A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Fogadalmat tettél? Alakítsd át!

2014. január 15.

celok_priorizalva.jpgAzt már megtudtad az előző cikkből, hogy a legtöbb mókus miért képtelen zöld ágra vergődni az újévi fogadalmaival. Most azt is megtudod, hogy mit kellene másképp csinálniuk ahhoz, hogy ez ne így legyen, és az erdő is megmaradjon, de az odú is tele legyen makkal…

Himer Csilla pénzügyi coach tippjei dühös, de spórolásra elszánt mókusoknak.

Ha kíváncsi vagy a szakértők, tanácsadók véleményeire is, kövess és néha bejelentkeztetjük őket is! ;)

Fogadalomtranszformáció, avagy töltsd tele makkal az odúdat!

Azt már tudod, hogy mit ne csinálj. Most az jön, hogy hogyan csináld jól.

A legutóbb a háromlépéses feladatlistánkon ez állt:

  • listázás – ez tulajdonképpen a fogadalmaid listája. Akár nagyot is mondhatsz rajta, ha ahhoz van úrimókuskedved. Ezek mostantól nem a fogadalaid, hanem a céljaid listája lesznek.

Egy jótanács: ne foglalkozz azzal, hogy mi ez a cél, milyen nagy, mennyire érzed reálisnak, és képesnek Magad arra, hogy megvalósítsd! Engedd, hogy az agyad ledobja az ékszíjat, és szabadon garázdálkodjon, mint mókus a mogyoróföldön!

  • priorizálás – vagyis többféle szempont szerint állíts fel fontossági sorrendet a listán szereplő célok között!

Hogyan priorizálj?

  • időben – el kell döntened, hogy az adott cél fontos és/vagy sürgős. Nem ugyanaz a kettő! Bármilyen megdöbbentő, a sürgős dolgok legtöbbjéről az szokott kiderülni, hogy nem is Neked fontosak, hanem valaki másnak – vagyis Rád lőcsölt feladatok miatt végzel rendszeresen tűzoltómunkát. Ezért a listán szereplő célok között elsősorban aszerint szelektálj, hogy NEKED mennyire fontos, aztán aszerint, hogy Neked mennyire sürgős. Ha fontos is, és sürgős is, akkor egyértelműen az lesz a listavezető. Ehhez elég, ha csinálsz egy ilyen táblázatot:

celok_priorizalva.jpg

  • értékrend szerint – mi az értékrended? Ehhez képest hogyan élsz? Hol az eltérés? Ehhez érdemes egy “mérleget” rajzolni: a bal oldalra azt az értékrendet felvázolni, amit Te fontosnak, lényegesnek, értéknek tartasz, a jobb oldalra pedig azt, hogy ezek az értékek most mennyire érvényesülnek az életedben. Ahol nagy az eltérés a vágyott és a valós értékek között és ezzel kapcsolatosan van cél is a listádon, az mindenképpen elsődlegessé válik. Minél nagyobb az eltérés, annál inkább. Pl. így:

priorizalas_ertekrend_alapjan.jpg

  • életterület szerint – ez egy másik módja annak megállapítására, hogy mivel és hol kezdd a rendrakást. Többféle felosztás létezik, az egyszerűség kedvéért most “csak” egy nyolc életterületet vizsgáló, ún. életkereket mutatok. A működési elve azon alapszik, hogy bár több különböző életterületünk van, ezek egyaránt fontosak (bár adott élethelyzetben egyik fontosabb lehet a másiknál), és akkor érezzük jól magunkat a bundánkban, ha ezek egyensúlyban vannak egymással. Vagy legalábbis mi úgy érezzük, hogy egyensúlyban vannak. A jelen helyzetünk alapján mindegyik területet 1-től 10-ig pontozzuk aszerint, hogy mennyire érezzük jól magunkat az adott területen, mennyire vagyunk elégedettek. Aztán ezeket a pontokat összekötjük, és jó esetben egy szinte tökéletes kört kapunk, rosszabb esetben egy pókhálót. Arra viszont alkalmas, hogy lásd, hol vagy a leginkább kibillenve. Ha a leginkább “leértékelt” területeddel kapcsolatosan van cél a listádon, akkor az prioritást kell, hogy kapjon. Az életkerék így néz ki:

eletterulet.jpg

 

    • választás – ha mindezek kombinációjából kialakult a céljaid fontossági sorrendje, akkor válassz közülük! De csak egyet. Hidd el, az éppen elég lesz egy évre. Miért merem ezt ilyen határozottan állítani? Mert már az életkerék modell is azon az elven alapul, hogy minden mindennel összefügg. Ezért is kell az egyensúly közöttük. És ugyanezért lesz is egyensúly közöttük. Hiszen ha az egyik területen elégedettebb leszel, akkor az emeli a másik területen si az elégedettséged szintjét. (A matematikusok ezt nevezik az átlaghoz húzás jelenségének.) Szóval ha egyetlen, de jól megválasztott cél elérésére koncentrálsz, az tényleg beindítja a változást a többi területen is – csak azért nem kell tudatosan, tehát erőfeszítést téve megdolgoznod. (A megtartás egy másik dolog, azért viszont majd kell dolgozni rendesen.) Ha a példánál maradunk, és azt tűzöd ki célul, hogy egy év alatt 250.000-et pakolsz össze vésztartaléknak, az nagyban meg fogja határozni a biztonságérzetedet, de a családodét is. Ez Neked fejlődés lesz elsősorban pénzügyi területen, de a családi kapcsolataidra is kihatással lesz, hiszen a családod anyagi biztonságára teszed félre a pénzt, de az egészségedre is jó hatással lehet, hiszen emiatt már nem stresszeled Magad, stb.

Itt megtalálod Csillát és nyugodtan kérdezhetsz tőle, írhatsz neki, nagyon kedves és segítőkész. Komolyan. ;) Iratkozz fel az ő hírlevelére is, ott is mond okosakat. De tényleg. ~Mó 

Ez még mindig egy elefánt egy mókusnak...

Ha még mindig úgy érzed, hogy ez így akkora feladat Neked, a kis mókusnak, mint egy elefánt, és agyonnyom, akkor gondolj arra, hogy... Hogyan kell megenni egy elefántot? Falatonként!

Nem más ez, mint az apró lépések taktikája. Vagyis a célod lehet nagy, de hogy mekkora lépésekkel éred el, azaz egyszerre mekkorát harapsz az elefántból, az már csak Rajtad múlik. Akinek nagyobb a szája és gyorsabb az emésztése, az akár három falásra is benyeldekelheti, aki kicsit bátortalanabb az új ízek kipróbálása terén, az majszolgasson. Csak kezdj neki, és mindig nézd meg, hogyan haladsz! És minden előrelépésnek örülj!

Az elefánt bontási képlete

Adok még egy segítséget Neked: szétszedjük az elefántot, hogy lásd, darabonként már egy mókusnak is fogyasztható.

Az apró lépésekre bontáshoz is kapsz tőlem segítséget:

ezt_teszem_meg.jpg

A dologban egyetlen lényeges momentum van a megvalósítás szempontjából: a rendszeresség. Így ugyanis a kezedben marad a kontroll (minden héten követni tudod a haladásodat), fenn tudod tartani a motivációdat (hiszen látod, hogy megy ez, haladsz), és ami a legfontosabb a rendszerességben: szokássá tudod alakítani a cél elérése érdekében kijelölt cselekedeteidet. Márpedig a spórolás egy szokás.

Figyelmeztető lövés: Ha spórolási tippekre vágysz, azt is fogok adni nemsokára, csak kövesd a Dühös Mókus blogját és a 150 napos rezsicsökkentő programot – mindenhol felbukkan majd néhány ötletem, amivel meg lehet alapozni a cikkben emlegetett vésztartalékot.

A Te szempontodból persze nem ez a lényeg, hanem a megugorható távolságok, amelyeket a részcélok között jelöltél ki, ezért lesz hozzá merszed, hogy nekivágj.

Most már csak meg kell csinálni. Ugorj!

Csillát megtalálod itt, írj neki és kövesd Őt is, ha tetszett! ;) ~Mó 

 

vélemény spórolás gondolatébresztő szemléletváltás HimerCsilla

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr145757957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása