A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

2 ingyen tipp, hogyan ne bukj el 7,5 milliárd forintot! [aktuális]

2014. október 10.

kidobott_penz.jpg

Úgy tűnik 7,5 milliárd forintot bukott el az a 2000 ember, aki mesés gazdagságról álmodott a Fortress-nél. Azért kiírom ezt számokkal is: 7 500 000 000.

Ha ebből a pénzből minden nap vennék neked 10 túró rudit akkor több, mint 23 400 évig hizlalhatnálak...

Már már közhely, hogy mindenki elpüffögi, hogy itthon mennyire tragikus a pénzügyi intelligencia, azaz, hogy mennyire nem értjük a gazdaságot, a piacot és úgy egyáltalán a pénzügyeket. Úgyhogy én ezen gyorsan tovább is lépek és mutatok két egyszerű trükköt, amivel az ilyen átveréseket azonnal kiszűrheted.

Ha komolyabb témákra is vevő vagy, mint a háztartási praktikák és érdekelnek a leleplezések, kövesd mókust. Érdemes!  

Mókusféle befektetési vasszabály

Mielőtt bárhova, -hangsúlyozom- bárhova betennéd a megtakarításodat mindig kövesd ezt a két pontot és akkor biztos lehetsz benne, hogy sosem fogsz csaló áldozatává válni.

Tehát, hiába jön a(z)

  • ovis csoporttársad,
  • pulmonológusod,
  • nagybátyád,
  • anyósék,
  • csontkovácsod,
  • haverod,
  • pénzügyi tanácsadód

az évezred legtutibb üzletével, mindig csakis erre a két dologra koncentrálj. Mindegy ki mondja, ragaszkodj ehhez a két lépéshez, úgy mintha az utolsó mogyoród lenne december másodikán, miután erdőtűzben leégett a magtárad!

#1 Nincs tőkegarantált magas hozam!

Nem létezik olyan, hogy a tőkegarancia és a magas hozam együtt éljenek. Mégcsak kavarni sem kavartak sosem, nemhogy akár járásig eljutottak volna. Nincs ilyen. Pirossal is kiírom: Nincs! 

Vagy a tőkegarancia van meg, vagy a magas hozam. Egyszerre nem léteznek. És nem úgy nem léteznek, hogy én még nem láttam, de elméletileg lehetséges és pont a középiskolai szerelmednek a bátyja találta meg és ajánlja Neked.

Egyszerűen vagy magasak a kamatok, de kockázatos az üzlet, vagy alacsonyak a kamatok, de biztonságos az. Magas kamat biztonsággal párosulva nincs. Hiszen pont a kamat mértéke mutatja, hogy az a befektetés mennyire kockázatos.

Ha valaki ilyet mond neked, akkor ugorjon be mókus vasszabálya: most akarnak palira venni. Komolyan. Akkor pedig már inkább dobd be azt a pénzt a kályhába. Legalább egy kis meleget ad!

Ugyanilyen az irreálisan magas hozam ígérete. Amikor nincs infláció és a jegybanki kamat is 3% körül van évente és erre valaki beígér neked 10%-ot.
Akkor az nem lé-te-zik!

Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy nincs olyan, hogy:

  • évi 20% tőkevédelemmel
  • havi 9% dollárban
  • negyedévente 10%

Általában azok az emberek ígérnek már lehetetlenül magas kamatokat, akik alacsonyabban már nem kapnak és nagy bajban vannak. Tényleg olyan embernek akarod adni a nehezen megtakarított kis pénzecskédet, akinek még egy bank sem hajlandó évi 5-10%-ért sem pénzt adni, ezért hozzád kell fordulnia a csillagokat is leígérve?!

Az ilyen emberek azzal műtenek, hogy "gyorsan kell a pénz" és hogy "nem szeretik a bankokat". Mielőtt elvakít a gazdagság reménye, legyen intő jel. Itt bizony mókusvakítás zajlik.

atveres_vagy_gazdagsag.jpg

#2 Barátod a google!

Az internet világában az a legfantasztikusabb, hogy az információ mindenkinek ingyen a rendelkezésére áll. Konkrétan ott van a zsebedben! Hát használd!

Ha valaki ingatlanjegyet akar Neked eladni, amivel gombokért tudsz rózsadombi lakáshoz jutni, akkor írd be a keresőbe ezt a két egyszerű szót: "szupcsi befektetés neve" + "átverés".

Komolyan, próbáld ki:

Ha van találat. az már legyen gyanús. Olvass. Azért ez nem nagy meló, mielőtt százezreket fektetnél bármibe is.

Gyakran a társaságokban is egyedül maradok azzal a véleményemmel, hogy az ilyen átverések vagy primitív pilótajáték szervezőinek a kiszűrése NEM az állam, a hatóságok feladata lenne.

Ez nekem mindig azt az érzésemet igazolja, hogy az áldozatok a felelősséget így letolhatják magukról, hiszen az állam dolga lett volna megvédeni őt (önmagától). Így meg lehet tartani a markot, hogy az állam kártérítsen. Természetesen, ha bejön a csodabiznisz, akkor a haszon az övé, ha elbukja, akkor a veszteség meg legyen mindenkié - elegáns gondolat.

Te születtél aggyal és nem az állam.
Neked is kell azt használnod és nem a hatóságoknak. 
Ha nem akarsz áldozattá válni akkor szokj le a gyerekmesékről és ne hidd el a mikulást.
De legalább keress rá google-ön. ;)

pénz befektetés átverés gondolatébresztő megmondás megtakarítás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr526776643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása