A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Koncentrációzavar vagy kialvatlanság ellen a legjobb félperces trükk, amit valaha próbáltam

2016. július 05.

Felhúzott a főnök? Idegesít a kolléganő? Visít a gyerek és nyugalomra vágysz? Aludnod kellene, de tele a fejed cikázó gondolatokkal? Mindegyik probléma megoldásához szükséges az elméd lenyugtatása, amire már sokan, sokfélét javasoltak a meditációtól a gyógyszerekig.
meditacio.jpg

Volt egy időszakom, amikor sehogy nem tudtam elaludni még 1-2 óra alatt sem (pedig álmos voltam) és akkor kerestem természetes megoldást a gondomra.

Így találtam rá a 4-7-8 légzéstechnikára, amit azonnal ki is próbáltam, de nekem nem váltotta be a hozzá fűzött mókusreményeket. Könnyebben aludtam el, valóban - legalábbis mérhetően hamarabb idő alatt - és talán jobban is alszom, amikor használom, de mégsem akkor írtam meg ezt a cikket és nem véletlen!

4-7-8 légzéstechnika

Elsősorban "elalvást segítő" légzéstechnikának tanítják és valóban ahhoz is szuper segítség, de amihez nekem igazán bevált:

  • fókusz újbóli megtalálása,
  • hirtelen idegesség csökkentése,
  • stresszhelyzet kezelése.

stressz.jpg

Ha ezek közül bármelyik probléma téged is érint néha-néha, érdemes neked is kipróbálnod! Tényleg 30 másodperc és segít! Nekem mindenképp! :) Lássuk, hasonlóan működünk-e!?

Most jársz nálunk először? Ne menj el, amíg nem olvasod el legalább pár cikkünket, kérlek! ;) Ha tetszik, amit látsz, gyere és kövess minket facebookon!

Ha te is a kipróbált tippeket szereted és szívesen osztod meg saját tapasztalataidat is, várunk a mókuscsapatban facebookon is! ;)

Így csináld!

Szerintem magadtól is rájöttél, hogy ezek a számok a belégzés, benntartás és kilégzés időtartamait jelölik. Ez így is van, mégpedig másodpercekben. Tehát a 4-7-8 légzéstechnika lépései:

  1. Szívj mélyen a tüdődbe annyi levegőt, amennyit csak tudsz - 4 másodperc alatt!
  2. Tartsd bent a levegőt - 7 másodpercig!
  3. Majd engedd ki az összes beszívott levegőt - 8 másodperc alatt!

* Igazából nem a másodpercek száma a legfontosabb, hanem az időtartamok aránya, tehát fontos, hogy a levegő kiengedése mindig dupla annyi idő alatt történjen, mint a lélegzetvétel! A lassú kilégzés biztosítja, hogy az összes levegő elhagyja a tüdődet, ezáltal csökken benned a feszültség és a tested is azonnal megnyugszik.

Fontos!!!

Van egy nulladik pont is (mielőtt elkezdenéd az első szakaszt): a tüdődben levő összes levegőt engedd ki a szádon keresztül!

A légzéstechnika egyik fő eleme, hogy a levegő kiengedése mindig egy hangos (hallható) "hú" hang hallatásával történjen!

A nyelved hegyének a szájpadlásodon kellene feküdnie (de ha erre még nehéz figyelned, hagyd, enélkül is működni fog). Természetesen a levegőt az orrunkon szívjuk be (igen, csukott szájjal :P) és a szánkon engedjük ki (hogy máshogy huhognánk közben persze)!

Ha nem vagy biztos benne, hogy jól csinálod

A videó nem mutatja be elég drasztikusan, de érzésre abszolút olyan ez a fajta lélegzetvétel és annak kiengedése, mint amikor hatalmasat ásítasz, vagy orgazmus után, amikor már a szapora légzés abbamaradt és veszel egy igazán mély levegőt és hangosan (ugye? :D) kiengeded. Na, itt is pont úgy kell! * Ez nem a hivatalos orvosi magyarázat, ez a mókusmagyarázat.

asitas.jpg

Ismétlés

A feladat a következő: ezt a fent említett kis folyamatot ismételd meg 4-szer egymás után! 

A szakaszok között nem kell szünetet tartani, tehát tulajdonképpen folyamatosan zajlik a levegő beszívása, benntartás, kiengedése, beszívása, benntartása, kiengedése, beszívása, (kitalálod!), benntartása, stb...

Az alábbi videóban a technika kifejlesztője, Dr. Andrew Weil orvos is megmutatja, hogyan csináld és beszél is róla (angolul), hogy ez a légzéstechnika miért is jó ez nekünk mindazokon kívül, amit én leírtam neked. (Az orvos oldalán egyéb légzéstechnikai gyakorlatokat is találsz (angolul), ha érdekel, mindenképp nézz körül!)

Milyen gyakran?

Természetesen ez sem csodaszer és lehet, hogy első alkalommal nem fogsz semmi különlegeset érezni - arra nem vállalok mókusgaranciát, hogy a pánikrohamot is azonnal megszünteti (pedig sokan írják, hogy valóban arra is hatásos), de ha figyelsz a testedre, észre fogod venni, hogy valami történik. Legalábbis remélem, hogy neked is hozzám hasonlóan, jó tapasztalataid lesznek és örülni fogsz az élménynek!

Csináld meg naponta kétszer a négyes sorozatot és 2-3 hét múlva jelezz vissza, hogy érzed magad! Nagyon kíváncsi vagyok!

Ha izginek találod és szívesen kipróbálod, nyomj egy lájkot mókusnak is, hogy tudja, máskor is hozzon hasonlót! ;)

stressz alvás fáradtság álmatlanság érdekesség természetes kipróbáltuk légzéstechnika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr318868824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása