A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

3 hűsítő, bodzás finomság, amiből legalább egyet még ma ki kell próbálnod!

2017. május 31.

Itt a bodzaszezon, itt van újra! Hasznosítsuk most a virágát, aztán majd augusztusban lekvárt is főzünk a bogyókból! Elsőre tuti, hogy a bodzaszörp ugrik be neked is a bodza virágjáról, pedig sok más finomságot is készíthetünk belőle. Figyelj csak!  bodzas_receptek.jpg

Csináltunk már limonádét is a bodza virágából, de most 3 másik receptet hoztunk neked: egy italt, egy édességet és egy igazi "gyerekek kedvence" finomságot. Kitalálod, mi lehet az? 

Ha szereted a letesztelt recepteket és mindig újakat próbálnál ki, akkor a mókuscsapatban a helyed! Hozz te is, mutatok én is! ;)

Természetesen az egész folyamat a virágok begyűjtésével kezdődik. Mindenképp olyan helyen szedd, ahol nem jár sok autó, nincs sok por, így a virágok sokkal egészségesebbek és tisztábbak lesznek. Lehetőleg csak azt tépdesd le, amelyik már teljesen kinyílt, a többi még hadd napozzon.

Szóval kapd fel a játszós rucit (virágporos leszel tetőtől talpig), egy ollót, egy zacsit, amibe beletömködöd a virágokat, és irány a természet, akcióra fel!

Hűsítő finomságok - főszerepben: a bodza

Talán még nem hallottad, de a bodzavirágnak nem csak a szörp az egyetlen felhasználási módja. Lehet belőle desszert (mindjárt mutatom, még icipici türelem), tehetjük borba, hogy egy muskotályos ízt adjunk neki, varázsolhatunk belőle fagyit is, de akár pálinkát is készíthetünk belőle. 

Egyik sógorom rendszeresen visszafelé falja fel a menüt, értsd: először az édességet, majd a főételt és a végén eszik egy kis levest. Így teszünk most mi is, egyből a desszerttel kezdünk! :)

1. Rántott bodzavirág palacsintatésztában

Villámgyors recept, amit kismókusokkal is bátran elkészíthettek, imádni fogják a folyamatot.

Keverjétek össze a hozzávalókat, majd a virágokat a száruknál fogva lógassátok a masszába, onnan pedig mehetnek azonnal a forró olajba. Ha szép aranybarna, ugrás a papírtörlőre és hadd csöpögjenek le kicsit. A végén kaphat egy kis fahéjas porcukrot, de a vaníliafagyi társaságának sem fog nemet mondani.

Ezeket keverd össze:

- 1 bögre liszt
- 1/2 bögre tej
- ½ bögre szóda vagy bubis víz
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja (jól sikáld meg használat előtt, ki tudja hol járt)
- 1 evőkanál cukor (de el is hagyhatod)

bodza_palacsintatesztaban_hazi_recept.jpg

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én minden édesség után megszomjazom. Úgyhogy szerintem jöjjön egy hideg itóka! Mindjárt mondok alternatívákat is és persze te is alkothatsz extrább változatokat is.

Italok bodzavirágból

Ha viszont most mégis valami klasszikusra vágysz, akkor legyen először egy lágy szörpünk (ez fog kelleni az extra finomsághoz is, úgyhogy kezdd ezzel te is)!

Hozzávalók:

- 5 liter víz
- 50 dkg cukor (igen, csak ilyen kevés, mert nem akarjuk teljesen szétmérgezni magunkat, hidd el, elég lesz)
- 5-20 db bodzavirág megmosva (a limonádéhoz nem mostuk, de most igen, de neked nem kötelező)
- 2 citrom leve

bodzaszorp_citrommal.jpg

A folyamat menete annyira egyszerű, hogy szerintem te is tudod:

1. Készíts elő üvegeket, amiben a szörpit tárolni szeretnéd. Ezeket ajánlatos kifőzni, így sokkal tovább eláll majd a készítményed (tartósítószer nélkül is, igen).

2. Ezután egy lábosban forrald fel a vizet a citromlével és a cukorral, majd a végén (ha felforrt) dobd bele a virágokat is. Zárd el a tűzhelyt és hagyd állni legalább egy órán át, vagy amíg ki nem hűl teljesen. Ezután szűrd le, és töltsd üvegekbe. 

Ezt persze kedvünkre variálhatjuk. Ha hosszabb időre tervezed, akkor persze kell bele tartósítószer is, de szerintem hamar el fog fogyni és így felesleges. Higgy nekem! ;)

A frissítő bodza mellé próbálj ki egy-két izgalmas csirkesaláta-variációt is!

Ha hagyományos, sűrű szörpöt szeretnél, akkor először egy cukorszirupot készíts, hagyd állni, majd ahhoz öntsd a bodzás levet és a savanyítást biztosító citromot (vagy citromsavat és tartósítószert). No, de az egy másik recept. Most haladjunk!

2. Bodzaszörp egy kis extrával

Extra finom szörpihez tegyél bele egy ujjnyi gyömbért, vagy fahéjat, esetleg a citrom egy része helyett narancsot, vagy akár pár akácvirágot és mentát is dobhatsz a keverékbe, hogy igazán hűsítő legyen. Jégkockát mondtam már? Ja, persze, azt elég a felszolgálásnál beledobnod! 

bodzaszorp_keszitese_hazilag.jpgFotó: Dora's advantures - bodzaszörp naranccsal, citrommal, gyömbérrel és mentával

Mojito és margareta - bodzával bolondítva

Ha a buliban több a felnőtt, mint a gyerek, akkor nyugodtan turbózzuk fel egy kis alkohollal. Tegyél bele rumot, hogy bodzás mojitot kapj, vagy tequilat, ha a nyugágyon, vagányan margaritázni szeretnétek a csajokkal! ;) 

mojito_es_margarita_bodzaszorppel.jpgFotó: Pulpa Basica - mojito vagy margarita bodzaszörppel

Egy finom szörp vagy koktél mellé pedig jöhet egy kis rágcsálnivaló. Szerintem. 

3. Bodzás gumicukor házilag

Ez sem egy nagy ördöngösség, úgyhogy lássunk is hozzá!

2 dl bodzaszörphöz keverj 2 csomag zselatinport, majd melegítsd fel a tasakon lévő leírás szerint. Ha kész, öntsd formákba (pl. jégkockatartóba vagy szilikonos bonbonformába), hagyd teljesen kihűlni, aztán már majszolhatja is a kismókusod (és pár szemet te is lophatsz, ha hagy neked).

Ha el szeretnéd rakni, vagy ajándékba adod, akkor érdemes egy nagyon kicsi porcukorban meghempergetni, hogy ne ragadjanak össze.

bodzas_gumicukor_hazilag_recept.jpg

Most, hogy már tudod, nem csak szörpöt lehet bodzavirágból készíteni, mit gondolsz, melyik a legizgalmasabb a fentiek közül? Ha neked is van bodzás recepted, mindenképp írd meg és ígérem, én le is tesztelem! 

Remélem, kedved támadt belibbenni a boszorkánykonyhába és kipróbálni a receptek valamelyikét vagy mindegyikét. Ha sikerült, várom a fotókat! No, meg a lájkot! ;) Köszi

konyha nyár édesség palacsinta bodza kipróbáltuk szörp

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr3812550677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása