A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így készíts húsvéti díszeket szódabikarbónából!

2015. április 01.

husveti_diszek_szodabikarbonabol.jpg

Ha tetszik, amit a képen látsz, most azonnal menj és szerezz be szódabikarbónát és kukoricakeményítőt (esetleg még némi ételszínezéket), mert csak erre lesz szükséged, hogy Te is elkészíthesd, viszont kell neki egy nap, hogy megszáradjon. Szóval futás! 

Nem fogok a Húsvétról beszélni és meggyőzni sem akarlak, hogy mindenképpen szükséged van húsvéti dekorációra a lakásban, de ha mégis kedvet kapsz, vagy nálatok is hagyomány, vagy csak jól jönne valami az ünnepi asztalra, vagy szívesen raknál valamit az apró ajándékokra, vagy hétvégi elfoglaltságot keresel a kismókussal... szóval csak megmutatom, milyen szuperegyszerűen készíthetsz színes tojásokat vagy épp tavaszi díszeket a kedvenc szódabikarbónás masszámból! 

szodadisz_husvetra.jpg

Ha Te még új vagy nálunk, akkor mindenképp nézd majd meg a hófehér, csillogó karácsonyi szódás díszeinket, ill. a tavalyi tavaszi pillangóinkat. Azok ugyanebből készültek természetesen! :) A facebook oldalunkon rengeteg olyan képet láthatsz, amiket már az olvasóink készítettek és ott olvashatsz a tapasztalatokról is.

szodabikarbona_diszek.jpg

Egy-két kedvcsináló kép a folyamatról

 szodabikarbona_disz_pillanatkepek.jpg

Tudom, hogy szerettek belelátni a melóba és sok visszajelzést kapunk, hogy mennyire értékelitek, hogy igazi, kipróbált tippeket osztunk meg. No, hát ez abból is látszik, hogy nálunk is előfordulnak balesetek, repedések, csálé szaggatások, stb.

szodadisz_keszites_folyamata.jpg

És még csak nem is szégyellem. Ez vagyok én. Kicsit kajla, kicsit szeleburdi, de mindig, mindent nagy szeretettel készítek, hogy megmutathassam Neked! 

Ha adsz egy esélyt a lájkoddal, megpróbállak meggyőzni, hogy szerethető is vagyok! <3 Jössz?  

Recept

Alapjában véve elronthatatlan, azonban nagyon fontos, hogy betartsd az arányokat és hagyd kihűlni, valamint adj neki elég időt kiszáradni! Ha ezt a 3 szabályt betartod, biztos a siker! ;)

1. lépés: vegyél elő egy mérőpoharat és egy edényt, majd öntsd bele az alábbiakat! 

- 120 ml kukoricakeményítő
- 240 ml szódabikarbóna
- 150 ml víz
- (étel)festék (opcionális)

Ebből a mennyiségből kb. 100-150 kisebb vagy 50 nagyobb dísz lesz (szóval sok! :)), de könnyedén csökkentheted vagy növelheted az adagot, csak tartsd be az arányokat! Nem feltétlen kell mérőpohár sem, de mivel sokszor volt probléma az "egység" fogalma, ezért váltottam és most már inkább tutira megyek a receptben. :D 

2. lépés: közepes hőfokon melegítsd össze a keveréket!

szodadisz_fazisok.jpg

Ne felejtsd el közben kevergetni, különben tudod, mi lesz! Az egész nem tart tovább 5-10 percnél. Ha elérted a krumplipüré állapotot, akkor már kész is! Tehetsz bele már most is színezőt, vagy csillámport is akár, de volt mókusunk, aki illóolajat is használt már. 

3 lépés: vadászd ki az edényből a masszát (ha túl forró a kezednek, akkor a fakanállal :P) és tedd egy tányérra, kis dobozba, vagy csak simán a pultra. A lényeg, hogy takard le egy nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki, mialatt kihűl! Erre kicsit (pár órát) várni kell, úgyhogy addig nyugodtan készíts el egy húsvéti fogást! ;)

szodadisz_tarolasa.jpg

4. Ha már hideg ! a massza, akkor elkezdhetsz dolgozni vele. (Ha nem használod el mindet, a maradékot egy jól záródó dobozban hetekig tárolhatod és bármikor újra dolgozhatsz vele.)

Jöhet a móka!

Dolgozz egy mozgatható nyújtódeszkán vagy nagy méretű vágódeszkákon vagy szilikonlapon vagy bármi egyenes felületen. Akár közvetlenül a konyhapultra is nyújthatod, de fontos, hogy a száradási ideje extrém hosszú - konkrétan legalább egy éjszaka, de inkább 10-12 óra, úgyhogy jobb az, ha arrébb tudod tenni őket. Főleg mert egy adagnál nem fogsz megállni, ezt garantálom! 

A már kész díszeket majd tudod festeni, díszíteni is, de ha színes alapot akarsz, most tedd hozzá pl. a folyékony ételfestéket a masszához.

szodabikarbona_disz_szinezese.jpg

Egy bármilyen általános sütitésztához hasonlóan nyújthatod, szaggathatod, sőt, egész jól lehet vele gyurmázni is. Igazából ehető is, de ebből azért mégse csipegess! :) Ha fel akarod akasztani majd, ne felejts el még a puha tésztába lukat szúrni egy szívószál vagy fogpiszkáló segítségével!

szodabikarbona_tojasdiszek.jpg

A massza alá (és fölé is) bármikor bátran szórj kukoricakeményítőt munka közben, ha úgy érzed, hogy nagyon ragad. Amikor kész vagy (sőt, akár a teljes száradás után) egy vizes ecset segítségével megszabadulhatsz tőle, de persze csak akkor lesz zavaró, ha színes masszával dolgozol.

szodadisz_szinesen.jpg

Nekem nem volt tojás alakú kiszúróformám, ezért kicsit csálék szegénykék, de mégiscsak tojásféle lett a végeredmény, amit egy sima, mezei mécsesből varázsoltam! 

kiszuroforma_mecsesbol.jpg

5. Hagyd teljesen kiszáradni a díszeket, majd ragaszthatod, díszítheted, pakolászhatod őket kedvedre!

Ha fel akarod gyorsítani a száradási időt, akkor egy pár óra múlva megfordíthatod őket, de csak akkor, ha már könnyedén el tudod távolítani a felületről, különben - akár utólag is - el fog repedni, szét fog törni. Volt, akinek működött a radiátoron való szárítás, de sok mókusunknak elrepedt. Napra is kiteheted, de elszíneződhet és szintén repedezhet. Úgyhogy én bizony azt mondom, türelem! ;)

szodabikarbonabol_disz.jpg

Ha zavar, hogy némelyik dísz széle kicsit recés marad, akkor egy körömreszelő segítségével pikk-pakk lesimíthatod a díszeket.

szodadisz_reszeles.jpg

Jó tanácsok

  • Ha hófehér, csillogó díszeket szeretnél, akkor mindenképp szerezz gyógyszertári szódabikarbónát! Sajnos már nem nagyon akarják kiadni mindenféle ostobaságokra hivatkozva, de receptre adnak kilós kiszerelést és biztos vagyok benne, hogy bármelyik jófej körzetivel meg lehet beszélni, hogy írjon fel! ;)  
  • Ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen megrepedhet száradás közben! (De van hogy mégse!)
  • Ne hagyd túl vastagon se, mert akkor képes szétesni a kis rosszcsont, miután megszáradt! Az ideális vastagság 3-4 mm.
  • Ha nem kényelmes vele dolgozni, nyugodtan tehetsz hozzá utólag is még vizet, vagy kukoricakeményítőt.
  • Ha kültérre tervezed, akkor érdemes lelakkozni, mert egy ideig bírja az esőt, de aztán darabjaira mállik. 

A leeső darabokból pedig készíthetsz minitojásokat az ünnepi asztalra dekorációnak vagy az ajándékokra dísznek, vagy csak úgy! :)

szodabikarbonabol_tojasok.jpg

Van kérdés?

Akár kipróbálod, akár nem, ha tetszik az ötlet - vagy én ;) -, akkor gyere és kövess facebook-on, hogy ne maradj le a következő cikkről se!  

 

húsvét recept szódabikarbóna kipróbáltuk dekoráció saját készítésű DIY

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr827326460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása