A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Hihetetlen, hogy itthon még nincs ilyen! Repair Cafe, a közösségi szerviz.

2015. január 27.

repair_cafe_munka_kozben.jpg

Te is jártál már úgy, hogy a kenyérpirítód elhalálozott? Vagy hogy vízköves lett a vasalód? Vagy kitört egy fog a dzsekid cipzárjából? Mit teszel ilyenkor? Megjavíttatod? Ha találsz is olyan szervizt, amely foglalkozik ilyen piti dolgokkal, lehet, hogy olcsóbb újat venni... Kidobod? Az aztán a környezetterhelés és pazarlás egyben! És ettől igazán dühös leszek. :P

Mit lehet tenni ezekkel a “kis” problémákkal? Erre találtam egy nagyon jópofa ötletet. Amellett, hogy spórolási lehetőséget nyújt, fricskát ad a herdáló fogyasztói társadalomnak, és még közösségépítő is. Ez a Repair Café.

Folyamatosan kutatjuk és megmutatjuk a mókusszívnek kedves innovációkat, kezdeményezéseket, úgyhogy kövess, hogy mind eljusson hozzád is!   

Egy itthoni kezdeményezésre is érdemes vállalkozás

Repair Cafe

Hollandiában nyílt az első néhány éve, de mára közel negyven van Európában és az Egyesült Államokban.

Az ötlet lényege, hogy van egy hely, ahová elviheted a túl hosszú nadrágot, a megtört zsinórú hajszárítót, a lábatlanná vált széket: a Repair Caféban megtalálod a javításhoz szükséges eszközöket és pár mesterembert, szakit is. Nem ők csinálják meg helyetted, hanem szakértő felügyeletével javítod meg te magad.

Itt rendelkezésre állnak a javításhoz szükséges kisebb alkatrészek is: rugók, vezetékek, fonalak, stb. Ha ennél nagyobb, drágább alkatrész kell neked, akkor tanácsot kaphatsz, hogy hol vedd meg, és elmondják, hogyan szereld be. Vagy elviszed a legközelebbi alkalommal, és beszerelitek együtt.

repair_cafe_csapatmunka.jpg

Közösségépítés és környezetvédelem egyben

A Repair Café nem szerviz, hanem egy találkozóhely azoknak, akiknek törött, javításra szoruló tárgyaik vannak, és azoknak, akik ügyes kezűek és szívesen segítenek másoknak.

Ha túl nagy a javítanivalód (például egy tévé vagy mosógép), azt ne oda vidd. De ekkor is érdemes benézned a Repair Caféba: egy kávé vagy tea mellett megbeszélheted az egyik ottani szakival, hogy az otthonodban javítsa meg.

Tudtad, hogy van egy cikksorozatunk, tele spórolós tippel, amit csak e-mail-ben ismerhetsz meg? Gyere, iratkozz fel! Érdemes! ;)

A Repair Café 5+1 pontban

1. Gondolkodásmódot változtat, felidézi azt a szemléletet, ami pár évtizede még bennünk volt, de mára valahol elveszett: hogy ne dobjunk ki mindent azonnal, hanem próbáljuk meg helyrehozni. Mindezt szakértők, de legalábbis ezermesterek közreműködésével.

2. Segít takarékoskodni. Ha nem kell új vasalót venned, mert te (TE!) megjavítottad, az azért elég jó spórolás, nem? :) (Ha jó fej vagy, a megspórolt összeg egy részét felajánlhatod a szervezőknek, a költségekre.)

3. Csökkenti a környezetterhelést, hiszen nem termeltél pluszhulladékot a még használható eszközöddel.

4. Önbecsülést növel: ha képesek vagyunk megjavítani, rendbe hozni valamit, az bizony simogatja a mókuslelket. :) 

5. Az odajáró szakik, mesterek bővíthetik a kapcsolati hálójukat, új kuncsaftokat szerezhetnek, az ügyes kezű munkanélküliek és nyugdíjasok pedig hasznosnak érezhetik magukat

+1 Miivel a javításban való segítés nem kerül pénzbe, a mesterek úgy érezhetik, hogy tettek valamit a közösségükért. És ez jó! :)

repair_cafe_javitas.jpg

Mit gondolsz, Magyarországon életképes lenne? Te mit vinnél be a Repair Caféba?

Ha tetszett, lájkold. Ha nagyon tetszett, szervezz a lakókörnyezetedben egy Repair Cafét! ;)   

fotók és forrás: Repair Cafe

szolgáltatás spórolás érdekesség praktikus háztartás kávézó otthon szerelés szerviz közösségi repair cafe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr607114419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása