A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Ha mosogatógépet vásárolsz, ezekre figyelj oda!

2018. június 25.

Ha rászántad magad arra, hogy mosogatógépet vásárolj, néhány perc nézelődés után biztos észreveszed, hogy hatalmas a választék, és szinte aranyáron kínálják ezeket a gépcsodákat. De mi a különbség az egyes modellek között? Egyáltalán milyen tulajdonságok alapján érdemes mérlegelni?

mosogatogep_vasarlas.jpg

Mosogatógépvásárlásnál talán az egyik legfontosabb információ a terítékszám, kezdjük is mindjárt ezzel a ponttal.

Mi az a teríték?

A mosogatógépek kapacitását terítékszámban adják meg. Olyan, mint a mosógépnél, hogy az hány kiló ruha befogadására képes. A mosogatógépnél pedig arra utal, hogy hány személy tányérja, kanala, villája, stb. fér bele egy mosogatásba.

Egy terítékbe általában ezek tartoznak bele, mindegyikből egy darabbal számolva:

  • lapostárnyér
  • mélytányér
  • kistányér
  • vizespohár
  • csésze
  • csészealj
  • villa, kanál, kés, kiskanál/kisvilla stb.

A piacon javarészt 6-16 terítékes gépek kaphatók.

Ez eddig rendben is van, de mégis hány terítékest érdemes venni?

Hány terítékes gépet vegyek?

Ez több dologtól is függ:

  • milyen gyakran szeretnél mosogatni a géppel
  • mindent beleteszel vagy a tepsiket és lábasokat kézzel mosogatod inkább
  • hány fős háztartást kell a gépnek kiszolgálni (ha gyakoriak a vendégek őket is érdemes számolni)
  • mekkora gép fér el az konyhádban
  • milyen gyakran esztek otthon
  • hány garnitúrás az étkészleted (Ha csak 6 lapostányérod van vagy venni kell még, vagy kisebb gép is elég, ha nem akarsz állandóan fél töltettel mosogatni.)

mosogatogep_vasarlas_valasztas_2.jpg

Tudom, ez így túl általános, szóval jöjjön egy kis fogódzkodó. Sokan ott rontják el, hogy elfelejtik számolni, hogy naponta többször eszik otthon a család, így nem értik miért kellhet 2 főre is akár 6 terítékes gépet venni. Mutatom....

Vegyünk egy átlagos napot:

  • Esztek otthon reggelit, isztok vizet, gyümölcslevet és kávét is.
  • Ebédre visztek mikrózható dobozban ebédet, amit lehet, hogy otthon is be fogtok dobni a gépbe, ha hazaértek. A gyerekek tízórais dobozáról se feledkezz meg!
  • A gyerekek a családban esznek uzsonnát, és apa is lehet, hogy elmajszolna valami apróságot vacsi előtt és inna egy teát vagy még egy kávét.
  • Vacsorát szinte mindenki otthon eszik, így az ezzel járó étkészletet is számolni kell.
  • És még nem is főztél semmit....

A személyes véleményem az - de ezzel nem kell egyetérteni -, hogy akár egy 4 fős háztartásnak is  nyugodtan lehet venni 10, de inkább 12 terítékes gépet, ami úgy 1,5-2 naponta megy.

"Vennék én akár 16 terítékest is, de ha egyszer kevés a hely a konyhában, mit tehetek?"

Hát igen, itt az ideje, hogy előkapj egy mérőszalagot és kivonulj a konyhába méricskélni, hogy hová tudnád betetriszezni az új konyhalányod.

A mosogatógép méretei

Három kategóriába érdemes összeválogatni a gépeket:

  • pultra ültethetők (jellemzően 6 terítékesek pl. a Candy mosogatógép kínálatában találkozhatsz velük)

mosogatogep_vasarlas_valasztas_3.jpg

  • keskeny kivitelűek (jellemzően 9-10 terítékesek, szélességük 45 cm körül van)
  • normál mosogatógépek (jellemzően 12-16 terítékesek, átlag szélességük 60 cm)

Eddig olyan szép egységes volt a konyha, muszáj most belerondítani a látványba? Nem feltétlen, akár teljesen el is tűnhet a mosogatógép...

A mosogatógépek beépíthetősége

  • szabadon álló modellek
    Ez azt jelenti, hogy van teteje, előlapja stb., így gond nélkül magában is állhat a lakásban. Gyakran ezek a gépek pult alá építhetőek, ami szerencsés, ha a konyhában ilyen helyre szánod, és nálad is átlagos a pultmagasság.

szabadonallo_mosogatogep.jpg

  • részben beépíthetőek
    Itt a konyhabútorral azonos frontot kap a mosogatógép, amit neked kell külön megoldani, de a kezelőfelület látszani fog.

felig_beepitheto_mosogatogep.jpg

  • teljesen beépíthető típusú gépek
    Ebben az esetben a mosogatógép elejét teljesen el tudod takarni, olyan lesz, mint egy átlagos ajtó a konyhaszekrény soraiban. Ezt azért teheted meg, mert a gombok az ajtólap felső élén vannak (lásd. lenti képek).

beepitheto_mosogatogep.jpg

Szín

A mosogatógépeknél a fehér az alapvető szín, de sok modell inox színben is kapható. A fehér hollónál egy icipicivel gyakoribb, de azért kapható fekete színben is.

A termékkódon belül gyakran W (white-fehér), illetve X (inox-ezüst) betűvel jelölik. Ez lehet a magyarázat a két egyformának tűnő gép közötti 20.000-30.000 Ft-os árkülönbségre, mert az utóbbi feláras.

A színnek persze csak akkor van jelentősége, hogyha nem teljesen beépíthetőt keresel. :)

Most már tudod, hogy milyen főparaméterek alapján keresel mosogatógépet. De nézzük meg, hogy mit kaphatsz cserébe a pénzedért.

Garancia

A mosogatógépekre jellemezően 1-2 év garanciát szoktak adni, de néhány márka - pl. Gorenje - a saját termékeit 3 év garanciával is kínálja.

Ha nagyon szemfüles vagy, akkor érdemes ellátogatnod a kiválasztott gyártó saját honlapjára, ahol időnként regisztrációért cserébe néhány évvel meghosszabbíthatják a garanciális időszakot.

Fontos ellenőrizni, hogy milyen típusú garanciát kínálnak az adott háztartási nagy géphez. Nagyon nem mindegy, hogy teljeskörű, vagy csak motor, vagy csupán belső rozsdásodásra vonatkozik az ingyenes javítási ígéret.

mosogatogep_vasarlas_valasztas_4.jpg

Víz-, és áramfelhasználás

Azt gondolom, mondanom se kell, hogy minél kisebb szám van ezen szavak után feltüntetve a tájékoztatón, annál jobb. Bár én már hallottam mosógép esetében olyan panaszt, hogy annyira kevés vizet használ az A+++ gépe a családnak, hogy akadályozza a rendes tisztítást....

Ha valaki nagyon alapos akar lenni, akkor vessen egy pillantást a mosogatógép papírjaira, és nézze meg, hog melyik mosogatási programból és milyen körülmények között számolta ki a gyártó az éves adatokat. Előfordulhat, hogy te soha nem fogod majd azt a programot használni!

Melyik mosogatógép éri meg az árát?

Nagyságrendileg 60.000 Ft-tól egészen 400.000 Ft-ig lehet mosogatógépeket vásárolni.

  • Beugróáron vásárolhatsz pl. a Candy, Beko és Amica mosogatógép modelljei közül.
  • Ha csak az árat vesszük számításba, akkor a középmezőnyt erősíti pl. az Electrolux, Indesit, AEG, Samsung, Sharp, Zanussi, Whirlpool, Siemens, stb.
  • A legdrágább darabok pedig a Bosch, Miele, Neff gépei közül kerülnek ki a hazai választékból.

