A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Készíts házi szúnyog- és kullancsriasztót +recept

2014. augusztus 23.

 le_a_szunyogokkal.jpgA késő nyári napfény kirándulásokra, túrákra csábítja a természetkedvelő mókuscsaládokat. Nincs is jobb annál, mint bejárni erdőt és mezőt, megpihenni hegytetőkön vagy a domboldalak tövében, az otthonról hozott elemózsia rágcsálása közben. Sajnos azonban nem csak szőrmebundás csapatunk kedveli a vadon lágy ölét. Vérszívók hada várja, hogy kóstolhasson éltető testnedveidből. Ne hagyjuk magunkat! 

A kullancs csípése sok veszélyt hordoz, az általa okozott agyhártyagyulladás és a Lyme kór mára már közismert, de egyre növekszik a szúnyogok okozta betegségek száma is. A hűvösebb hajnalok és esték beköszöntével ugyan csökken az esélye egy-egy rovarcsípésnek, de szeptember végéig azért aktívak a szárnyas rovarok, a kullancsok pedig egészen novemberig, a fagyok beköszöntéig “vadásznak”.

A lakásból így űzd ki a kis rosszcsontokat! ->

Védekezned kell tehát, hogy csökkentsd a kockázatot! Az üzletekben kapható riasztószerek egy része vegyszereket tartalmaz, amit nem igazán kedvel egy magára valamit is adó ökomókus. Kaphatóak ugyan bőr- és környezetbarát termékek, de borsos áruk sokakat elriaszthat. És nem a kullancsra gondolok! :)

Imádod az egyszerű, könnyen elkészíthető segítségeket? Kövesd hát mókust és tanulj tőle vagy mutasd meg neki a sajátjaidat!   

A megoldás: készíts házi riasztószert!

A kullancsok és szúnyogok kedvelik a különféle édeskés virágillatokat, ezért nem javasolt a természetben a parfümök, dezodorok használata. Vannak viszont olyan illatok, amitől irtóznak a kis vámpírok.

Ilyen a citrom.

szunyogriaszto_citrom.JPG

Ha minden túra előtt átdörzsölöd a lábad, kézfejed, nyakad citromlével, az már eredményes lehet, de készíthetsz olyan permetet is, ami kb. egy hétig eláll hűtőben.

Egyszerűen szeletelj fel egy citromot, majd öntsd le 2 dl forró vízzel és várd meg, míg kihűl. Ezt követően öntsd egy használt szórófejes flakonba, és kész a riasztószered.

Fontos tudnod, hogy nem nyújt 100%-os védelmet, ezért kirándulás közben 3 óránként ellenőrizd magad és a mókuscsalád tagjait, hogy nem ragadt-e meg valakin egy kis vérszívó, és újra fújjátok be egymást, hiszen ennyi idő alatt erejét veszti a szer. Nem ajánlatos továbbá kifeküdni a tűző napra egy-egy ilyen kezelés után, mivel a citromsav érzékennyé teheti az arra hajlamosakat a napsugárzásra.

A déligyümölcs hatása fokozható a flakonba cseppentett levendula, genárium, rozmaring, macskamenta vagy borsmenta olajjal. Mindegyik erős, karakteres illatú gyógynövény, kipárolgásuk szintén elrettentő hatású az apró támadókra. Ilyenkor a déligyümölcsös oldatodhoz szükséges még egy evőkanál alkoholt adagolnod. Ez lehet vodka vagy sima gyógyszertári alkohol. Kétféle illóolajnál többet nem ajánlok egyszerre. Válaszd ki, melyik illat tetszik, majd 3-4 cseppet adagolj a flakonhoz mindkét illóolajból, ha csak egyet választottál, 6-7 cseppet használj.

szunyogriaszto_hazilag.jpg

Az elkészült riasztószert nemcsak a bőrödre fújhatod, nyugodtan permetezheted a ruhádra is, ez további védelmet jelenthet.

Ha már mégis megcsípett egy kis dög és viszket, mint a fene,
akkor használd ezt a mókustrükköt. ->

Jelen sorokat író túramókus évek óta egy citromos-levendulás-borsmentás oldattal járja a nyugati határszél (sajnos) kullancsban gazdag rengetegét, és mindeddig egyetlen hívatlan vendéget sem vitt haza erdőjáró bundájában, de a repülő vérszívók terén is hatékonynak találta a készítményt. Neked is védelmet fog nyújtani!

Tetszett? Lájkold, oszd meg és maradj velem! És iratkozz fel a cikksorozatra is (lent vagy jobb oldalt)! Én örülnék! ;)

recept citrom kullancs kipróbáltuk szúnyog illóolaj házi megoldás riasztószer

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr106627745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása