A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Te tudod, hogy mennyi adósságot tartanak nyilván Rólad?

2014. július 22.

khr-adossag.png

Magyarországon minden mókusnak a hitele fel van vezetve a KHR-be (Központi Hitelinformációs Rendszer). Ez egy adatbázis, ahol nyilvántartják az összes hitelünket, illetve, hogy fizetjük-e azokat.

Amennyiben nem fizetjük, úgy aktív státuszt kapunk a KHR-ben (ez volt régen a BAR lista). Ha aktívak vagyunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy senki sem fog nekünk hitelt nyújtani (vagy csak nagyon-nagyon drágán). Ezért érdemes az aktív státuszt minél gyorsabban ledolgozni. Itt mutatok egy példát is, hogy hogyan kezdjünk hozzá.

Nem tudtad, hogy van ilyen? Nyomj egy lájkot és a következő okosság is eljut hozzád! ;) 

Érdekesség, hogy amikor lekerülünk a KHR listáról (aktív státusz), mert kifizettük az elmaradásunkat, utána még egy teljes évig "passzív státuszt" kapunk. Ebben az egy évben ugyan már kaphatunk hitelt, de még mindig drágábban.

Engem is meglepett, de kiderült, hogy sokan nem tudják, hogy akár hónapra pontosan mennyi az adósságuk. Pedig érdemes tisztában lenni vele így megmutatom hogyan derítheted ki teljesen ingyen.

Hogyan tudhatom meg, hogy percre pontosan mennyi az adósságom?

  1. Sétáljunk be a bankunkba és mondjuk meg a bankügyintézőnknek, hogy "szeretnénk egy KHR saját hiteljelentési kérelmet" vagy egyszerűbben: "szeretném megnézni, hogy mi van a KHR-ben rólam".
  2. Az ügyintéző ki fog nyomtatni egy kérelmet, amibe már minden adatunkat bele fogja írni. Így nekünk semmi dolgunk nincs vele, csak aláírjuk és vesszük a mókuskalapunkat.
  3. Várjuk a postást, mert pár napon belül ki is küldik a címünkre.

Ennyire egyszerű. Komolyan.

Mi lesz a papíron?

Minden adósságod. Elmaradásod, státuszod, csalásaid ( :D ). De még a hitelkártyáid is. A legfontosabb viszont az, hogy ezeket az adatokat a bankjaid havonta frissítik, így tényleg pontosan kiolvashatóak a tőketartozásaid (!).

Itt pedig azt is megmutatom hogyan és min tudsz elkezdeni spórolni.

Ha legközelebb egy bankfiókod előtt sétálsz el, akkor ugorj be arra a 10 percre, hogy igényelj egy ilyen kimutatást. Abszolút díjmentes és jó az ilyenre évente egyszer ránézni. Ugye?!

kép

adósság hitelkártya adósságcsökkentés KHR BAR

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr806533841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor Karsai 2020.08.20. 18:18:09

Nekem nincs számlám egy banknál sem akkor hogyan tudom meg hogy hol és mennyi tartozásom van?
süti beállítások módosítása