Ezzel el is érkeztünk ahhoz a kérdéshez, hogy melyik mosogatógép éri meg?

A saját igényeidet leszámítva - méretre, színre, terítékszámra, stb. - vannak más kiszámolható információk is, amik segíthetnek a döntésben, ha két különböző áru gép között vacillálsz. Következzen egy kis matekfeladat.

mosogatogep_vasarlas_valasztas.jpg

  1. Nézd meg, hogy ígéretük szerint melyik mennyi vizet és áramat használ egy év alatt. Aztán kezdd el számolgatni, hogy mennyibe kerül egy liter víz és egy kW áram. (Azok a ronda sárga csekkek ebben nagy segítségedre lehetnek.)
  2. Ha ez megvan, nézd meg, hogy azonos terítékszámot mosogat-e el a két gép egy körben, mert ha az egyik kevesebbet, nyilván azt többször kell majd bekapcsolni, így korrigálni kell az első pontban kapott számokat. 
  3. Most pedig becsüld meg, hogy szerinted hozzávetőlegesen meddig fog javítási költségek nélkül üzemelni a két gép. Érdemes a garanciákra is vetni egy pillantást. 5-6 év talán nem ördögtől való elvárás.
  4. Az első három pont alapján meg fogod kapni a két gép össz. élete alatt használt áram- és ví fogyasztásának költségeit, durván számolva. 
  5. Most a kapott számok birtokában nézdd meg még egyszer a két gép ára közötti különbséget.

Szerinted melyik éri meg?

  • Az olcsóbb, ami többet fogyaszt vagy a drágább, ami kevesebbet fogyaszt?
  • Képes az árkülönbözetet pusztán a fogyasztásával kompenzálni a drágábbik gép?

Elgondolkodtató: Találkoztam a neten olvasgatva olyan véleménnyel is, hogy minél olcsóbbat kell venni, ami lehet, hogy tönkremegy 3 év alatt, de árilag még mindig jobban megéri kettőt venni ebből, mint egy drágábbat, ami elketyeg 6 évig, de a végén, vénségére romlik a mosogatás minősége. És persze ott van az is, hogy folyamatosan fejlődik a technológia. Hogy ebben mennyi az igazság, azt mindenki saját véleményére bízom.

Remélem, hogy most már felismered álmaid mosogatógépét. De ha még ezek után sem tudod elkötelezni magad egyik modell mellett sem, akkor sincs semmi baj, mert hamarosan egy még részletesebb mosogatógépválasztást segítő elemzéssel várlak vissza! Maradj velünk és iratkozz fel a cikkértesítőre vagy kövess minket facebookon! ;)

vásárlás választás mosogatóép

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr8214046032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olliék 2018.06.25. 23:09:28

Mi egy olcsó gépet vettünk. A++-ost. Gyönyörűen mosogat, éjjel is mehet,bár a végeztem Pittyegést nem tudom kikapcsolni. És nem tablettát használok, hanem gélt (somat) a gyártó nem ajánlotta a szilárd tablettát. Nagy álmom volt,hogy kosár helyett egy harmadik felső fiókra lehessen az evőeszközöket tenni, de ez plusz 400€-val drágított volna. Na annyit meg nem ér.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.26. 07:17:15

A legolcsóbb mosogatógép még mindig a nagymama.

midnightcoder2 2018.06.26. 07:30:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hosszabb távon nem igazán. Sokkal több vizet és mosószert fogyaszt.

Az olcsóbb modellek azért jók, mert ott nincs pénz a tervezett elavulás pontos kiszámítására, így akár sokáig működőképes eszközt is kifoghat az ember.

