokuspanna 2016.09.29. 17:00:43

@Egerdoktor: Ejnye, az ott a híres pirospozsga! :D Hogy az izgalomtól jött ki, vagy mesterségesen, egy sminkelőecset hatására, azt nem tudnám megmondani.

mokuspanna 2016.09.29. 17:02:42

@Tralfamador75: WOW! Szuper ötlet! :) Nem találtam róla képet sajna... Ha legközelebb alkalmazod, küldesz nekem egy fotót? ;)

2016.09.29. 20:42:01

@mokuspanna: Ja. Jövő héten elvileg úgyis beköszönt a hosszúnadrágos szezon. Vagy a következőben.
süti beállítások módosítása