A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

16 elfelejtett mese, amit még mindig érdemes megnézni

2018. február 27.

Nem azt mondom, hogy mindennap rajzfilmnézés legyen a program hosszú órákig, de időnként egy-egy jó mese beindítja a kicsik fantáziáját, tanulságokkal szolgál és még élvezik is. Most olyan alkotásokat hozok, amik vagy régebbi klasszikusok a legjobb értelemben, vagy újabbak, de valamiért nem épültek be a köztudatba annyira, pedig nagyon szerethetőek.

elfeledett_mesek.jpg

Ico, a bátor lovacska (1983, Magyarországon 1987)

Ico egy erdőben született, mégis a király lova akar lenni, ha felnő. Elindul a vár istállójába, azonban egy félelmetes titokkal találja szemben magát. A gyerekkorából is jól ismert harangszót hallja minden teliholdkor, ami azzal jár, hogy a király istállójából minden alkalommal, amikor megszólal a harang eltűnik egy-egy ló. Ico barátnőjével elszántan erednek a furcsa események után, hogy kiderítsék mi áll a háttérben.

Beszélő kutyák csodacsontja (1988)

Milyen jó lenne egy olyan világban élni, ahol mi, emberek szót értünk kedvenceinkkel. Ebben a mesében ez teljesül. Egy nagy becsben tartott, mágikus csont lehetővé teszi, hogy az emberek megértsék a kutyákat és a macskákat. Azonban a gonosz tolvajok nemcsak elrabolják, hanem el is törik, így a varázslat megszűnik, és néhány bátor hős elhatározza, hogy visszaszerzi.

Szivárványocska és a csillagtörpe (1985, Magyarország 1990)

Szivárványocska és Csillagfény nevű lova rendre elhozzák a Földre a tavaszt, de valamiért ez most nem sikerül. Egy távoli gyémántbolygót kell felkeresniük a válaszért. Záporka és Ciklon nevű lova is csatlakozik a pároshoz, hogy megmentsék a Földet a minden elpusztító fagytól.

Hercegnő és a kobold (1991)

Angelika hercegnő otthonát a csúf koboldok fenyegetik, akiknek a fegyverek nem árthatnak. A király őrséget szervez, de ő nem tudja, hogy a fegyver nem árthat a dajkamesének hitt ellenségnek. A mesében feltűnik egy titokzatos segítő is, aki a királylány jószágos üknagymamájának szelleme, és egy varázsvonallal ajándékozza meg Angelikát. Kófic, a bányász fia azonban tudja, hogy a zene ereje kifog a koboldokon és bátran szembeszáll velük.

Ebek közt a legszemtelenebb (1991)

A mára sajnos elhunyt legendás, amerikai komikus, Rodney Dangerfield rejtőzik a főszereplő kutya mögött, akit Rover Dangerfieldnek hívnak. Egy las vegasi táncsosnő kutyája ő, akit egy nap, váratlan események egy tanyára sodornak. A lusta, de fényűző élethez szokott kutyus nehezen veszi fel a tempót a dolgos, de visszafogott élethez szokott tanya többi lakójával. Egy nap az eredeti gazdi előkerül és Rovernek dönteni kell két élete és megannyi kutyabarátja között.

Gondos bocsok (1985, Magyarországon 1993)

Van egy kis keverés ezzel a mesével kapcsolatban, mert a gondos bocsok sorozat legelső darabja, így nem kapott alcímet. Bár a sorozatnak rengeteg része készült a későbbi években, igazán kettőt érdemes megnézni. Az eredeti történet egy megárvult testvérpárról szól, akik elhatározzák, hogy többé nem szeretnek. A szíves bocsok (ezen a néven is emlegetik őket) világa azonban szeretet nélkül összeomlik, így lesietnek a Földre, hogy segítsenek a fiataloknak. Közben egy bűvésztanoncot is megismerünk, aki fekete mágiába ártja magát, hogy kiölje a szeretet a szívekből.

Ha te is Gondos Mókus akarsz lenni, íme TOP 5 tipp, hogy makulátlan tisztaságúak legyenek a ruháid!

Gondos bocsok Csodaországban (1987, Magyarországon 1993)

Csodaország hercegnője pont a koronázása előtt tűnik el nyomtalanul, és a gondos bocsokat hívják segítségül. A leendő királynőt nem is olyan egyszerű megtalálni, így kényszermegoldásra szorulnak a bocsok. A kedves mackók egy - a Földről származó - hasonmás lányt kérnek fel, hogy játssza el a hercegnő szerepét, amíg ők tovább keresik a valódi szívhercegnőt.

Reszkessetek, nem hagyom magam (1994)

Az előszereplőt Macaulay Culkin játssza, aki egy elvarázsolt könyvtár segítségével átcsöppen a mesevilágba. Három társa lesz kalandjai során, egész pontosan három könyv: a mese, a kaland és a horror. Az utolsó hallatán nem kell megijedni, gyereknek készült alkotás.

Hüvelyk Panna (1994)

Hüvelyk Panna kalandjait rengetegszer átdolgozták már, mind könyvben, mind a filmvásznon. Ebben a történetben az elején rátalál a picike kislány az ő lovagjára, a tündérkirályfira. A lányka kalandos útját mutatja be a mese, ami elvarázsolja a nézőket.

Bűvös kard (1998)

Arthúr király kardját, az Excaliburt egy nap ellopják. Kayley minden vágya, hogy lovag váljon belőle, így a bűvös fegyver nyomába ered. Utazása során találkozik egy vak fiúval, aki egy erdő mélyén él, és megismerkedik egy vicces, de furcsa kétfejű sárkánnyal is. Kiemelkedően jó zenéje van!

Egy dal belőle:

Szuper haver (1999)

A Földre érkezik egy hatalmas robot, aki azonban elveszíti az emlékeit. Hogart a bátor kisfiú megtalálja és barátságot kötnek. De vajon mit szól ehhez a kormányügynöke? A teljes mese például a MeseKincsestár oldalán fent van.

Irány Eldorádó (2000)

Két vagány, mondhatni széltoló srácról szól, akiknek lételeme a kaland. Egy szép nap eljutnak egy a civilizációtól elszigetelt ősi faluba, ahol isteneknek hiszik őket, és valahogy rájuk jellemzően nem igyekeznek korrigálni a tévedést, inkább megpróbálnak megfelelni az elvárásoknak. Rengeteg elveszett kincs és egy cuki tatu is lesz a mesében... csak szólok! :)

Atlantisz (2001)

Az elsüllyedt várost különc szakértőkből álló felfedezőcsapat igyekszik megtalálni. A kalandorokból azonban nem mindenkit a tudományos leletek iránti vágy hajt, ami komoly veszélybe sodorja mesehőseinket, de amit találnak, az nem mindennapi. Felnőtteknek is jó szívvel ajánlom, mert nagyon jó poénok vannak benne. Ha megnézed a kis videó első 30 másodpercét, tuti beleszeretsz te is.

Szilaj, a vad völgy paripája (2002)

El sem hiszem, hogy 2002-es ez a történet, pedig én csak néhány éve fedeztem fel. Egy musztáng hányatott sorsáról szól, ami bár egy vadregényes tájon boldogan kezdődik, de később megismerkedik az emberekkel. A sok megpróbáltatás után megismerkedik egy jóravaló indiánnal is. Kicsit pityergős néhány helyen, de nagyon szép mese, amit felnőttként is érdemes megnézni.

Kincses bolygó (2002)

A fiúk imádnak rejtett kalóz kincsek nyomába eredni, nincs ez másképp Jim esetében sem. Bár térképet kap hozzá, de olyan rejtélyes az útvonalat rejtő gömb, hogy eddig még soha nem tudták kinyitni. A mese attól különleges, hogy űrvitorláson szelik át a bolygók közti távolságokat a kalózok kincse után, és megannyi érdekes fajjal találkoznak.

Szinbád, a hét tenger legendája (2003)

Szinbád a hírhedt tengerész, aki csak az önös érdekeivel törődik, egy nap szemben találja magát azzal a kihívással, hogy meg kell menteni barátja életét. Ehhez azonban át kell kelnie a fél világon és egy istennő eszén is túl kell járnia. A szerelemmel és rengeteg vicces helyzettel átitatott kaland egyformán szórakoztató kicsiknek és nagyoknak is.

Szó mi szó, én még a mai napig is nézek meséket és animációs filmeket, hiába... van aki soha nem nő fel. TV elé ültetni a gyerekeket lassan főbenjáró bűnnek számít, amiért megkövez a társadalom egésze, úgy általában. Igaz, megnevezés nélkül, vannak manapság olyan mesecsatornák, amik borzalmakat sugároznak és olyan gusztustalanok és agyatlanok a karakterek, hogy csodálkozik az ember, hogyan engedhetik ezeket adásba.

Úgyhogy ha a maiak között nem találsz már olyat, amit megéri megnézni, válogass a régiek közül! 

Pedig még emlékszem, milyen jó volt belebambulni a kedvenc mesekazettáimba és rongyosra nézni a VHS-eket. Remélem, találtál olyat a gyűjteményben, ami kellemes emlékeket idéz, vagy a kismókusod lett kíváncsi rá!

Ha neki is van kedvence, amit te is szívesen ajánlasz más gyerkőcöknek (és/vagy felnőtteknek), oszd meg velem is, hogy a következő listába berakhassam! :)

A mesék csokorba gyűjtését a Provident támogatta.

mese gyerekek film ajánló

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr9613668776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.27. 16:58:56

Azért van közöttük pár méltán elfelejtett film, ami nem véletlenül áll 50% alatti értékeléssel a Rotten Tomatoes-on...
süti beállítások módosítása