A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

13+1 ok, amiért neked is szükséged van vízlágyításra

2017. július 20.

Te is utálod, hogy pöttyösek az üvegpoharaid, állandóan foltos a csaptelep és a mosott ruháid sem igazán puhák? Ezekkel az apró, de idegesítő problémákkal azért kell megküzdenünk, mert Magyarország nagy részén kemény vagy közepesen kemény a víz. A jó hír viszont, hogy a kemény víz ellen könnyű felvennünk a harcot, és a győzelem is garantált!

vizlagyitas_elonyei.jpg

A problémát a vízkő okozza, így könnyen kitalálható, hogy ha a keménység megszűnik, akkor - sok-sok egyéb pozitív hatás mellett - fenti gondjaink is megszűnnek és gépeinket is megóvjuk a vízkövesedéstől.

Mitől kemény a víz?

A magnézium szuper fáradtság ellen és a kalcium is kell a mókuscsontozat egészségének fenntartásához (persze főképp a mogyorórágcsálás miatt), azonban pont ők azok, akik ellenségei a cseppmentes csempének vagy a mosógépednek. Ugyanis az történik, hogy ezek az oldott fémsók a vízből kiválva vízkövet képeznek, és ez okozza nekünk a vízkő miatti összes bosszúságot.

A megoldás: vízlágyító használata

A víz keménysége forralással ugyan csökkenthető, de az nem életszerű, hogy minden csempetisztításhoz vagy mosogatáshoz vizet forraljunk, ugye? Az ecet sok esetben tökéletes lenne, de akkor meg a bűztől nem lenne kedved hazamenni. Esővízből sincs elég és nem is biztos, hogy nálad megoldható annak használata. Ez is kiesett. Mi van még? Az interneten sok vélemény kering a mágneses vízlágyítókról, azonban - ahogy az Index fórumán is belefutottam -, folyamatos a vita, hogy működik-e vagy sem.

Én azt mondom, maradjunk a bizonyított vonalon, ezért a leglogikusabb és leghatékonyabb megoldás, ha ioncserés vízlágyító berendezést szereltetünk be, ami millió mókusgondot megold… főleg, ha a központi vízvezetékre tudjuk rákötni, hogy az egész lakás vagy ház vízpuhítását megoldjuk.

vizlagyito_berendezes.jpg

Miért jó nekem, ha vízlágyítót használok?

Kevesebb energiafogyasztás, kevesebb tisztítószerhasználat

Igazából ez lenne a +1 ok - amit a címben ígértem -, de inkább nulladikként írom le, mert mókusként mégiscsak ez a legfőbb érvem a vízlágyítók használata mellett.

A konyhai kisgépekre, fűtőtestekre, illetve a bojlerek fűtőszálaira lerakódó 2 mm-es vízkőréteg jelentősen megnövelheti az energiafogyasztást (ez elérheti a 20%-ot is). A környezet kímélése mellett a vízlágyítók az energiafogyasztást is csökkentik és például a szükséges mosószer- és mosogatószerhasználat is a felére csökkenthető akár. Ez már pénzben is jelentős segítség lehet egy mókusháztartás számára.

A lágy víz további előnyei a háztartásban

  1. Soha többet nem lesz pöttyös a zuhanyfülkéd és könnyebben takarítható lesz, akár műanyag, akár üveg. Imádni fogod!
  1. A konyhai mosogatót, a fürdőszobai mosdót és a csaptelepeket is könnyedén és cseppmentesen tudod letörölni. Már a liftben a váratlan vendég? Mire felér, minden necces felület ragyoghat!
  1. Ha lágy vizet használsz, még a szappan is jobban habzik. Komolyan!
  1. Te is volt, hogy egy hosszabb fürdő alkalmával az apró foltokat számolgatod a csempén? Ennek vége, úgyhogy keress más elfoglaltságot! :P
  1. A mosógépszerelőd nem lesz boldog, de úgysem fogsz tudni róla, mert fel sem kell hívnod, hiszen ritkábban lesz rá szükséged és Calgont sem kell használnod ezentúl. A ruháid pedig hálásak lesznek, mert puhábbak lesznek a lágy fürdéstől. De ez még semmi! A fehérebb ruháid tovább maradnak fehérek és minden ruhád kevésbé fog gyűrődni.

    mosas_lagy_vizzel.jpg
  1. Ezt ugyan nem mértem le, de a lágy vízben gyorsabban főnek meg a hüvelyesek, úgyhogy hamarabb kerülhet vacsi az asztalra. És az menő!
  1. Ablakmosásnál ugyan továbbra is tuti tipp az ecet+újságpapír használata, de ha még sincs időd, csak egy gyors ablaktörlésre, egy sima vizes kendővel, akkor sem kell aggódnod a pöttyök miatt. Merthogy nem lesznek.
  1. Ha vannak halaid, ők is úszni fognak a boldogságban… akarom mondani, a lágy vízben, hiszen így közvetlenül használható lesz a csapvíz az akváriumban is.
  1. Mondtam már, hogy mennyire utálok műanyagot törölgetni? Biztos, te is jártál már úgy, hogy amikor megjöttek a vendégek és előszedted a borospoharakat, és megláttad, hogy milyen gáz, hogy elvesztették fényességüket és mindegyiket halvány fehér pöttyök díszítik? Igen, az a vízkő! Ezentúl egyikkel sem lesz gondod... viszlát foltok!

    cseppmentes_pohar_vizlagyito.jpg
  1. Az összes kisgépre igaz, hogy ritkább szervizelésre és vízkőmentesítésre lesz szükség, így pénzt spórolhatsz, csak azért, mert lágy vizet használsz.
  1. Lehet, hogy kicsit hiányozni fog ez a megnyugtató tevékenység, de ezentúl a virágok leveleit sem kell letörölgetned, mert miután megmosdattad őket, cseppmentesen és frissen, vidáman fognak megszáradni.
  1. A legélvezetesebb tulajdonsága a lágy víznek, hogy sokkal selymesebb, mint kemény rokona, így fürdésnél, zuhanyzásnál és arcmosásnál is érezni fogod frissítőbb hatását. A hajadnak is jobb és valahogy könnyebb lesz a hajmosás is. Majd meglátod!
  1. Ezentúl desztillált vizet sem kell venned az autódba, mert a lágy vizet bátran hozzáöntheted a hűtőfolyadékhoz.

Hogyan működnek a vízlágyítók?

Ahogy a nevében is benne van, a vízlágyítók elsődleges célja, hogy lágyítsák a vizet. Hogy miért, az most már számodra is tiszta, de talán arra is kíváncsi vagy, mitől tudja azt, amit tud. Hát, lássuk!

lagy_vizzel_kezmosas.jpg

Egy ún. vízlágyító műgyantán folyik keresztül a víz, amiből így eltávolításra kerül a kőzetekből a vízbe oldódó magnézium és kalcium. Pontosabban a magnézium- és kalciumionok helyett leggyakrabban nátriumionok kerülnek a vízbe, amik már nem okoznak vízkeménységet. De ennél tudományosabb magyarázatra szerintem nem vagy kíváncsi. :) Ha mégis, keresd a Gépész csapatát, akik lelkesen fognak segíteni.

A cikk megírását a Gépész Holding támogatta.

konyha spórolás otthon mosógép fürdőszoba vízlágyítás vízlágyító berendezés

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr4212676939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2017.07.21. 09:50:37

A posztnak álcázott reklámoknál nem kéne feltünteni ezt a tényt?

vpbarna74 2017.07.21. 10:14:36

Azt azért lehet mondani kéne hogy az ivóvizet nem nagyon kéne lágyítani ,ugye!
Mert pont azok az ásványok tűnnek el, amire szüksége van a mókuskának. Nálam van vízlágyító, és igen, nagyon meg vagyok elégedve, de csak a meleg vizet lágyítom és ez pont elég. A mosogatógépben van só, ezért oda meg felesleges még plusz lágyított vizet küldeni.

dobcsab 2017.07.21. 10:39:18

Ja és a vízlágyítót ingyen osztogatják, és a bele való vegyszer is ingyenes.

Dzsontra Volta 2017.07.21. 11:26:14

Nálunk olyan kemény a víz, hogy múltkor, amikor reggel kinyitottam a csapot, összetörte a mosdókagylót.

skeewiff 2017.07.21. 12:38:09

Te írod a spúrman blogot is?

mokuspanna 2017.07.21. 13:12:56

@vpbarna74: Teljesen jogos, amit írsz, de arról egy külön cikket szeretnénk írni, ebben azért nem szerepelt (ahogy természetesen az ellenkezője sem, hogy lágyítsuk az ivóvizet). Köszönjük az észrevételt! :)

mokuspanna 2017.07.21. 13:14:20

@skeewiff: Nem, de a neve alapján írhatnám én is! :)))

mokuspanna 2017.07.21. 13:17:23

@kennimekkormikk: Az bizony! :) Magunktól nem vagyunk ilyen okosak, kellett a segítség... így viszont hasznos infókat hozhatunk a mókusolvasóknak! @dobcsab: Sajna nem, de valamit valamiért! Nem azt mondjuk, hogy ne költs pénzt semmire, hanem, hogy okosan költsd el! Ha vízlágyítóra költöd, az okos döntés. Szerintünk! ;)

hdnctrl 2017.07.21. 13:36:06

A pöttyök a növények levelein meg az ablakon nem igazán a vízkőtől vannak, hanem a leginkább a portól (ha naponta mosnád, vagy mondjuk egymásután 3x, mindig új vízzel, nem lennének).

2017.07.21. 14:22:06

Kb tíz éve van vízlágyítónk. Előnye a fentieken kívül: zuhanyozás után nem viszket mindehol (korábban viszketett). Hátránya: alig tudom lemosni magamról a szappant. Az energiafogyasztásunkra semmilyen észrevehető hatása nincs.

Genius2 2017.07.21. 17:41:49

Nekem a bojler előtt van egy egyszerű polifoszfátos vízlágyító. 3 havonta kell utántölteni, DE: szinte ugyanannyit kell suvickolni, vízkőmentesíteni, stb. Szóval, szart se ér.
Gondolkoztam az ilyen fenti reklámban látható csodakütyün is: hát...az igazán "komoly" berendezés jócskán 200e Ft fölött van és igen, ahhoz is meg kell évente venni a több tízezer forintos tablettát, stb.
A bejövő hidegvizet meg nem lágyítom, mert ugyan kemény a víz, isszuk, főzünk vele: vegyszerkezelt vizet meg inkább nem adok a családnak.
Lehet, hogy van tökéletes megoldás, de az horrorsokba kerül. És ha nem költesz rá mondjuk x év után, akkor meg kidobtál egy csomó pénzt, szóval ördögi körbe kerülsz: nemhiába, ez üzlet...:-)
süti beállítások módosítása