A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így készíts mosószert vadgesztenyéből! +recept +tesztelés

2014. október 02.

mosas_vadgesztenyevel.jpg

Biztos ismersz már több olcsó és környezetbarát mosási lehetőséget is, ám én most a vadgesztenyével való mosás gyönyöreire szeretném felhívni a figyelmedet és az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat készülök megosztani Veled. 

Minden spórolós és a környezetvédelemre valamit adó mókus már mosószappangéllel vagy szappanreszelékkel mos vagy nagyon szeretne épp pont most áttérni valami pénztárcakímélő, ám környezettudatos mosási módszerre, amitől a mókuságyneműtől a mókusgatyáig minden tiszta, illatos és pihe-puha lesz

Ha nem egy külföldi oldalról kimásolt szöveg fordítását akarod olvasni, hanem mindig kipróbált, letesztelt tippeket látni, kövesd mókust, mert ő ilyeneket mutat!  

Kedves Mókusok, most egy igen-igen mókusosan tudományos olvasmány következik! Kéretik a mókusnózikra biggyeszteni az okulárét és kéretik komoly mókuspofit vágni! Megvan? Jó! Kezdhetjük!

Miért lehet vadgesztenyével mosni?

A vadgesztenyetermés belseje magas triterpén-szaponin tartalmának köszönhetően alkalmas a ruhák tisztítására. Ennyi. Itt be is fejeztem a tudományos részt. Később elmondom, miért jó vele mosni. De lássuk a használati részt.

Hogyan mossunk vadgesztenyével?

A legegyszerűbb megoldás, ha  5-6 vadgesztenyét éles késsel négybe vágsz és kis vászon zsákocskába vagy egyszerűen egy zokniba erősen belekötöd. A gesztenye külső héjára nincs szükség, ezt le is dobja magáról könnyen a gesztenye, de ha rajta marad, az sem befolyásolja a mosást, mert nem ereszti a színét 60 fokon sem.

A kissé munkásabb, ám hatékonyabb megoldásom az, hogy megszabadítom a gesztenyéket a héjuktól - ennek leggyorsabb módja, ha rácsapok egyet a kalapáccsal a barna, fényes kis kobakokra. Ha ezután még egyben maradt a belső rész, akkor késsel fel kell vágni kisebb darabokra. 6-8 gesztenyét 1 liter  forró vízben főzök 10 percig, majd hagyom kihűlni. 

mosas_vadgesztenyevel_folyamat.jpg

Kicsit krumpliszaga van, de ez senkit ne riasszon el! 10 perc után szűrhető, használható.

vadgesztenye_mososzer_le.jpg

Ez a “mosólé” kiszedte a piros gyümölcsfoltot is a terítőmből! Bizony!

Nézzük az eredményeket!

Mennyiség

4,5 kg ruhához: 30, 40 vagy 60 fokon mosok, akkor kb. egy decit használok belőle, a mosógép dobjába öntve.

Tipp# Ha szorgos voltál és sok vadgesztenyét gyűjtöttél, terítsd szét és hagyd 5-7 napig keményre száradni. Ezután tárold szellős helyen, vászonzsákba kötve.

Azt ne várjuk, hogy a legdurvább korom-, olaj- vagy vörösborfoltot kiviszi mókuspapa nadrágjából és bizony a kismókusból alul vagy felül távozó spenót sem fog foltmentesen kimosódni a pelusból vagy a partedliből, de azt bizton állíthatom, hogy normál, napi szennyezettségű ruhák, zoknik, ágyneműk, törölközők, sőt a konyharuhák is tisztán és puhán libbennek ki a mosógépből a szárítóra (kis segítséggel persze, ami a “libbenést” illeti)! Mindjárt jön a teszt is! 

mosas_teszt_vadgesztenye.jpg

Tipp# Ha a főzős megoldást választod, a mosólét tárold hűtőben. Nem kell sok, 1 liter lé legalább 7-8 mosásra elegendő lesz.

Mit lehet és mit nem lehet mosni vele?

A mókustapasztalat azt mutatja, hogy selyem és gyapjú kivételével minden mosható vele.

Színes ruhákat nem fakítja ki.

Ha fehéret mostok és ragaszkodtok a hóvaksághoz, akkor szokás szerint mosószódát vagy konyhai szódabikarbónát is tegyetek a mosáshoz a gesztenye mellé.

Szuper szódabikarbónás ötleteimet - többek között a kedvenc hófehér, csillogó karácsonyfadíszekről vagy az aktuális illóolajfolt eltávolításáról szólót - itt olvashatod! --->

Teszt

Fehér vásznat feldaraboltam, földdel, étolajjal, izzadásgátló stifttel és híg feketekávéval szennyeztem, előtte pedig még letöröltem a port is pár bútorról velük. 40 fokon, négyféle szerrel mostam ki őket.

Eredmény

Mind a négy esetben szép, fehér lett a vászon. A legpuhább a mosószappanos mosás után lett az anyag, ezt követte a vadgesztenye, majd a mosódió, sereghajtó a mosópor lett, itt kaptam a legsprődebb eredményt.

1. mosódió

mosodios_mosas_teszt.jpg2. reszelt mosószappan

mososzappanos_mosas_teszt.jpg3. ismert, reklámozott mosópor

mosoporos_mosas_teszt.jpg4. vadgesztenye

vadgesztenyes_mosas_teszt.jpg

Öblítőt vagy mosószódát egyik esetben sem használtam, nem akartam, hogy ez befolyásolja a mosás eredményeit.

Miért jó vadgesztenyével mosni?

Mert tiszta lesz tőle a ruha.

"Rendben, de hát mosódióval is tisztára tudom mosni a ruhát!" - tolhatod fel most a nózidon a tudományos szemüveget.

Persze! - mondom én erre - De amíg egy kiló mosódió kb. 4000 forintba fáj a mókusoknak, addig a vadgesztenyeterméshez csak le kell hajolni.

Ha inkább játszani van kedved a vadgesztenyével, mutatom milyen szuper játékokat lehet belőle készíteni a kismókusoknak! --->

De van ám még magyarázat a tarsolyomban! Az idén különösen bőségesen termő gesztenyefák alól séta vagy kirándulás közben egy szatyorral összeszedni mennyire megterhelő a bolygónk számára? És mennyire megterhelő messzi keletről vízen és szárazföldön kilótonnaszámra áthordani Európába annak a távoli mosódiófának a termését? Gondolj bele! Ezek a szállító járművek mennyi gázolajat, benzint használnak el, és az égéstermékkel milyen mértékben szennyezik a vizeket, levegőt és a földet?

Én bele sem merek gondolni, inkább szedek egy zsák vadgesztenyét! Tehát: ami OTT mosódió, az ITT vadgesztenye.

Fontos: ha lehetőséged van rá, próbáld a gesztenyét forgalommentesebb helyekről szedni, pl. erdőben, parkban.

Ahány odú, annyi szokás, de mindenképpen ajánlom kipróbálásra a vadgesztenyét, mint mosószert! 

Mivel idény van, ne hagyd ki Te sem és gyűjts össze egy nagy adaggal, hogy egy ideig ne legyen gondod a mosásra! És persze írd meg, Neked hogy vált be! ;)   

spórolás olcsó háztartás házilag kipróbáltuk tisztítás vadgesztenye mosás

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr896753431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vfruzsi 2015.05.22. 19:34:41

Sziasztok!

Most ugyan nincs szezon, de jónak tűnik. Ha az ember elég sokat szed, száraz, hűvös helyen beavatkozás nélkül tárolható következő szezonig? Köszönöm

Piroska Patakiné Rakonczai 2016.11.11. 09:30:51

Sziasztok!
Én már egy éve mosok gesztenyével (egész szemes). Most kipróbáltam a főzőtt lével való mosást. Nagyon szupi, köszönöm az ötletet!!!!

Rózsa Billwachs 2017.10.03. 18:26:13

Sziasztok ! Az indiai mosódiót régebben is használtam jelenleg is mosok vele, de van a D M -ben vett folyadék is hozzávaló szódával /mosó / most véletlenül leszáltunk egy állomáson a vonatról és ott gyűjtöttünk egy kisebb vödörre való vadgesztenyét. Még ezt nem ismertem ,de már olvastam róla, gondoltam majd most kifogom próbálni. Majd beszámolok én is róla mit sikerült vele elérnem.
süti beállítások módosítása