Nand 2018.06.26. 07:53:02

Fontos szempont: leggyorsabb 60 fokos program időtartama, ki tudja-e nyitni az ajtaját a program végén, mert akkor nyugodt szívvel ott lehet hagyni, nem fog belebüdösödni semmi. Zaj.

a windows egy szemét 2018.06.26. 08:08:07

És nem elfelejteni a legfontosabb tulajdonságát: mindegyik 5 év alatti élettartamra van méretezve. És no para, ezt be is tartják, zseniális, a vevő érdekeire 100 százalékosan szaró tervezőmérnökeink és az eladási osztály gazdasági szakemberei az anyagtechnológusokkal karöltve tudják a dolgukat.

Nand 2018.06.26. 08:35:43

@a windows egy szemét: Ha a vevők a hosszú élettartamú terméket vennék, akkor azt tartanák tervezési szempontnak. Így a szegény Miele is csak "kullog" az eladási darabszámokban.

A vásárlók kényszerítik ki a trendet, hogy minél olcsóbb legyen a készülék.

különvélemény 2018.06.26. 08:43:37

Alapos cikk, de kicsit túl lett tolva.

A terítékszám érdekes csak, ma már szinte minden gép A+-os, ott minimálisak a különbségek egy A++-hoz képest.

Drága márkás gépet nem érdemes venni, ugyanúgy tönkremegy mint az olcsó tucatmárka.

Nekem az előző Bosch volt, most Candy van, nem véletlen.

Egyébként elírtad a Bosch nevét.

tonyk 2018.06.26. 08:44:41

Kb 5-6 éve mikor vásároltam a mosogatógépet (Bosch) én is rá voltam izgulva a A+ A++ A+++ -okra. Aztán egy unalmas pillanatomban leültem és kiszámoltam, hogy 10L vagy 12L, 1.2kWh vagy 1.0kWh . Átlag évi 200 mosogatással számolva max kb. 400L víz és kb 50kWh. Ez pénzben olyan csekély (~2500Ft/év), hogy egyszerűen nem éri megvenni a "sokplusszosat" 30-40-50e Ft-tal drágábban.
1-2 dologra kell odafigyelni szerintem, ebből az egyik: Teljesen fém belsejű legyen (ne legyen az alja műanyag mert büdösödik)

különvélemény 2018.06.26. 08:52:04

@Nand: "A vásárlók kényszerítik ki a trendet, hogy minél olcsóbb legyen a készülék."

Kár, hogy ez nem igaz.

Itt egy A++ Candy 5 év garral:
edigital.hu/9-teritekes-szabadon-allo-mosogatogep/candy-cdp-2l949w-9-teritekes-keskeny-mosogatogep-p489949

Itt egy A+ Miele 2 év garral:
www.mediamarkt.hu/hu/product/_miele-g-4620-sc-brws-mosogat%C3%B3g%C3%A9p-1254603.html

A Miele több, mint 3x annyiba kerül, alacsonyabb energiahatékonyságú, és kevesebb, mint fele a garanciaidő.

"Így a szegény Miele is csak "kullog" az eladási darabszámokban."

A fentiek alapján nem csoda.

Nand 2018.06.26. 09:10:09

@különvélemény:
Várjál, előbb még nem a garidőről volt szó, hanem hogy meddig megy.

"A Miele több, mint 3x annyiba kerül, alacsonyabb energiahatékonyságú, és kevesebb, mint fele a garanciaidő"
Emiatt a mentalitás miatt, tapasztalható az, amit fent leírtál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.26. 09:26:51

@különvélemény:

A Mielét mindenhol agyondicsérik, hogy milyen tartós. Akkor miért vállal a gyártó olyan rövid garanciát? Én láttam Mielét 1 év garral is, aranyáron.

különvélemény 2018.06.26. 09:34:16

@Nand:

Ha a Miele olyan jó lenne, adnának rá 5 évet minimum.

Tehát ne bocsátkozzunk vallásos jóslatokba a prémiummárkák terén, ha saját maguk sem bíznak annyira a túlárazott termékükben, hogy ne alapgaranciát adjanak.

Nand 2018.06.26. 09:43:40

@különvélemény:
Magyarországon konkrétan egész iparág fejlődött ki a nyugatról behozott használt Miele-k továbbértékesítésére, de maradj csak az öt év garba vetett hitednél.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.26. 09:48:17

@Nand:

Ezt én elhiszem, de akkor miért nincs a Mielére is 5 év garancia?

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2018.06.26. 10:01:53

2005-ben vettem egy Whirlpool-t, a mai napig tökéletesen működik. Az elmúlt pár hónapban a szivattyúnak lett némi hangja, de tökéletesen teszi a dolgát.
Belül semmi rozsda, pedig én a kezdetek óta öblítő helyett is 20%-s ecetet töltök a tárolóba, illetve sima sót töltök a regenerálóba is és 99,9%-ban a rövid programot használjuk.
A trükk az, hogy ahogy lemegy a program, nyitom az ajtaját, illetve 2 havonta kitakarítom a szűrőjét. Minden második nap megy.

Ha egyszer tönkremegy, valószínűleg nem éri meg megjavíttatni, de biztos, hogy a következő is Whirlpool lesz.

Nand 2018.06.26. 10:02:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem tudom. Lehet, hogy büszkébbek a hírnevükre, minthogy csillió éves garral akarnának presztízst növelni.

Nand 2018.06.26. 10:17:15

@Nand: A Rolls Royce se árulja el, hogy hány lovas motorokkal szereli az autóit. Annyit üzen, hogy "elég"

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.06.26. 14:18:55

Két Bosch után /a 2. nyolc évig ment/ most egy Miele-t vettem. Egy hét után meghibásodott... a bp-i szerviz egy hét múlva tudott kijönni - na, kösz...

különvélemény 2018.06.26. 16:24:49

@Nand:
A RR azért nem reklámozza a lóerőt, mert azt tanácsadón keresztül szokás értékesíteni, nem katalógusból, valamint az luxusautó és nem sportautó.

Egyébként mindenki tudja, fent van a Wiki-n.

Viszont a Miele ezt állítja magáról:
"A Miele olyan termékeket kínál ügyfeleinek, amelyek a hosszú élettartam, a teljesítmény, a kezelési kényelem, az energiahatékonyság, a design és a szerviz terén a legmagasabb színvonalat képviselik."

Első a hosszú élettartam, de nyilván látták a statisztikákat és inkább maradtak a 2 évnél.

Nancsibacsi 2018.06.26. 17:11:04

Kis konyháknál - panel - az is egy fontos szempont, hogy foglal-e helyet. Ezért vettünk mi kombi mosogatógép+tűzhelyet, amely tűzhely méretű, de fele méretű a sütő (nem sütök pulykát - na bumm), és fele méretű a mosogatógép (1 napnyi cucc így is belefér).

Nancsibacsi 2018.06.26. 17:15:15

@a windows egy szemét: "mindegyik 5 év alatti élettartamra van méretezve"
Ja, persze, nyilván. Az előző lakásunkban is ugyanolyan volt mint most: Candy Trio 9501. Az előző lakásbelit 2003-ban vettük (majd eladtuk lakással együtt), a mostanit 2010-ben. A mai napig semmi baja sincs egyiknek se (szoktunk beszélgetni a régi lakás "új" tulajával). Pedig ez Candy, ami elvileg "alja" gyártó.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.06.26. 19:19:10

Nekünk egy 19 éves Boschunk van, azon kívül, hogy az 1-esről 2-esre már kézzel kell tekerni a programot, semmi baja. (Nyilván többet fogyaszt és hangosabb, mint az újabb modellek, de működik.) Költözésnél nem visszük magunkkal, kíváncsi leszek, az ugyanolyan márkájú utódja meddig bírja hibátlanul. Szerintem 5 év már eredmény lesz.
süti beállítások módosítása