A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Mi legyen a húsvéti maradékkal? Így használd fel okosan!

2018. április 08.

Biztos veled is előfordult már, hogy többet vásároltál a tradicionálisan húsvéti harapnivalókból az ünnep előtt, mint amennyi a valóságban elfogyott volna. A mókusok soha nem pazarolnak se mogyorót, se húsvéti finomságokat! De van az a mennyiség, amikor már a füleden folyhat ki a főtt tojás, sonka, kolbász hidegtálként retekkel, kaláccsal és főleg tormával körítve. Mit lehet ilyenkor tenni?

husveti_maradekbol_uj_etel2.jpg

Most abban fogok segíteni, hogy milyen új köntösbe lehet a család elé tolni a húsvéti csemegéket, vagy milyen más ételekhez lehet észrevétlenül hozzácsempészni, hogy ne vesszenek kárba.

Sonka, kolbász, szalonna - ugorj most a fazékba!

A húsfélék felhasználása talán még a könnyebb eset, de lássuk, milyen finomságokká változhatnak át húsvét után.

Legyen belőlük feltét

Rengetegféle étel tetejére kerülhetnek fel pirítva, apróra kockázva. Lássuk az én kedvenceimet:

  • krémlevesek (gomba, brokkoli, stb.)
  • túrós sajtos-tejfölös, esetleg hagymás-főzőtejszínes tészta
  • házi hagymás-tejfölös pizzára /langallóra /melegszendvicsre a sonka-kolbász kocka mennyei, de egy hagyományos paradicsomos alapúra is isteniek. Hú, mekkorát nyeltem! :)

Betétnek, alapanyagnak is nagyon sokoldalúan használhatók

Vannak olyan ételek, amik kimondottan ordítanak ezekért az alapanyagokért, szép apránként ezekbe is el lehet használni őket.

  • bableves, lencseleves, lebbencsleves
    Ez utóbbit ismered? Ha nem, feltétlen próbáld ki, keresztmamám nagyon sokat készítette gyerekkoromban, és mindig repetáztam, amikor ez készült. Ma már én is gyakran készítem. Kíváncsi vagy, hogyan? Figyu!

Egy spórolós kedvencünk: a lebbencsleves - receptért és fotókért kattints! --->

  • slambuc, más néven öreglebbencs
    Szintén egy remek étel, különösen kovászos uborkával tálalva. Legtöbbször bográcsban készül, de én készítettem már télen tűzhelyen is.

husveti_maradekbol_uj_etel.jpg

No, és még pár klasszikus:

- rakott krumpli
Nincs az a főtt tojás mennyiség, amit ne bírna el! :)

- kolbászkrémes golyócskák 
A kolbászt (vagy a sonkát) daráld le és adj hozzá egy kis zsemlemorzsát, lisztet, tojást és formázz belőle golyócskákat. A cselesek tehetnek a közepébe egy főtt tojást vagy sajtdarabot. Forgasd meg mindegyiket zsemlemorzsában, vagy panírban és már mehet is a forró olajba kisülni. Fokhagymás-tejfölös mártogatóssal tálalva, vagy chilis joghurttal leöntve nagyon finom.

- sajtos-sonkás pogácsa
- sonkás rétes

Főtt tojást nekem, főtt tojást neked, főtt tojást mindenkinek

A húsvét igazi jellegzetessége a (festett) főtt tojás. Ilyenkor az aktív, még locsolkodós kisfiúk a kamrában található tálcás tojáskészlethez egy újabb tálcányi mennyiséget képesek hazahordani. Ez szuper jó dolog, de komoly fejtörés lehet a vége, hogy mit lehet velük kezdeni.

  • francia  tojásleves
  • Talán az egyik legnyilvánvalóbb felhasználás: a tojással töltött fasírt vagy karaj.
  • kocsonyába
    Tudom, tudom ez inkább téli étel, de van aki ilyenkor is szokott készíteni egy-egy tállal és ilyenkor főtt tojással gazdagítja.
  • főzelékre feltétnek
  • tojáspörkölt
  • Nálunk minden évben elhagyhatatlan a húsvét utáni kaszinótojás, ami irdatlan mennyiségű főtt tojást tud finomsággá változtatni. Kicsit pepecselős, de nagyon finom.
  • tojáskrémek és tojássaláták
    Tökéletes körete a rántott husinak, de vacsira a pirítós tetejére is felkerülhet.

tojassalata_husveti_fott_tojasbol.jpg

  • tojásos szendvics
    A tízórai vagy uzsonna lehet egy friss salátával, felvágottal és karikázott főtt tojással készült barna kenyeres szendvics.

Régebben is készítettünk már egy "húsvéti maradék" listát, kuksizd meg azt is, aztán egészítsd ki a saját ötleteiddel, kíváncsi vagyok! ;)

A receptek összeírását a Provident támogatta.

húsvét konyha főzés maradék

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr3613803968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BoomB 2018.04.12. 11:23:23

Jó étvágyat a kéthetes tojáshoz és más alapanyagokhoz. Remélem a kórházban is kispórolják belőled a gyógyszert, miután ezek miatt bekerültél.
süti beállítások módosítása