A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Itt egy technika, amivel agresszíven csökkentheted az adósságodat. Komolyan.

2013. december 10.

adossagostrom.jpg

Mókusszivet melengető hírek érkeznek az adósságállomány csökkenéséről (nem az államadósságéról, az egy kamu). Nagyon jó látni, hogy ha kényszerből is, de durván elkezdtek törleszteni (vagy nem újítják meg) hiteleiket a háztartások. Egyre több a mókus! Juhú!

No de mit csináljunk olyankor, ha még mindig rengeteg az adósság és már nagyon elegünk van belőle!?

Korábban már volt itt szó a hógolyótechnikás adósságcsökkentésről.

Most bemutatom az adósságostrom-technikát.

Mi a különbség a hógolyó és az ostrom között?

A hógolyó egy havi kis összeggel akarja elindítani az adósság hógolyót, ami aztán egyre nagyobbra nő és a végén már minden adósságot elmos. Az ostrom ezzel szemben sokkal agresszívabban koptatja el az adósságot. Általában 2 éves tervet készítenek vele, hogy hipergyorsan dolgozzák le az adósságokat azok, akik ezt a technikát választják.

Mi a közös bennük?

Mindkettő plusz forrást használ fel az adósság csökkentésére. Sajnálom, csodák nincsenek. Az adósságodat nem a mókusok hordták össze (eskü!), így nem is fog csak úgy eltűnni. Áldozatra akaratra van hozzá szükség. Egy egyszerű elhatározás: le akarod végre tudni az adósságod?

Többek között források felszabadításáról szól ez a blog, így nyomj egy lájkot, ha Neked is szükséged van rá és maradj velünk! >>>

Hogyan készítsünk tervet az adósságostromhoz?

1. Gondoljunk a jövedelmünkre és szorozzuk meg 0,2-vel.

(azaz vegyük a fizetésünk 20%-át :))

2. Írjuk össze a havi költéseinket, kiadásainkat.

 

3. Kiadásainkból szabadítsunk fel annyit, hogy a fizetésünk 20%-a összejöjjön.

Tudom, az rengeteg, de az adósságunk csak így tud agresszíven csökkenni. Úgyhogy ne ellenkezzünk, hanem gondolkodjuk!

Mik volnának a legkisebb áldozatok?

    • Ma már mindenkinek van mobilja. Ha van otthoni telefonod, akkor szüntesd meg!
    • Csöngess be a szomszédhoz és egyezz meg vele, hogy fizetsz neki havonta pár ezer forintot a wifi jelszaváért. Azaz osszátok meg a netet, mindketten jól jártok.
    • Mondd le a TV-előfizetésed. Legalább a villanyszámlád is csökken és nem volt még ember, aki pár hónap TV-hiányba belehalt volna. Neten elérhető a legtöbb sorozat, és az X-faktor is. Nézd onnan, ráadásul akkor, amikor Neked jó. Élő példái vagyunk, hogy a mókusblog egyik szerkesztőjének sincs TV-előfizetése. Szórakozni, hírekhez jutni ott a net!
    • Vegyük alacsonyabbra a fűtést 1-3 fokkal és vegyünk fel otthonra is melegítőt. (Egy igazán kényelmeset, így nem kompromisszumként éled meg! ;-))
    • Húzzunk ki mindent a konnektorból!
    • Gyalogoljunk. Ha pesti vagy és nem egetverő a távolság, akkor gyalogolj. Nem, a lógás a BKV-n nem gyaloglás. Nekem sincs bérletem, 10-es gyűjtőm van, meg átszállójegyekkel operálok. Azonban 2-3 megálló lesétálása tényleg nem a világ, naponta megteszem. Még egészségesebbnek is érzem tőle magam!

 

Ne pazarolj, Te is használj átszállójegyet! >>>

 

    • Fogjuk vissza a szórakozást. Keressünk ingyenes alternatívákat.
    • Tegyük le az autót. Számold ki, mert könnyen meglehet, hogy olcsóbb nélküle a közlekedés. Igen, tudom, autóval kényelmesebb és egyébként is tél van, de ne feledjük el, hogy az a célunk, hogy minél hamarabb ledolgozzuk az adósságainkat. Utána autózhatsz újra! 

4. Dolgozzuk le az adósságunkat.

A felszabadított fizetésünk 20%-át ömlesszük vissza az adósságainkba (törlesztőn felül), hogy a tőkerészt tudjuk vele sokkal agresszívabban csökkenteni. Ha hitelkártyánk van, akkor egyszerűen csak utaljuk rá hónap elején minden hónapban, amíg el nem tűnik. Ha személyi kölcsönöd vagy jelzálogod van, akkor gyűjtsd egy külön(!) számlán és évente egyszer forgasd be a hiteledbe (olvasd el a szerződésed, mert a legtöbb hitelnél évente egyszer ingyen tudsz közvetlenül a tőke törlesztésére pénzt befizetni).

Meddig csináljam ezt?

Csináljuk így pár hónapig és nyugtázzuk megelégedettséggel (tényleg nagyon jó érzés lesz), hogy milyen gyorsan elfogy az adósságunk, hiszen ostrom alatt még az adósság is elesik. Igen, háborúban nincs hús vagy TV, de győzelem után minden sokkal-sokkal jobb lesz.

Ráadásul idővel egyre könnyebb lesz, és csak az elején tűnik drasztikusnak, mert az agresszív tőke(!)csökkentéssel jelentősen fog esni a kamatterhed is.

Tehát: Legyen 2014 az adósságostrom éve! Legyen ez az újévi fogadalmad!

adósság adósságcsökkentés adósság ostrom

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr805683630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása