A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

5 szabály a netes csalók kivédésére

2013. június 02.

Neten vásárolni nemcsak jóval olcsóbb hanem jelentősen kényelmesebb is. Spórold meg az utánvét díját (ami döbbenetesen drága, "Kedves posta!") és fizess online.

online_fizetes.jpg

Viszont ahol pénz mozog, ott óhatatlan, hogy a csalók is megjelennek. Kövesd ezeket a szabályokat, hogy minimalizálhasd a kockázatod.

1. ellenőrizd, hogy a webhely biztonságos -e.

Erre mindig figyelj, mielőtt begépeled a kártyaszámod. Ezt szerencsére több módon is ellenőrizheted:

  • https://
    Nézd meg a böngésződ címsorát. Ha "http" helyett "https"-t látsz, akkor a webhely biztonságos csatornán kommunikál.
  • keresd a lakatot
    A böngészők többségében maga a böngésző (és nem a weboldal) kitesz a böngészősávba egy kis lakatocskát. Innen tudhatod, hogy biztonságos.

Itt nem a webáruháznak kell biztonságosnak lennie (persze az sem árt), hanem annak az oldalnak, ahol a bankkártyád számát kell beírnod. Viszont itthon az esetek többségében ez a felület nem a webáruházban van, hanem valamelyik bank felületén. Így a webáruház téged átirányít a bank oldalára, ahol fizetsz és a bank visszairányít az áruházba. A külföldi oldalaknál viszont érdemes erre jobban odafigyelned.

2. lehetőleg kártyával fizess.

Tudom ellentmondásosnak tűnhet, de interneten sokkal biztonságosabb kártyával vásárolni, mint utalni. Sokan nem is tudják, hogy ha a rendeléseddel elégedetlen vagy, akkor a kártyatársaságon keresztül is tudod vitatni a megrendelésed. Azaz akár vissza is tudod hívni a pénzed.

3. magad gépeld a linket.

Egyes tolvajok azt a taktikát választják, hogy e-mailt küldenek neked valamelyik bank vagy intézmény nevében és egy adategyeztetésre invitálnak. Viszont a levélben kattintható link például nem az OTP oldalára vezet, hanem az azzal kísértetiesen megegyező saját oldalukra. Te gyanútlanul megadod az adataid, kártyaszámod, ők meg visszaélnek ezzel. Ez az adathalászat.

Viszont ez ellen is tudunk védekezni. Először is, senki (pláne nem bank) sem egyeztet adatokat e-mailben kiküldve. Így az ilyenre ne is reagálj. Ha pedig kártyaszámot kell megadni, akkor üljön mókus a válladon és jusson eszedbe, kártyán nincs is mit egyeztetni! Azt kiadják 2 évre és pont.

Másrészt a böngészőbe magunk gépeljük a linket és így biztosan az eredeti oldalra érkezünk. Ahol valószínűleg rá is fogunk jönni, hogy senki sem akar velünk adatot egyeztetni. :)

4. ne vásárolj nyilvános gépen.

Mindig veszélyesebb egy nyilvános gépről belépni (internetkávézó, McDonalds, könyvtár, egyetem, ...), mint a sajátunkról. Lehetőleg ne intézz onnan pénzzel vagy személyes adatokkal kapcsolatos ügyeket. Az ilyen gépeken való ügyintézést használják fel a csalók a legkönnyebben. Onnan csak böngésszünk, azon nincs mit ellopni. :)

5. tartsd a szoftvereket naprakészen.

A sebezhetőség csökkentése érdekében érdemes minden biztonsági frissítést telepíteni, hiszen ezek pont a biztonsági réseket hivatottak befoltozni.

És a felhőktől se félj! >>>

Védd az adataid, ahogy én a makkjaimat és akkor nem lesz baj! ;)  

vásárlás biztonság net online

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr925335881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása