A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Tavaszi zöld spárgás tészta 4+1 trükkel és post-it recepttel

2015. május 24.

zold_spargas_teszta.jpgNem feltétlen kell Gourmet-fesztiválra menni (bár igen jó móka :) ahhoz, hogy valami különlegeset egyél. Amíg nem próbálkozik a mókus, nem is hinné, milyen új tud lenni valami megszokott, ha kicsit máshogy készítjük el. Ez a titka ennek a tésztának is. No de nézzük, mi is történt a konyhában a spárgával.

Ha két szerelmem találkozik...

A zöld spárga és a tagliatelle. :) Kicsit hosszú lett a leírás, bocsi... én már csak ilyen vagyok és a friss levegőn, egy nagy latte mellett csak úgy záporoztak belőlem a mondatok. A facebook-mókusaink viszont megmondták a tutit, így ha Te sztorizgatás és részletes leírás nélkül szeretnéd megkapni a zanzásított, post-itre is könnyen lekaparható, rövid változatot, görgess a cikk végére és megkapod! ;)

Mókus nagyon igyekszik, hogy számodra élvezhetően adhassa át, amit jónak tart, úgyhogy segíts neki, mondd el Te is a véleményedet, ő nagyon kíváncsian vár!   

Hozzávalók

- fél kg zöld spárga (de biztos finom sárgával is :))
- 4 dkg vaj (Ne használj más zsiradékot, ettől olyan, amilyen!)
- 2 dl tejszín (tejföllel is csináltam már, úgy is tökéletes)
- 25 dkg tészta (tagliatelle - Mókuspeti szerint "túrós tészta tészta" :D)
- 5 dkg gomolya (helyettesíthető fetával vagy mozzarellával)
- fehérbors, szerecsendió és durva szemű só

Házi készítésű, friss gyúrt tészta a tökéletes, de ahhoz nekem pár kerületet át kell utaznom Édesanyához, hogy lesöpörjem magamnak a nyújtódeszkáról, mert én ugyan neki nem állok (nem vagyok tökéletes, na)! De vettem házi chilis tagliatellet (csak hogy színes legyen, ízében nem érezni igazán) egy termelői cuccokat árusító kis boltban, ahol a gomolyát is (Malacodvan a neve, ami nagyon vicces.), és friss spárgát a zöldségesnél. Minden más hozzávaló volt itthon, így már csak neki kellett állnom.

A friss, tavaszi spárga legjobb tulajdonsága (az ízén kívül), hogy szinte egyáltalán nem kell pucolni és akár nyersen is ehető. Én mindig elrágcsálok egy-egy darabot ilyenkor. :)sparga_darabolva.jpg

4+1 extra és a miértek

1. A végén jól összesütjük a feltétet a tésztával, mert így olyan, mintha mindig is egymáséi lettek volna.
2. Spárgavéges főzőlevet használunk a mártás besűrítéséhez, mert ettől "érett" íze lesz.
3. A spárgát vajon pirítjuk és kicsit oda is sütjük, mert így pikáns lesz.
4. Készítés közben nem sózzuk, a végén pedig nagy szemű, durva sót rakunk hozzá, mert így finom.
5. Friss, hűtött, hideg ! sajtot morzsolunk a tetejére, de csak a legvégén, mert ennek most nem kell olvadnia.
(Nálam a gomolya a menő ehhez a kajához, de a zacskós mozzarella vagy feta is illeszkedik hozzá.)

Elkészítés menete 0-11-ig

0. Érdemes wokban vagy magas falú serpenyőben dolgozni, mert a végén a tésztát is a mártáshoz adjuk.
1. Spárgát alaposan megmossuk (én áztatom).
2. A (vastag) legvégeket letörjük és bedobáljuk egy kislábasba. A tavaszi spárgánál tökéletesen roppan ott, ahonnan már tuti, hogy nem fás (kb. 1-2 cm), úgyhogy kés sem kell hozzá.
2,5. Felöntjük a levágott végeket annyi vízzel, hogy 1 centire ellepje és alacsony hőfokon felrakjuk főni.
3. Szárazra töröljük a spárgát (mert forró zsiradékba fog kerülni, ne fröcsögjön nekünk össze-vissza).
4. Közvetlenül a letört rész végét kicsinosítjuk: kiskéssel vagy akár kézzel lehúzgáljuk azt a vastagabb, már nem épp újszülött héjat, ami magától simán lejön. Ezek csak kis darabok és nem is mindegyik spárgán van, de azért elvan vele a mókus (nem a kedvenc részem, brr).
sparga_elokeszites.jpg
5. Feldaraboljuk a spárgát tetszés szerint (a vastagabb résznél kisebbekre) és a fejeket (kb. 2-4 cm) egyelőre félrerakjuk.
spargafejek.jpg
5,5. Felrakjuk a tésztát (oké, először a vizet :P) főni, hogy egyszerre legyenek kész, de ha csak al dante szereted, akkor még várj!
6. Felmelegítjük a vajat (ha nem felejtjük el, akkor egy evőkanál cukorral karamellizáljuk :)) és beleöntjük a spárgadarabokat (kivéve a fejeket).
7. Magas hőfokon megpirítjuk, amíg barnás foltok nem jelennek meg legtöbbjükön. Ekkor már jöhetnek a fejek is, nekik tényleg csak pár perc kell.
spargas_teszta_vajon.jpg7,5. Levesszük a spárgavéges főzőlevet a tűzhelyről, eddigre már jól belefőtt az íze. Szedjük ki a végeket, azt már nem használjuk, mehet a kukába (vagy a kutyának?).
8. Lejjebb vesszük a hőfokot a spárga alatt (mondjuk közepesre :)) és hozzáöntjük a tejszínt, majd fehérborssal és szerecsendióval fűszerezzük. Nem, só (még) nem kell!
9. Pár perc alatt összesűrítjük és hozzáadjuk a spárga főzőlevét (kb. 1,5 dl), amivel rottyantunk rajta még kettőt.
spargas_teszta_tejszinnel.jpg10. Most jön a nagy szermű só, amit nem kell sajnálni (ehhez a mennyiséghez én kb. 1 evőkanálnyit szórtam).
11. Keverjük a tésztát a mártáshoz és magas hőfokon pirítsuk össze (5-10 perc).
teszta_nagy_szemu_soval.jpg
Huppsz, majdnem elfelejtettem! A tálaláskor morzsoljuk rá a gomolyát, de csak a legeslegvégén, hogy hideg maradjon rajta és ne olvadjon meg!teszta_zold_spargaval.jpg

Ha kedvet kaptál hozzá, készítsd el és számolj be! Ha van egy jó receptet, küldd el! Ha csak úgy mókuskodnál, nézz be! Várlak! ;)  

 Nem felejtettem ám el! Íme a post-it recept! 

post_it_mokusrecept.jpg

tavasz konyha recept tészta házi spárga kipróbáltuk finomság

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr847487270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása