A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Újévi fogadalmat tettél? Felejtsd el! [pénzügyi coach tanácsa mókusoknak]

2014. január 10.

fogadalmak.jpgTe is fogadalmat tettél újévkor? Van közte olyan is, ami az anyagi helyzeted fellendítéséről szól? Remek! És hogy állsz a fogadalmad teljesítésével? Ez már valószínűleg problémásabb, mint mókusnak a Balaton-átúszás... Hogyan váltsd valóra a fogadalmaidat? Először is felejtsd el őket!

Himer Csilla pénzügyi coach baráti jótanácsai azoknak a mókusoknak, akik már eléggé  felhergelték magukat azon, hogy nincs elég makk a biztonsági odújukban – és elszántak, hogy ezen az állapoton változtassanak is.

Ha jól jön a szakemberek véleménye is és kíváncsi vagy, ők mit ajánlanak, kövess és őket is olvashatod! ;) 

Baráti figyelmeztetés…

Ezt a cikket csakis elszánt mókusok olvassák! Tudom, Mókuspanna és Mókuspeti már edzésben tartotta eddig is a spórolós mókusok mimózalelkét, de velem sem a buksisimogatós változatosság jött el. Ahogy a mókusok nagy barátja, Yoda mester mondja: "Csináld! Vagy ne csináld. De ne próbáld..." Ennek szellemében olvass, jegyzetelj, oldd meg a feladatokat, aztán végezd a dolgod, mókuskám! 

Miért nem működnek a fogadalmak?

Tedd a kezed a szívedre, és valld be őszintén, hogy

  1. Hányszor tettél már életedben újévi fogadalmat?    
  2. Egyszerre hány dolgot fogadtál meg?
  3. Hányat tudtál ezek közül valóra váltani?    

Ha az első kérdésre egynél nagyobb szám a válasz, nincs semmi baj, ez csak azt mutatja, hogy még mindig virágoznak a modernkori népszokások – ennek sincs ugyanis több értelme, mint pl. annak a régebbinek, amelyikkel Luca-napkor a boszorkányokat akarták meglesni…

Ha a másodikra egynél nagyobb szám a válasz, nincs semmi baj, ez csak azt mutatja, hogy egynél több komoly és megoldásra váró problémád van az életedben. Meg azt, hogy ezek között nem vagy képes priorizálni.

Ha viszont a válaszod éppen megegyezett a számegyenesen található első pozitív egész szám értékével, akkor vagy nagyon boldog mókus vagy ott fenn a fán, hogy csak egy problémád van, vagy nagy kincs birtokában vagy, mert képes vagy fókuszálni egy célra – és akkor már nem is biztos, hogy reménytelen az újévi fogadalmad. Ilyen egyproblémás, vagy fókuszzseni mókusokkal viszont még nem találkoztam, mert egyiknek sincs szüksége coachra…

Ha a harmadikra a válaszod a legkerekebb szám a világon (értsd: nulla), nincs semmi baj, ez csak azt mutatja, hogy egy vagy az átlagmókusok közül, akik a pillanat hevében lendületesen fogadkoznak, de hamar párolog a lelkesedésük, ezért aztán ha később a fogadalomukra gondolnak, csak egy újabb kudarcélménnyel lesznek gazdagabbak… (Kudarcot meg értelmes mókus nem gyűjt, nem igaz?)

És itt van a mókus makkja elásva! Ezért nem műxenek a legtöbb mókusnál a fogadalmak!

A legtöbben ugyanis az újévi fogadalmaink során valami világrengetőt ígérünk meg magunknak. Valami olyat, amire erősen vágyunk ugyan, ezért is lehet a szilveszteri makkpezsgős kábulatban és a tömeges fogadkozás pszichózisában rettentően lelkesedni érte, viszont másnap magunkhoz térve rájövünk, hogy olyan messze vagyunk ettől a céltól, pardon, inkább vágytól, mint magyar erdei mókus a borneói hosszúorrú mókustól. A távolság fényévekben mérhető, tehát rögtön le is lombozódunk, hogy ez elérhetetlen. Itt adja fel a legtöbb mókus.

Akkor most vesd a fogadalmaid listáját a (dühös) mókusok elé?

Nem feltétlen. A dolognak van néhány apró trükkje. Az első:

Ne fogadalomként, hanem célokként tekints rájuk!

A fogadalom szinte mindenkinek valami szent dolognak tűnik. Erre ráerősítenek a hagyományok is, hiszen pl. a házassági fogadalom is az, ráadásul eskü, amit illik egy életen át, tűzön-vízen keresztül betartani. Őszintén szólva ez egy átlagmókus számára elég rémisztő, és joggal: mindenhol azt tanultuk, hogy a fogadalmak erős (általában erkölcsi) elveken nyugszanak, és egy életre szólnak. Gondolj csak a középkori szentekre, vagy éppen még ma is a szerzetesek, apácák szüzességi/nőtlenségi fogadalmára, stb. Ez azért a nagy többség számára nem kifejezetten teszi vonzóvá a fogadalmakat. A fogadalom ugyanis innentől kezdve csak valami überbrutál naaaaaagy dolog lehet.

Pláne ha még pénz is van a dologban!

Ha ugyanis a fogadalom valami irtózatosan, világrengetően naaaaaagy dolog, akkor ennek pénz formájában is meg kell jelennie. Ha, teszem azt, megfogadtad szilveszterkor, hogy az idén megspórolsz egy negyedmillió forintot csak úgy, vésztartalék gyanánt, akkor ez most lehet ijesztő, főleg annak fényében, hogy esetleg a bruttó fizetésed sincs ennyi. Viszont fogadalomként nagyon jól hangzik, mert a fogadalom rangjához méltóan elég naaaaaagy összegről van szó. Vagyis ha már fogadkozunk, hajlamosak vagyunk nagyot mondani – ezzel aztán el is lehetetleníteni a teljesítést.

Ha azonban nem az életedet meghatározó naaaaagy fogadalomként tekintesz az újévi listádra, hanem célokként, akkor máris a kezedben van egy nem több, mint három(!) lépéses feladatlista, aminek mentén a megvalósítás gyakorlatilag garantált (már persze ha nekikezdesz, és utána is csinálod, de mindenképpen képes leszel rá, mert teljesíteni tudod):

Feladatok:

  • listázás
  • priorizálás
  • választás

Hogy hogyan néznek ki pontosan ezek a lépések, azt megtudod a következő alkalommal, pár nap múlva, sőt mindenféle segítséget is adok majd a kidolgozásukhoz!

Makkal teli odút minden mókusnak!

Csilla

Itt megtalálod Csillát és nyugodtan kérdezhetsz tőle, írhatsz neki, nagyon kedves és segítőkész. Komolyan. ;) Iratkozz fel az ő hírlevelére is, ott is mond okosakat. De tényleg. ~Mó 

 

pénz motiváció gondolatébresztő HimerCsilla

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr925751559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása