A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Minden, amit a kombinált gáztűzhelyekről tudnod kell!

2017. október 01.

A tűzhelyem, ami mindjárt hivatalosan is nagykorúvá válik, sokat rakoncátlankodik és lépten-nyomon az az érzésem, hogy le kellene cserélni. Sokszor, amikor vacakolni kezd - tehetetlen dühömben, merő bosszúból - Karancsnak szoktam csúfolni és néha bele is rúgok a sarkába, ami persze nekem jobban fáj.

A Karancs név ismerős lehet a múltból, hiszen egy népszerű tűzhelymárka volt, de ma már kevés háztartásban látni. Amikor új tűzhely után kezdtem kutatni, több szempontot is mérlegelnem kellett. Most a kombinált tűzhelyek kerülnek terítékre. 

kombinalt_tuzhely_elonyei.jpg

Mi az a kombinált tűzhely?

A kombinált tűzhely egyesíti a gáztűzhelyeket és modernebb elektromos társaikat.  A hagyományosnak nevezhető technikával, gázzal működnek a tűzhely tetején található gázrózsák, amivel főzni lehet. Alul a sütőrész - ezzel szemben - elektromos.

A kombinált tűzhely 4 legfőbb előnye

  • Ha szünetel a gázszolgáltatás vagy épp áram nincs, akkor is lehet ebédet készíteni, senki nem marad éhen a mókuscsaládban. Azért ez menő, ugye?
  • Az ára kedvezőbb, mint a sima elektromos tűzhelyeknek, üvegkerámiás vagy főzőlappal felszerelt háztartási gépeknek.
  • Meg lehet tartani átalakító használat nélkül is a bevált edényszettet.
  • Nem kell teljesen lemondanod a gáz általánydíj nyújtotta anyagi előnyéről sem, de végre lehet a sütőben légkeverésed és egyenletes alsó-felső sütésed is. 

Készülj fel… hosszú cikk lesz, de nagyon hasznos és nagyon alapos! Ha szereted az ilyet, kövess facebookon is, hogy a következő hasonlóról se maradj le! Lájk! 

Milyen szempontokat vegyél figyelembe kombinált tűzhely vásárlásnál?

Amikor sorban végigmentem az elektronikai nagyáruházak sorain, megkérdeztem az eladókat, hogy mi a különbség az egyes kombinált tűzhelyek között.

Első pillantásra nagyon hasonlóak voltak, leszámítva az árukat. Legnagyobb megdöbbenésemre több helyen is nagyon hasonló választ kaptam: "Igazán semmi, nincs jelentős különbség". Mégis, a számomra legkevésbé elfogadható reakció a "Nem tudom." volt.

Ismersz… infóéhes egy mókus vagyok, így kénytelen voltam magam körbejárni a témát és egyesével megismerkedni a kiállított kombi tűzhelyekkel. Fontos különbségeket fedeztem fel az egyes mintadarabok között, amiknek bemutatása remélhetőleg neked is megkönnyíti majd a döntést. Mindjárt végigmegyek rajtuk egyesével, de ha valamelyik pont téged nem izgat, ugorj egyet. Vagy kettőt! :)  

  • ár
  • a tűzhely mérete
  • a lángok száma, mérete és elhelyezkedése
  • szín
  • az edénytartó rács kialakítása
  • a tűzhely űrtartalma
  • garancia
  • gombok és fogantyúk, valamint a lehajtható tetők kialakítása
  • szikragyújtás
  • különböző funkciók és programok
  • tepsivezetési megoldások (Majd megérted, ne aggódj! ;))

kombinalt_tuzhely_kisokos.jpg

Mennyibe kerül egy kombinált tűzhely?

Nem szeretek magyarkodni, de a magyarok rendkívül árérzékenyek, ez még az egyetemi tananyagban is szerepel. Szóval ezt a fontos kérdést tárgyaljuk itt az elején. Jó hír, hogy nagyon széles skálán mozog a kombinált tűzhelyek vételára, így mindenki kedve, ízlése és pénztárcája szerint válogathat. A négylángos megoldások között találkozhatunk 60 000 Ft-os és 260 000 Ft-os modellel is.

Rossz hír, hogy vannak olyan előnyök, amiket valóban csak a drágább modellek tudnak biztosítani. Mint a legtöbb esetben, nem feltétlen a legjobb döntés a skála két végéről válogatni, de a döntést úgyis te hozod meg!  Ebben lehet, hogy nem tudok segíteni, de ne keseredj el, mutatok még választási szempontokat bőven, az áron kívül is.

A kombinált tűzhely mérete

A tűzhelyeket két kategóriába szokás sorolni a méretük szerint: a keskeny és a széles csoportokba. A keskeny 50 centiméter körüli szélességgel rendelkezik, míg nagyobb társa megközelítőleg 60 centiméteres. Vásárlás előtt inkább mérd le pontosan a boltban a kiszemelt tűzhelyet, mert néhány centiméteres eltérés előfordulhat a modellek között és ne otthon derüljön ki, hogy baj van! Léteznek extrém széles darabok is, ezek 90 centiméteresek, de ezeknek az ára hozzávetőlegesen 200 000 Ft. Már megint az a csúnya ár! :(

A magasság 83-88 centiméter között alakul, a különbségnek a gyakorlatban nincs igazán jelentősége, mert a tűzhely fölött bőven kell szabad területet hagyni, még akkor is, ha szagelszívó van beszerelve a tűzhely fölé, így ez a tulajdonság nem kerül be a vásárlási szempontok közé. Hasonló a helyzet a mélység tekintetében is, úgyhogy ugorjunk!

A kombinált tűzhely űrtartalma

A tűzhelyek űrtartalmát literben adják meg, jellemzően 45 és 65 liter között alakul ez az érték. A szélesség esetében nem gyakori, hogy néhány centinél nagyobb lenne az eltérés, ha csak keskeny vagy csak széles modelleket hasonlítunk össze egymással. Nem tűnik jelentősnek, de inkább mérd le milliméter pontosan, mert simán lehet, hogy igenis azon fog múlni, hogy befér-e a kedvenc jénai edényed vagy sem, és ne rám legyél mérges! Én szóltam!

A tényleges sütőtér magassága már első pillantásra különböző, a kisebb tűzhelyekbe csak egy tepsi fér be egyszerre, míg nagyobb társaiknál egymás fölé a főételes és a süteményes tepsi is könnyen becsusszanhat és együtt elkészülhet. Én mondjuk biztos nem sütném őket együtt, de képzeld, vannak, akik igen! Én is meglepődtem!

Persze a nagyobb teret, lassabb és nehezebb kifűteni, de az egyik eladó szerint (aki hajlandó volt legalább megpróbálni segíteni) ezeknek a elektromos tűzhelyeknek a teljesítménye, fogyasztása egy jobb hajszárítóéval vetekszik, és egy-egy sütés alkalmával fillérekben mérhető a különbség a kisebb-nagyobb űrtartalommal bíró tűzhelyek között.

Ha még nem vagy biztos benne,
hogy a kombinált tűzhely a legjobb választás számodra,
akkor
olvasd el az indukciós tűzhelyről szóló cikkemet is. Kattints és okosodj!

A főzőzónák száma, mérete és elhelyezkedése

Kombinált tűzhely választásánál legyen fontos szempont a főzőzónák száma, mérete és elhelyezkedése. Régebben nagy népszerűségnek örvendtek - különösen a kis méretű panellakások lakói körében - a kétlángos, igazán kicsi tűzhelyek, de ezek már kimentek a divatból és viszonylag ritkán lehet velük találkozni. Ne is beszéljünk róluk!

A háromlángos megoldás is kezd kiszorulni a piacról, főleg mert ennek a mélysége megegyezik a négylángoséval, egyedül az ára miatt megfontolandó. A négylángos megoldás számít normálisnak, a gépek 90%-a ilyen, de létezik többlángos is, ezek az extrém széles tűzhelyek. Imádnám! Valaki adjon egy nagyobb konyhát! :)

kombinalt_tuzhely_fozozonai.jpg

A tűzhelyek többnyire 1 nagy, 2 közepes és 1 kicsi gázrózsát tartalmaznak. A főzőzónák azonban minden egyes modellnél eltérő méretűek.  Két különböző márka esetében más és más átmérőjű például a legkisebb zóna, valahol inkább csak kotyogós kávéfőzőnek való, más esetekben pedig szószos lábast, vagy kisebb edényt is lehet rajta használni kényelmesen. 

Figyeld meg, hogy melyik helyen helyezkedik el a legnagyobb és a legkisebb főzőzóna. Ha mindegyiken egyszerre szeretnél főzni, fontos, hogy elférjenek egymás mellett a különböző szélességű edények. Sokan ragaszkodnak a megszokott kialakításhoz, pl., ha eddig a bal hátsó láng volt a legnagyobb, akkor ezután is ott szeretnék ezt használni. Mérlegeld, hogy te át tudnál-e szokni más kialakításra, vagy te is inkább a korábbi tűzhelyed kialakítását preferálod. Mindent meg lehet szokni, de minek, ha maradhatsz a megszokottnál?!

Garancia, avagy meddig él egy kombinált tűzhely?

