A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Fogadjunk, hogy a Te gyerekeddel is megszerettetem a kézmosást! [DIY] +fotók

2014. október 14.

jatsszunk_kezmosast.jpg

Kismókus koromban a mamám mindig azt mondta: "Ha annyi százasom lenne, ahányszor megkérdeztem tőled azt, hogy „MOSTÁL KEZET?", már milliomos lennék. Ha ismerte volna ezt a szuper trükköt, hát tőlem biztos szegény marad. :)

Tedd a szívedre a mancsod, kedves fiókával rendelkező mókus: a szülői kérdések Top 10-es listáján biztos, hogy dobogós helyen szerepel ez a bizonyos mondat. Talán csak a "Mi volt az ebéd az oviban?"-ra kell még gyakrabban válaszolnia a kicsiknek. A kézmosás központi szerepet tölt be egy kisgyermekes család életében: apa és anya rendkívül fontosnak tartja, a gyerekek viszont utálják. Hogy miért? Talán a szappan állaga gusztustalan és ragadós a számukra, vagy csak egyszerűen sokkal izgalmasabb dolgokkal is el lehetne tölteni a kézmosásra pazarolt időt?

jatekos_kezmosas.jpg

Valószínűleg ez utóbbi - ha az emlékeim nem csalnak.

Tudtad?  Október 15. - a kézmosás világnapja! Ünnepeljük meg hát ezzel, hogy elkészítjük valamelyik szuper verzióját a "kézmosójáték"-nak.

Mit tegyél, hogy a kézmosásra való szoktatás ne a könyörgések és kérdőre vonások halmaza legyen?

Tedd érdekessé az unalmas mancsdörzsölést!

Legyen a mosdó előtt eltöltött idő is játék! Hogyan? A legegyszerűbb módon! Rögtön mutatom!

Mosolyfakasztó, ötletes tippek jöhetnek minden mennyiségben? Ígérem, évekre ellátlak! Kövess!  

Mi kell hozzá?

Legelőször is furfang! +

- 1 üveg pumpás, átlátszó folyékony szappan, aminek letéphető/-áztatható a papírja

- apróságok, amik átférnek a palack száján (pl. legókockák, ajándékot rejtő csokitojásból összegyűjtögetett kicsi figurák, apró műanyagállatok, dinók, stb.)

Így készítsd

Csavard le a kupakot, öntsd át egy kisebb flakonba a folyékony szappant úgy ¾-ig, vagy ha az eredeti csomagolást használod, akkor önts le belőle.

Dugdosd bele a kiválasztott játékokat, díszítő elemeket. A pumpa csövével igazgasd el a kis vackokat a szappanban, majd zárd be.

gyongyos_csillamporos_kezmosas.jpg

Ha van rajta cetli, húzd le, áztasd le. A rajta maradt ragasztót, ami elhomályosítja a látványt, körömlakklemosóval távolíthatod el a legkönnyebben.

Tádááám! Kész is vagyunk! :)

dinos_folyekony_szappan.jpg

Ha már több apróság él a családban, mindegyikőjüknek lehet egy saját varázsszappanja (így van ez nálunk is).

kezmosas_jatekosan.jpg

Tipp: Ha már alapjáratban van otthon egy szélesebb szájú műanyag palackod, ami pumpa-kompatibilis, akkor utántöltős kiszerelést vásárolj és a már meglévő palackba varázsolj a fiókádnak csodaszappant! Olcsóbb! Üvegből készült tárgy ne legyen a gyerkőc keze ügyében! Balesetveszélyes!

Kutatások szerint a legtöbb kézmosás semmit sem ér. Ahhoz, hogy a baktériumok valóban eltűnjenek a kezünkről, legalább 20 másodperces szappanozás szükséges. A tesztek azt bizonyítják,hogy ennyi ideig senki sem sikálja a mancsát. (Csak Te meg én, természetesen! ;) De azért mérd le!)

Fontos! A hosszúkás és különböző súlyú játékok működnek a legjobban. A nagyon könnyű játékok a felszínre kerülnek, a nehezebbek lesüllyednek.

Csilli-villi kézmosás

Érkezik az influenzás, köhögős időszak. Azt már mindenki tudja, mennyi fertőzést lehet megelőzni egy alapos kézmosással. Mondom még egyszer: ALAPOS!

Ha nagyon-nagyon gondosan mosol vagy mosatsz kezet, akkor is vannak olyan területek, amik részben vagy teljesen kimaradnak a tisztításból. Szeretnéd, ha látná a csemete, mennyire alaposan mosott kezet, téged pedig nem zavar az új, csillogós dekoráció fürdőszerte? Akkor a folyékony szappanba tegyél egy kanál csillámport! Ahova szappan ért a kicsi mancson, ott csillogni fog a glitter. Nem utolsósorban nagyon muris! Egy kedves ismerős Mókusom ezzel a “hercegnő-kézmosással” oldotta meg a  mancsmosás problematikáját a kislányánál.

csillamporos_kezmosas.jpg

Választhatsz metálfényű, színjátszós vagy hologrammos csillámport is.

Fontos!  Nem minden csillámpor érintkezhet bőrrel, mert fémet, üveget vagy éles műanyagdarabkákat tartalmazhatnak. Csak kozmetikai glitterport használj! Ezen ne spórolj! 

A helyes kézmosás 5 lépése

Tutit, hogy te tudod és biztos pont így jársz el minden alkalommal, de ha ismersz valakit, aki mégsem... Ezt nem hagyhatom ki a Kézmosás világnapja alkalmából:

kezmosas_szabalyai.jpg

1. Mancsnedvesítés meleg vízzel!
2. Szappanozás (gyerkőcöknek varázsszappannal) - mindenhová jusson! ;)
3. 20 másodpercig mosd a tenyeret, a kézfejet, a csuklót és az ujjak közét is, bizony! Körömkefe-használat ér!
4. Alapos öblítés - és meg is ismételheted!
5. Kerüld az agyonhasznált törülközőket, mindig (nem csak látszólag) tiszta, száraz törölközőt használj. Ha nem áll rendelkezésre tiszta és száraz törülköző, várd meg, míg magától megszárad a mancsod!

Szülők, nagytesó, papa, nagyi, óvónéni, kalandra fel!

A gyerek kreatívvá tesz!

jatekos_szappan.jpg

Soha ne tudd le azzal, hogy "Ez nem megy!"! Keress megoldást, légy kreatív és oszd meg mókussal is ötleteidet. Ő is megmutatja minden trükkjét!   

játék gyerek újrahasznosítás víz otthon kipróbáltuk tisztítás gyerekjáték kézmosás DIY

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr846790307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása