A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

5 elavult mód, ahogyan senkinek sem szabadna már számlát fizetnie, mégis...

2016. május 17.

hogyan-erdemes-neten-fizetni.png

Egy csekket kifizethetünk gyorsan, kényelmesen, olcsón és biztonságosan is. No de ismerjük, hogy melyik mód melyiket tartalmazza? Honnan tudhatod, hogy melyik kerül neked pénzbe és melyik nem?  Mókus utánajárt és összeszedte neked. Juhú! A cikk végére pedig az is kiderül, hogy melyik mód a legjobb számodra minden szemszögből.

Bankból utalni

Utalásokért a bankba járkálni és ott átutalási megbízást adni nem igazán a legjobb program. Sok idő, minden utalást egyenként kell körmölgetnünk és az átfutása akár 1-2 munkanap is lehet. Ha így csinálod akkor érdemes áttérni valamilyen másik módra, mert ez nem csak idődbe, de még pénzedbe is kerül. Sokba! Nagyapámat sikerült róla leszoktatnom, neked is sikerülni fog.

Kényelmes? NEM
Gyors? NEM
Olcsó? NEM
Biztonságos? IGEN
Érdemes így fizetnem? NEM

Mókus nagyon igyekszik, hogy számodra is érthetően összeszedjen ilyen dolgokat. Megérdemel egy lájkot?!?   

Neten utalni

Ez már egy fokkal jobb. De csak egy nagyon kicsit. Ráadásul itt is gépelnünk kell belépéskor és utaláskor. Előnye is kimerül abban, hogy egy kicsit olcsóbb, mint bankból utalva. Komolyan, ennyi az összes előnye, hogy olcsóbb fizetési mód. Ha ezt használod, akkor olvass tovább, mert ennél is csak jobb és sokkal jobb lesz.

Kényelmes? NEM
Gyors? NEM
Olcsó? NEM
Biztonságos? IGEN
Érdemes így fizetnem? NEM

beteti_kartya.jpg

Postán csekkezni

Igazi retro elfoglaltság, de mivel már sok helyen van vevőhívó rendszer, ezért már nagyon unalmas. Sehol egy összebalhézás, vagy püffögő ügyfél. Már senki sem tud eléd furakodni. Elveszett a móka. Megéri így?!

Viszont jó hír, hogy itt a csekket nemcsak készpénzben, hanem kártyával is fizethetjük (például MasterCard vagy Maestro). Ráadásul most már ezt plusz díj nélkül tehetjük meg. Így ez egy kényelmetlen, de legalább ingyenes befizetése a csekknek.

Plusz előremutató, hogy néhány postán már van csekkbefizető automata. Így a sorban állás megspórolható, cserébe a postáig el kell jutni.

Kényelmes? NEM
Gyors? NEM
Olcsó? IGEN
Biztonságos? IGEN
Érdemes így fizetnem? NEM

Tescóban csekkezni

Jó ötlet a Tescótól, hogy csekkpont-automatákat telepített az áruházaiba. Ezek úgy működnek, hogy bedugjuk a csekket, elfogadjuk a kijelzőn a beolvasott adatokat, majd a kiadott kis papírkával a pénztárnál a répákkal és a liter tejjel együtt kifizetjük a telefonszámlánkat is. Előnye, hogy itt is tudunk bankkártyával és külön díj nélkül fizetni, ráadásul a postával ellentétben itt azonnal jóvá is íródik a befizetésünk, például a telefontársaságnál.

Hátránya viszont, hogy csak 5 szolgáltató csekkjeit tudjuk itt befizetni. Ez pedig még nagyon kevés, így kényelmetlen, hogy nem tudjuk egy helyen minden befizetésünket elintézni.

Kényelmes? NEM
Gyors? IGEN
Olcsó? IGEN
Biztonságos? IGEN
Érdemes így fizetnem? TALÁN

netes-fizetes.jpg

Weben kártyával fizetni

A szolgáltatók webes felületén lassan már kivétel nélkül ki tudjuk egyenlíteni a számlánkat kártyás fizetéssel is. Ez ugyan kényelmessé teszi a befizetést abból a szempontból, hogy otthon a kanapénkon is letudhatjuk, viszont itt is minden alkalommal oda kell vennünk magunkhoz a kártyát és van hogy nincs kedve az embernek felkelni.

Továbbá az sem egy wellness nyaralás, hogy minden számlánál, minden hónapban és minden szolgáltatónál, egyenként be kell gépelni a kártyánk adatait. Név, kártyaszám, lejárat, CVC-kód, lábméret, matek érettségi jegy.

Ráadásul itt mindig figyelni kell, hogy a weboldal titkosított-e (a böngésző sorban van egy kis lakatka vagy figyeld, hogy “https”-sel kezdődik-e a webcím) és hogy valóban a bank oldalára lettünk-e átirányítva (szintén a webcímből derül ki). Ez macera, kell ez nekem?!

Kényelmes? NEM
Gyors? NEM
Olcsó? IGEN
Biztonságos? IGEN
Érdemes így fizetnem? NEM

Díjnet, iCsekk

No, itt kezd már XXI. századivá válni a számlák kifizetése. A Díjnet nem véletlenül olyan népszerű, ugyanis nemcsak a díjbeszedős számlák jelennek meg a felületén, hanem elég sok szolgáltatóé is. A regisztráció egyszerű és gyors és onnantól már csak arról kapunk értesítést, hogy érkezett egy számlánk.

Elég havonta csak egyszer belépni és a sorban álló számlákat kifizetni. Hatalmas előnye, hogy a kártyánk adatait (például MasterCard vagy Maestro) megjegyzi (nem a Díjnet, hanem az OTP bank, így biztonságos is) és a kiválasztott számlát így csak egyetlen gombnyomással ki tudjuk fizetni. Viszlát kártyaadatok megadása, viszlát költségek. Helló kényelem és gyorsaság!

iCsekk a mobilra

Az iCsekk szolgáltatás ezt viszi annyiban tovább, hogy mindezt a mobilunkonkon tehetjük meg. Itt az alkalmazás tárolja a kártyánk adatait. Ez nem a legszerencsésebb, de cserébe csak egy PIN kóddal történhetnek meg a kifizetések. Több kártyát is felvehetünk, és magunk dönthetünk, hogy melyikkel fizetünk. Ennek akkor van értelme, ha például olyan hitelkártyánk van, amivel pénzvisszatéritést kaphatunk, ha bizonyos szolgáltatást azon keresztül fizetünk.

Az iCsekk viszont nemcsak a Díjnetes számláinkat hozza el a mobilunkra, hanem a csekkeken lévő QR-kódot beolvasva is rögtön kiegyenlíthetjük valamelyik kártyánkkal.

Kényelmes? IGEN
Gyors? IGEN
Olcsó? IGEN
Biztonságos? IGEN
Érdemes így fizetnem? IGEN

masterpass_computer.png

Mobiltárca és digitális tárca: Telenor Wallet, InCard, OTPay (MasterPass)

A mobiltárcák itthon még nem nagyon terjedtek el, pedig külföldön már jelentős tömeg csak így bonyolítja a fizetéseit. Tény, hogy itthon még nincs is annyi digitálistárca-megoldás, azonban egyre népszerűbb, ami nem is csoda, hiszen villámgyors, egyszerű, ingyenes és nagyon biztonságos.

Ismerjük meg az OTPay-t!

Szükségünk lesz egy MasterPass képes pénztárcára: telepítsük a telefonunkra pl. az OTPay alkalmazást (android - apple). Regisztráljuk be a kártyáinkat (például MasterCard vagy Maestro) és készen is vagyunk. Nem kell hozzá OTP ügyfélnek lennünk, bármely bank ügyfeleként működik. (Ehhez hasonlóan használhatod a másik kettő mobilárca-szolgáltatást is.)

Innentől kezdve online mindig válasszuk a “MasterPass” vagy “OTPay” fizetési módot és adjuk meg a telefonszámunkat. A telefonunkon megjelennek a vásárlás fontosabb információi és egy (általunk) választott PIN-kóddal ki is fizettük. Ennyi.

Ez a mód amellett, hogy kényelmes, gyors és egyszerű, biztonságos is. Ugyanis a kártyáink adatai nem a telefonon tárolódnak. hanem a MasterPass rendszerében. Így pedig élvezhetjük a MasterCard stabil, többszintű biztonságának minden előnyét és kényelmét.

Kényelmes? IGEN
Gyors? IGEN
Olcsó? IGEN
Biztonságos? IGEN
Érdemes így fizetnem? IGEN

Ha szereted a hasonló összehasonlításokat és gyakorlatias jó tanácsokat, kövesd mókust facebookon is! 
 

A cikk megírását a MasterCard támogatta.

apple vásárlás net innováció android MasterCard

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr768724792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása