A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Az univerzális avokádó: húsából reggeli, magjából cuki zöld növény készül. Mutatom, hogyan!

2015. július 03.

avokado_krem_noveny.jpg

Most két legyet mókust avokádót ütünk egy csapásra, mert enni és kertészkedni is fogunk. Gondolkodtál már azon, hogy az avokádó magjából hogyan lehetne növényt nevelni? Nem túl bonyolult, inkább türelem szükséges hozzá, mint energia.

Az avokádó közkedveltté vált, mert rendkívül egészséges a benne lévő rengeteg vitamin és ásványi anyag miatt. Ezerféle recept közül válogathatunk az interneten, még a legkisebb kismókusoknak való recept is van, hiszen nekik is adható és szeretik is! Azonban most jöjjön egy nagyoknak és kicsiknek egyaránt fogukra való! :) Ha nem vagy éhes és csak az avokádónövénykére vagy kíváncsi, lapozz a cikk közepére, ott már a maggal foglalkozunk! 

Reggeli recept és hozzávalók

- kenyér ( szeletelt, házi vagy toastkenyér is megfelelő)
3 gyümölcs: koktélparadicsom, avokádó és citrom
  (bizony, ők mindhárman gyümik - hitted volna? ;))
fűszerek: majonéz, mustár, cukor, só
tej vagy tejföl
napraforgó- és olívaolaj
mozzarella sajt

A dolog szépsége abban rejlik, hogy az ízvilágodnak megfelelően kombinálhatod a hozzávalókat, nem muszáj az alaprecepthez ragaszkodnod. Sőt! Csináld minél változatosabban és küldd el nekünk is a te verziódat! 

Az én verzióm

1. Pirítsd meg a kenyeret, mert a mókusok szeretnek ropogtatni, ugyebár!? 

2. Kanalazd ki az avokádó húsát, miközben a magját véletlenül se a szemétbe dobd, hanem tedd félre, hiszen mindjárt azzal is foglalkozunk. A makkot sem szokás elhajítani mókuskörökben, nem igaz? :) Az avokádó magjából is igazi értéket faragunk, ami a szemünknek és a levegőnek is jót fog tenni! ;)

Tipp! Az avokádó húsát frissen akár szeletelve, kis fűszerrel (pl. őrölt zöld borssal isteni ;)) meghintve is fogyaszthatjuk, de most épp krémet készítünk belőle. 

avokadokrem.jpg 

3. A krém kikeverése nem bonyolult, de sok kóstolgatást igényel, ami a pocakjukat szerető mókusok számára bizonyára nem jelent gondot.

Először is az avokádót egy fél citrom levével, 2 evőkanálnyi majonézzel és némi mustárral feldobjuk. Egy kis só, cukor ízlés szerint nem árt, majd botmixerrel vagy turmixgéppel keverjük addig, amíg krémes nem lesz.

Én mindig reszelek bele sok-sok fokhagymát is!!! ;) ~Mókuspanna

Aki lágyabb állagot szeretne kapni eredményképp, az egy kis tejföllel vagy tejjel tudja hígítani a mókuskencét. Ha elkevertük, kóstoljuk meg, és tetszés szerint fűszerezzük tovább, ha szükséges.

4. Közben egy serpenyőben kevéske napraforgóolajon a félbe vágott koktélparadicsomot és a szeletelt mozzarellát megpuhítjuk. Ne használjunk hozzá olívaolajat, mert a hő hatására megbomlik az olaj szerkezete, ami bizony mérgező a mókusszervezet számára. Az olívaolaj nyers állapotában nagyon egészséges, de sütéshez, pároláshoz nem alkalmas (kivéve, ha kifejezetten sütéshez való olívaolajat veszel, mert már ilyen is van).

5. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor a krémet kenjük rá a pirítósra, helyezzük rá a mozzarella sajtot, csepegtessünk rá egy kis olívaolajat, majd tegyük rá a paradicsomot is. Egy pohár narancslé kíséretében igazán egészséges és laktató reggelinek nézhetünk elébe, de bátrabbak koravacsira is fogyaszthatják. A húsimádók számára pedig néhány szelet sonka, tarja vagy szalámi okozhat némi kielégülést megkönnyebbülést. :)

Na de mi újság a maggal?

Ez a gyönyörűség nőtt ki belőle... pedig eredetileg csak éhesek voltunk! :D

friss_avokadonoveny.jpg

Az avokádó magja láthatóan elég méretes darab, ami jó hír, hiszen a nagy magoknak mindig örülünk. Keressünk egy kis méretű poharat, például pálinkás poharat, amelybe belefér a mag, de nem süllyed el benne. Az lenne a lényeg, hogy a száján megakadjon a mag. Ez azért fontos, mert vízben fogjuk áztatni a magocska fenekét, de tényleg csak a fenekét, a mag 1/3-ánál több nem állhat vízben.

Több hét is eltelhet, mire látunk valami változást, de megéri várakozni. Egy szép mókusreggelen arra fogunk ébredni, hogy a kis magocska függőlegesen megrepedezett. Ez a repedés később szét is nyílik majd, és belekukkantva egy kis zöld csírát fogunk megpillantani. Nem, nem Alien, ő már az új kis élet, aki senkit nem fog bántani, csak finom levegőt és szép látványt hoz minden mókusnak! :)

avokadocsira.jpg

A feladat továbbra sem változik, cseréljük alatta hetente vizet, és ügyeljünk arra, hogy mindig legyen elegendő mennyiség a pohárban. A csíra elkezd majd kihajtani, és egyre magasabbra tör. Közben kis leveleket és gyökereket fog hozni.

avokadonoveny.jpg

Ha már elég sok a gyökér, akkor általános virágföldbe érdemes elültetni. Az ültetés után is fontos, hogy a föld mindig nedves legyen, de azért ne tucsogjon a vízben.

Ne keseredj el, ha nem reped meg a mag, mert sajnos a siker attól is függ, hogy mennyire volt fiatal az avokádó, amit vásároltunk. Ez szimplán szerencse kérdése, de érdemes próbálkozni, és tényleg legyünk türelmesek, mert kb. 2 hónap szükséges ahhoz, hogy látványos változást lássunk. Viszont megéri, úgyhogy hajrá! :) 

noveny_avokadomagbol.jpg

A receptet és a kísérletet is a Kicsiszív csapata hozta nekünk, amiért igazán hálásak vagyunk. Köszönjük! <3

recept növény kipróbáltuk egészséges avokádó

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr847591400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saját 2018.03.06. 09:14:03

mi a fene ez a sok mókusozás?

mokuspanna 2018.03.06. 09:55:05

@saját: Kicsit nézz körbe az oldalon és kukkants be a facebook oldalunkra is, ha kíváncsi vagy... mi mókusok vagyunk, így mókusozunk!
süti beállítások módosítása