Mint minden háztartási gép esetében, a kombinált tűzhelynél is rendkívül fontos a garanciák kérdéskörét is körbejárni. Sok márka 1 év garanciát ad a tűzhelyekre, de akadnak 3 vagy 5 évet biztosító márkák is. A minőséget - ha nem is teljes mértékben -  tükrözik ezek a számok, de ne bánjunk túl nagyvonalúan velük, mert sokat elárul egy cégről, hogy mennyire tartja jó minőségűnek a saját termékét.

Jó tanács! Vannak olyan áruházak, ahol lehet többéves plusz garanciát igényelni a gyártó által biztosított mellé, természetesen többlet díj ellenében. Érdemes megfontolnod ezt a lehetőséget is, kérdezd ki erről alaposan az eladót (ha épp szóba áll veled --- hú, de gonosz vagyok)!

Különböző (extra) funkciók és programok

Az ár emelkedésével zömében a sütési programok és a kényelmi funkciók száma, valamint a tűzhely minősége is emelkedik. A légkeverés és az alsó-felső sütés különböző kombinációi mind megtalálhatóak a kombinált tűzhelyekben, valamint például a pizza-, a melegen tartó és a kiolvasztófunkció is.

Néhányban még kivehető és önmagát forgató nyárs is található. A levehető sütőajtó pedig megkönnyíti a sütőtér hátoldalának takarítását. És azt tudjuk, mennyire szenvedés tud lenni, úgyhogy ez szuper!

kombinalt_tuzhely_nyars.jpg

A digitális óra és az időzítő nagyon kedvelt szolgáltatások. A sütők között már vannak olyanok is, amik automatikusan lekapcsolnak, amikor lejár a beprogramozott idő. Az enyém ilyet még nem tud, ezért néha az agyamra megy a hangos csipogásával, pedig persze, hogy nagyon hasznos!

Milyen edénytartó rács található a főzőzónák között?

A hagyományos vékony, fekete edénytartórács a kombinált tűzhelyek legalább 80%-ánál még mindig ugyanolyan, négy oldalról közelíti meg a gázrózsákat. De néhány márka már felismerte, hogy ez sincs kőbe vésve. A stabilabb tartás érdekében vastagabb, laposabb rácsozás is kapható néhány főzőzóna körül. De vigyázz, mert a hagyományos lángosztót nem tudod rátenni, ha eddig használtál ilyet, ez gondot okozhat. 

Bármilyen méretű edényt stabilan megtart az a fajta edénytartó rács, ahol nem négy oldalról lóg be a láng köré a tartó, hanem két derékszög van a főzőzóna fölött. 

Tepsivezetés, de hogyan?

Nem találtam jobb nevet, de ha kreatív kedvedben vagy, te kereshetnél nekem! ;)

Az olcsóbb gáztűzhelyekben általában csak enyhe bordázat van, ami megtartja a tepsik szélét. A drágább kombinált tűzhelyekben azonban fémből készült sütősín található, ami vezeti a tepsik szélét, így nehezebben billen le mozgatás közben a tepsi az oldalfalról, tehát biztonságosabbá válik a sütés.

Az igazán profi megoldás a kifröccsenő zsiradékkal szemben: a teleszkópos sütősín. Ennek a sínnek az a sajátossága, hogy a tepsit a sütő vonalánál jóval kijjebb lehet húzni a lebillenés veszélye nélkül, akár az étel ellenőrzése vagy a falatok forgatása miatt. Ráadásul, egy tűzhelyben több teleszkópos sín is lehet. Ha gyakran sütsz, imádnád ezt az extrát.

Gombok, fogantyúk, lehajtható tetők kialakítása

A gombok kialakításának két fontos dolognak kell megfelelnie, persze azon felül, hogy ellássa a funkcióját és lehessen a segítségével programot választani és gázlángintenzitást változtatni. Az első, hogy kényelmes legyen megfogni. Próbáld ki a különböző fajtákat a boltban, fogd meg őket és csavargasd egy kicsit.

A második kritérium a gombok kialakításával kapcsolatban a látvány. Nézd meg, hogy melyik  a legszimpatikusabb, a kis pálcikás középpel ellátott gombok vagy inkább a telt, kerek gombok, esetleg a ferdén vágott vagy besüllyeszthető megoldás.

kombinalt_tuzhely_gombok.jpg

A sütő ajtaján lévő fogó esetében a széleket nézd meg. Ha olyan típus vagy, aki napjában legalább kétszer beveri a térdét valamibe, akkor az ajtónyitónál törekedj a lekerekített sarkokra. Fontos ez akkor is, ha kismókusod van! ;)

A lehajtható tető lehet átlátszó üveg, fekete mintás üveg vagy fém, így jó eséllyel mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző darabot.

Szikragyújtás

Az elektromos tűzhelyek előnye, amit már átvettek a kombinált tűzhelyek is, hogy nem feltétlen kell gyufa vagy gázgyújtó a főzőzónák meggyújtásához.  Az elektromos szikragyújtó már több helyen be van építve a tűzhelybe, amit egy külön gombbal tudsz kezelni.

A modernebb készülékeknél azonban már csak a gázrózsákhoz tartózó gombokat kell egy kicsit benyomnod és tartanod néhány másodpercig, így ez a művelet egy kézzel is elvégezhető.

Milyen színekben elérhető egy kombinált tűzhely?

Bár háztartási nagygépek vásárlásánál nem elsődleges szempont a szín (De, van akinek! :P), azért jó, ha van miből választani. A leggyakoribb elérhető kombinálttűzhely-szín a fehér. Sok modell esetében választható a szín, általában magasabb áron, de lehet választani az ún. inox, azaz szürke/ezüst megjelenésű, elegáns darabot is. Nagyon ritka, de hazánkban is kapható a fekete színű tűzhely, kombinált fajtából is, sokszor boltonként egy-egy modellt árusítanak belőle. Álomszép, ugye?

fekete_kombinalt_tuzhely.png

Azt hiszem, a végére értünk, de ha valami még eszembe jut, jövök és zaklatlak, ígérem! ;) Ha pedig te már nagy kombinálttűzhely-szakértő vagy, bátran egészítsd ki a listámat!

Ezek után már neked talán egyszerűbb lesz eligazodnod a kombinált tűzhelyedek világában és könnyebben fogsz választani! Ne felejtsd el integetni a régi tűzhelyednek, amikor kihajítod a konyhádból, hogy legyen helye az újnak! Annyit megérdemel!

Hasznodnak tartod az ilyen átfogó, alapos cikkeket egy-egy témában? Gyere és kövess facebookon és bátran ajánlj témát… én szívesen szétcincálom!

vélemény konyha főzés tűzhely kombinált tűzhely

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr6612914705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rugovicsvalagba 2017.10.04. 23:58:03

"Ha szünetel a gázszolgáltatás vagy épp áram nincs, akkor is lehet ebédet készíteni, senki nem marad éhen a mókuscsaládban. Azért ez menő, ugye?"
Ez milyen gyakorisággal szokott bekövetkezni? :-)

John Doe3 2017.10.05. 11:25:33

A hajszárítás nem tart órákig. Egy sütő simán lehet 3kW teljesítményű, így egy 3 órás sütés energiaköltsége 4-500 Ft is lehet. Ugyanez gázzal (átalány esetén) 0 Ft. Egy hónapra kivetítve ez már nagyon nem mindegy!

Péter454 2018.05.13. 12:21:36

@John Doe3:
"Egy sütő simán lehet 3kW teljesítményű, így egy 3 órás sütés energiaköltsége 4-500 Ft is lehet. Ugyanez gázzal (átalány esetén) 0 Ft. Egy hónapra kivetítve ez már nagyon nem mindegy!"

Ez így nem igaz.
Megnézném hogyan csinálod meg gázsütővel a felső sütést. A gázsütőnél nem tudod a hőfokot, csak találgatsz, nehezebb a fokozat állítás is.
Ráadásul a gázsütő jobban szárít, és folyamatosan megy.
Amit említettél az 3*40=120Ft*3=360Ft három órai felhasználás, nem 4-500Ft.
Ez persze csak akkor igaz, ha nagyon rossz az elektromos sütőd szigetelése, vagy folyamatosan nyitva van az ajtaja.
Ha rendesen működik, akkor egy óra alatt kb. 10-20 percet megy a fűtőszál, vagyis a fenti sütő 3*40=120/3=40Ft egy óra 40*3=120Ft a három óra, ha minden órában 20 percet megy a fűtőszál.

ascii 2019.08.05. 16:24:03

Köszönöm az összefoglaló cikket, hiánypótló a témában!

Bandibacsi34 2020.08.26. 17:30:46

Jo cikk. De! 1, nem ertem, hogy a ketlapos tuzhely az miert idejetmult? Azert mert a cegek kitalaltak, hogy nem akarnak ilyet gyartani? A kicsi lakasokban ez lenne az idealis! Nekunk ilyen volt de mar nem kapni!! (mellesleg
20 evet kibirt nem 5 evet!! Jo Hera gyartmany. 2. Jo ötlet kombinalni a gazt meg a villanyt? Nem robban majd be? Elbirjak a vezetekek?

Dzsano 2021.01.04. 21:19:56

@Bandibacsi34: LÉteznek a minikonyhák, ahol felül két elektromos platni van alul pedig minőségtől függően elektromos sütő. Nekünk mág 30 éve van egy komolyabb darab, bármire jó, de az olcsóbbal legfeljebb hétvéhi házba, egy virslit megfőzni. Érdekes módon a sütő részük mindnek jobb, sok finom lacipecsenyét sütöttem már így.
süti beállítások módosítása