A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Rettentően rémisztő zombi- és hercegnőujjak +recept +fotók

2014. október 30.

halloween_edes_sos_ragcsalnivalo.jpg

Halloween… ahány mókus, annyi vélemény. Van, aki szerint “amerikai butaság “, van aki imádja és már október elején gyűjti a tökfaragási ötleteket és bősz jelmeztervezésbe fog. Én fergetegesen félelmetes sütögetésbe kezdtem inkább... Egyébként, én személy szerint kedvelem a halloweent, mert ez az év egyetlen napja, amikor smink nélkül mehetek ki az utcára! :D

Ismersz már - ha nem, itt az ideje -, kicsit szövegelek, aztán mutatom a receptet és meglátod, tényleg kihagyhatatlan a nagy napon. Nem csak halloweenre, de most kifejezetten jól jönnek ezek a félelmetes finomságok.

A Halloween eredetileg kelta pogány ünnep volt, a boszorkányok, kísértetek  és szellemek ünnepe. Ezért stílusosan minden ruha, kellék, dísz, álarc ijesztő vagy inkább ijesztően vicces. Miért is maradnának ki ebből a vendégváró rágcsák, sütik, szendvicsek? 

mandulas_zombiujjak.jpg

Ha bírod az alternatív megoldásokat és szeretsz különlegességeket rakni a vendégek elé... no és az sem baj, ha még spórolós is, hát kövesd Mókust!   

Ha rám hallgatsz, igen egyedi, látványos és kellőképpen “undi” finomságokat is tudsz kínálni. Nem is kell mélyre nyúlnod a pénztárcádban így, hónap végén, mégis elismerő kísértet-huhugásokra és banyarikácsolásokra számíthatsz minden lénytől, akit (amit?) csak megkínálsz ezen a különleges, sötét, ám töklámpáktól fénylő éjszakán.

No, nézzük, milyen finomságokat alkothatsz a konyhában a Halloween jegyében.

Első sikoly: zombi ujjak, egészséges, sós mártogatós szörnyvadászoknak

(13 jó nagy darab)

Hozzávalók:
- 2 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 bögre fehér liszt
- 1 tk só
- fél dl olívaolaj
- 3 ek vaj
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk szódabikarbóna
- 20 db (biztos, ami biztos) egész, belsőhéjas mandula
- langyos víz (annyi, hogy jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kapj)
*bögre=2 dl

Így készítsd

A liszteket összekevered a fűszerekkel és a szódabikarbónával, majd a vajjal és az olajjal összemorzsolod. Annyi langyos vizet adsz hozzá, hogy masszív, de jól gyúrható, nem ragacsos tésztád legyen. Jól átgyúrod.

Kicsit hagyod pihenni a tésztát, aztán formázol belőle egy rudat, amit szigorúan 13 darabra szeletelsz egy nagy, éles késsel.

zombiujjak_mandulaval.jpg

Hengereket sodorsz belőlük, majd megformázod úgy, hogy az ízületeknél kicsit vastagabb legyen és késsel ráncokat nyomsz a tésztába. Benyomod a végüket az ujjaddal és vízzel odaragasztasz 1-1 mandulát körömnek.

zombiujj_halloweenre.jpg

180 fokos forró sütőbe teszed és kb. 15 perc alatt megsütöd.

Melegen is finom, de ha kihűlt, akkor lesz ropogós.

Érdekelnek a furfangos és spórolós konyhai fortélyok? Süss velem extra krumplis pogit - maradék krumplipüréből - pár forintból! Recept + fotók ITT --->

Véres ötlet: Ha még vadabb látvánnyal szeretnéd sokkolni a vendégeket, a körmöket ketchuppel ragaszd az ujjakhoz. Így ni! :D

veres_ujjak_halloween.jpg

A zombiujj nagyon finom paradicsomszószba vagy avokádópürébe mártogatva, a látványról már nem is beszélve! Ha rozslisztet használsz vagy 3 evőkanál spenótot adsz a tésztához, még ijesztőbb színekben fognak pompázni az ujjak!

Második sikoly: hercegnő édes ujjacskái  -  zombiknak, szörnyeknek, szellemeknek

Hozzávalók:
- 2 bögre fehér liszt
- fél bögre darált kókuszreszelék
- 15 dkg olvasztott vaj
- fél bögre cukor
- fél csésze tej vagy víz
- fél tk szódabikarbóna
+ körmök díszítéséhez: színes marcipánmassza (vagy házi fondant+ételfesték - én ezt használtam)
*bögre=2 dl, csésze=1 dl

Így készítsd

A cukrokat és az olvasztott vajat keverd össze alaposan, majd add hozzá apránként a darált kókuszreszelékes, szódabikarbónás lisztet. Lazán összegyúrod, és ha nem elég lágy, kis tejet vagy vizet csorgathatsz hozzá.

Saját ujjaidról méretezett rudakat sodorsz és szépen kialakítod a fini kis ujjacskákat. Az ízületeknél picit szélesebbre hagyod, a ráncokat pedig apró pogácsaszaggató szélével teszed élethűvé.

hercegnő 3..jpg

Kialakítod a körmök helyét és tolhatod is be a 180 C-ra előmelegített sütőbe, ahol 8-10 perc alatt készre sülnek a szegény hercegnő ujjai, aki már nem nagyon fog kötögetni vagy hímezni, valószínűleg.

hercegno_ujjak.jpgHa kihűlt, a marcipánból vagy fondantból megformázott körmöket vízzel a helyükre ragasztod és máris ropogtathatja a szörnysereg.

Ötlet: ha még jobban borzonga(t)ni szeretnél, a szép fehér ujjak alsó részét málnalekvárba mártsd bele.

Harmadik sikoly: koponyák, a friss falatok

Hozzávalók:
- kisebb almák
+ 1 tál hideg, citromos víz

Így készítsd

Az almák héját lepucolod, aztán szabad a pálya! Elő a kiskést és indulhat a faragás. Hámozás és faragás után az almákat dobd be a citromos vízbe, akkor nem fognak megbarnulni (és még vicces is, ahogy úsznak a fejek).

almakoponyák.jpg

Kellemes ijesztgetést és fergeteges frászt kívánok!

Újabb tippek, trükkök, mókusságok jönnek naponta, amit a facebook-ra is mindig kidobunk - sok mással egyetemben ;) -, úgyhogy nyomj egy lájkot és kérj értesítést az új posztokról!  

halloween recept kipróbáltuk egészséges vendégváró rágcsálnivaló mókukonyha

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr296844683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása