A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

9 jó tanács, hogy könnyebb legyen bevásárolni a heti menühöz

2017. október 04.

Ha annyiszor kapnék mogyorót, ahányszor elfelejtettem valamit megvenni a boltban a hétvégi ebédhez, már biztos, hogy termésben fürdenék, mint Dagobert bácsi a pénzben, a Kacsamesékből. Hasonló lenne a helyzet akkor is, ha akkor kapnék finomságot, amikor ötletem sincs, hogy mit kellene főznöm. Ha neked is ismerős a helyzet, akkor imádni fogod, hogy kitaláltam 9 szuper ötletet is, amit már én is aktívan alkalmazok! 

bevasarlasi_kisokos.jpg

Fusd át, és ha van saját plusz tipped, ide vele és azonnal kiegészítem! Szuper lenne, ha minél több mókus megszeretné a bevásárlást, nem nyűgként gondolna rá és mindig minden meglenne. Szép álom, ugye? Segíts és oszd is meg a barátnőiddel (pasimókusok meg a haverjaikkal)!

1. A klasszikus jó tanács: Írj bevásárlólistát!

Nagy igazság, hogyha valami elfogy otthon, akkor rögtön fel kell írni a bevásárlólistára, igen, még azelőtt, hogy kidobod az üres ketchupos üveget, mert ha olyan vagy mint én, elfelejted, mielőtt az üveg landolna a kuka alján. Nem vicc!

Persze az sem árt, ha egy közös cetlire írod fel, és nem az éppen kezedbe akadó füzet sarkára, mert az nem fog segíteni a későbbiekben. Higy nekem, próbáltam!

Vannak most már szuper alkalmazások is erre, de azokat egy következő alkalommal mutatom meg, mert még tesztelés alatt vannak és még egyik sem az igazi (ha neked már bevált appod, azt is dobd át, köszi).

Kell egy biztos hely a konyhában, ahol mindig megtalálod a listát. Egyik leggyakoribb hely a hűtő ajtaja, de az evőeszközös fiók is megfelelő, lényeg, hogy tudd, honnan kell felkapni, amikor a boltba indulsz.

bevasarlo_lista.jpg

Ha előre megtervezed, hogy mit szeretnél venni, akkor nem ér az a kellemetlen meglepetés, hogy kimaradt az egyik fő összetevő a vacsiból. Túl egyértelműnek tűnik, mégis kevesen alkalmazzuk/-tuk!

Én egyelőre a Keep alkalmazás listafunkcióját használom erre, mert tökéletes, hogy gyors, mindig kéznél van a telefonom és ki lehet húzogatni vásárlás közben azokat a tételeket, amiket már megvettem. Egyszerű és menő, de azért biztos van még jobb! Ha megtaláltam, sikítok!

2. Fotózd le a hűtő zöldség-gyümölcs fiókját!

Törekszem arra, hogy mindig legyen otthon legalább kétféle gyümölcs a reggelihez, és 3-4 féle zöldség a levesekbe, és persze minél több a salátákhoz (ráadásul én még a grillezett zöldségeket is imádom). Citromot és narancsot is szeretek itthon tartani teához, limonádéhoz nálunk elengedhetetlen. Persze az angol tea kivételt képez. Ittál már igazi angol teát, tejjel? Ha nem, mindenképp próbáld ki, isteni finom, nyami!

Ennyi mindent fejben tartani nem könnyű, és hiába van otthon valamiből néhány szem, ha a boltban jut eszembe egy jó vacsiötlet, amihez legalább fél kiló kellene belőle.

Éppen ezért nálam már bevett szokás, hogy mielőtt elindulok a boltba, lefotózom telefonnal a zöldség-gyümölcs fiókot. Így pontosan látom a boltban, hogy mennyi paprika van a lecsóhoz, vagy fokhagyma a krémleveshez, még akkor is, ha csak ott ugrik be valami!

zoldseg_gyumolcs_a_hutoben.jpg

3. Van, amiből raktározni érdemes

Az ismerőseim mindig azon nevetnek, hogy súlyos kajaválság esetén, még egy-két hónapig el tudnék főzőcskézni abból, amit itthon tartok, így majd nálam kopognak, ha ez bekövetkezik. És valóban.

Nálam mindig vannak alapélelmiszerek, amik vannak itthon télen-nyáron. Jó mókusként, raktározok állandóan. Ha ezek közül valami elfogy, vagy alig van már az üveg alján, már veszem is a következőt. Főleg olyan élelmiszerek vannak ezen a listán, amiknél ez indokolt is. Nézd csak!

Tartós élelmiszerek: liszt, cukor, tojás, só, tészták, rizs

Hűtött alapélelmiszerek: vaj, tej, tejföl, joghurt, sajt

A te hűtőd hogy szuperál? Itt van 8 intő jel, ami azt jelzi,
hogy
aggódnod kellene a hűtődért és ideje cserélni!

Néhány konzerv és tartós kaja: konzerv tonhal, zacskós leves (igen, fúj :P)

Fagyasztott hami: szilvás gombóc vagy gordon bleu

Tudom, ezek nem a legegészségesebbek, de van, hogy a szükség törvényt bont. Tovább nem sorolom, mert tényleg nagyon raktározós vagyok, és valószínűleg vagy azt mondanád, hogy elment az eszem, vagy bealudnál a további lista láttán. Nálad mi van mindig otthon?

4. Naponta tölts 10 percet receptek nézegetésével!

Ismerős az a helyzet, hogy a „Mit főzzek?” kérdésre legtöbbször a következő válaszvariációk érkeznek: „Nem tudom.” “Nekem mindegy!”, “Amit szeretné!”, stb.? Sok fejtöréstől kímélheted meg magad a hétvégi menü összeállításánál, ha naponta 10 percet receptek nézegetésével töltesz.

Legyen akár netes receptoldal, blog vagy akár néhány perc főzőműsor a TV-n. Egy-egy recept beindíthatja a fantáziádat, hogy kipróbálj valami újat, vagy eszedbe jut, hogy milyen régen főztél már egy családi kedvencet. Néhanapján pedig jól esik egy-egy ígéretes újdonságot is kipróbálni. Ugye?

inspiracio_bevasarlas_elott.jpg

Ami tetszik, azt mentsd el, vagy írd fel, hogy a családi kupaktanácson csak elő kelljen állnod a te menü javaslatoddal. Én úgy oldottam meg, hogy kerestem egy szimpatikus gasztroblogot a facebookon és elkezdtem követni, így a hírfolyamon megjelenek receptek, és már lefelé görgetés közben megszáll az ihlet. És ilyenből bizony millió van. Még a jó fajtákból is!

5. Nagy bevásárlás előtt érdemes átnézni az akciókat, kuponokat

Bevásárlás előtt - és igazából folyamatosan - érdemes átlapozni az akciós újságokat és a postán küldött kuponokat is. Gyakran a korábbi vásárláskor kapott számla végén további kedvezményre jogosító sorok vannak. Ezeket mind érdemes figyelembe venni, ha nemcsak finom, de költséghatékony ételsort szeretnél az asztalra varázsolni.

Persze az online kuponokról se feletkezz el, mert ott ráadásul gyorsan össze is tudod őket hasonlítani és millió trükk van, amivel a legtöbbet kihozhatod belőlük!

6. Hol a mustár, hol a virsli?

Nagyon szeretek dumaszínházat nézni, ami a stand up commedy műfajához kapcsolódik. Az egyik humorista mesélt egy történtet arról, hogy a felesége úgy írja a bevásárlólistát, hogy a virslit, zsemlét ás a mustárt egymás alá írja, mert a tányéron is ott lesz, egy étkezéshez kell. Világos, ugye? :) De a boltban ez úgy néz ki, hogy bal szélső sor virsli, jobb leghátsó sarok zsemle, a mustár meg valahol középen van elrejtve, amit fél óra keringőzés után meg is találsz.

Jót mosolyogtam az eseten, de tanuljunk belőle. Ha mindig ugyanabba a boltba jársz, egy idő után már rutinszerűen végig tudsz menni, sőt, fejben is fel tudod már idézni a pontos lelőhelyét a kívánt élelmiszereknek. (Na, pont ennek a rutinnak a megtöréséért rendezik át folyton a boltokat, hogy ne találd meg egyből, amit keresel, és akkor a kóválygás közben találsz és veszel még ezt-azt. De pszt, nem fecsegek el több marketingfogást, végül is ügyesek. Legyél te figyelmesebb!)

Szóval otthon érdemes a bevásárló listát rendszerezni, hogy a boltban megtett kilométereket minimalizálni tud. De ha te sportként tekintesz a bevásárlásra, akkor hajrá, végül is a rohanást, súlyemelést és a tornát is magába foglalja. Már hallom is: most nyújtózkodjunk lábujjhegyen (hogy elérjük a mosóport), most hajlás, érints meg a bokád (helyett az alsó sorból a cukrot), hajolj át a pulton a csirkecombért. Oké, befejeztem!

7. Az egészséges táplálkozás a bevásárlásnál kezdődik

Ha az egészséges(ebb) táplálkozás a cél, esetleg most kezdenél bele egy diétába, akkor tartsd szem előtt, hogy ezeknek az irányelveknek a betartását nem a konyában kell kezdeni, hanem már a bevásárlásnál. Ha nem veszed meg az elveiddel ütköző élelmiszereket, akkor nem is fogod tudni otthon elnassolni, vagy elkészíteni. Minél több egészséges étel van otthon, annál többet is eszel belőlük. Tapasztalat.

egeszseges_etelek.jpg

Tipp 1: Ha nem akarod drasztikusan kezdeni az átállást, akkor fogadj meg annyit, hogy bármikor vásárolsz élelmiszert, a vásárolt mennyiség minimum 2/3 egészséges élelmiszer lesz, és csak a fennmaradó hányad lehet bűnös élvezet vagy egészségtelen.

Tipp 2: Vedd alapul a mostani étrended, és minden elfogyasztott étel csak egy fél fokkal legyen egészségesebb, mint eddig. Pl. müzliből ne a csokis golyócskákat vedd le a polcról, hanem teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó darabot. Ne üdítőt igyál, hanem gyümölcslevet, felejtsd el a chipet esti nassinak, vegyél inkább mogyoró, dió és asztalt gyümölcs keveréket. Tarts a mókusokkal!

8. Bevásárlókocsi, kosár vagy kartondoboz?

Mielőtt belépsz a boltba, mérd fel, hogy körülbelül mennyi mindent szeretnél vásárolni és ennek megfelelően válassz bevásárlókocsit vagy kosarat. Ha csak néhány apróságra van szükséged, inkább maradj a kosár mellett, mert így nem érzel tudat alatti kényszert, hogy több dolgot vegyél, mint amennyit terveztél.

Van olyan bolt, ahol kosarat már nem is tesznek ki, egyik oka a fenti, a másik, hogy sajnos el-eltűnnek. Szóval, az ilyen helyen például a tejesdobozok megüresedett kartonját használhatod kosárként. Neked jó, hogy gyorsan tudsz közlekedni a sorok között, ráadásul haza is tudod vinni benne a megvásárolt termékeket, az bolti dolgozók meg örülnek, hogy nem nekik kell begyűjteni a megmaradt papírhulladékot.

bevasarlashoz_taska_kosar.jpg

9. Figyeld a lejárati dátumot!

A bevásárláson szeretünk minél gyorsabban túlesni, de a lejárati dátumok ellenőrzésére mindig fordíts időt!  Jó tudni, hogy a legtöbb boltban a polcokat úgy töltik fel, hogy hátra teszik a később lejáró élelmiszereket, és az első sorban vannak a régebbiek. Ennek akkor van jelentősége, ha később szeretnéd felhasználni azt az alapanyagot és fontos, hogy kibírjon még egy hetet vagy kettőt.

Az akciós hűtőrészlegben általában vannak közeli lejárati dátumú termékek, ha aznap szeretnél főzni, akkor érdemes szemezgeti közülük. Ezeknek az ára gyakran a felére van csökkentve, de mielőtt megveszed. jól nézd meg, hogy nincs-e rajta sérülés. Az akciónak köszönhetően olyan prémiumkategóriás finomságokat is kipróbálhatsz, amire egyébként sajnálnád azt a sok pénzt.

Azt hiszem, eleget beszéltünk a kajáról, már folyik a nyálam, szóval elmegyek vacsorát csinálni! Nálad ma mi lesz a menü?

Ha tetszett az én menüm, oszd meg és lájkolj facebookon is, nagy mókusszeretettel várlak!

A cikk megírását a Provident támogatta.

vásárlás gyümölcs konyha egészség praktikus zöldség otthon étkezés kipróbáltuk élelmiszer

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr4212929393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mighty 2017.10.05. 13:47:44

A legfontosabb, hogy ne éhesen menjünk bevásárolni :)

Péter454 2018.05.10. 10:17:13

@Mighty: Ez csak akkor igaz, ha nem vagy tudatos vásárló, és ha az eladótérben van pultos főtt, sütött étel kiszolgálás, vagy ha gyerekkel vagy.

Péter454 2018.05.10. 10:21:17

Érdemes nézni az akciókat, mert sokat lehet vele spórolni, ha az ember meg tud venni akciósan egy termékből többet(pl. szappan, mosogató szer, mosogató gép tabletta, kávé, tusfürdő, sampon).
süti beállítások módosítása