A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Hogyan legyünk gazdagok?

2013. szeptember 24.

Mindenki gazdag akar lenni. Még titkon a legszerényebb is. Azonban a gazdagság definíciója emberenként látványosan eltér.

Richie-Rich.jpg

Bárkivel beszélek, mindenki mást mond. Van, aki szerint a Q7-es Audi a gazdagság határvonala, míg másnak évi két nyaralás az. Pedig a Q7es annyiba kerül, amiért más egy életre adósodott el frankban. Egy dolgot viszont mindenki elfelejt, pedig ez volna itt a lényeg.

Mit teszel Te a gazdagságodért?

Nincs abban semmi szégyellni való, ha valaki gazdag akar lenni. Ez is egy vágy. Ráadásul kifizetődő. :). De miért nem teszel érte? Én azt látom, hogy a gazdagságot jó páran valami nirvána állapotnak képzelik el. Halandóként elérhetetlen és egyszer csak úgy jön, mint a lottónyeremény.

Rossz hírem van, nem jön.

A gazdagság nem olyan, hogy amíg megérkezik, addig túl kell élnünk. Nem olyan dolog, ami mindenkire egyforma. Ha gazdag akarsz lenni, pofonegyszerű a teendőd:

Vevő vagy a pénzügyi tippekről folyó közös elmélkedésekre? Kövess és csináljuk együtt! 

Költs kevesebbet, mint amennyit keresel!

Ez nem bonyolult és nem is ördögi recept. A "gazdagokat" egyetlen momentum különbözteti meg tőled, méghozzá az, hogy a lehetőségeiken belül élnek. És mivel mindig a lehetőségeiken belül maradtak, így nincsenek fenntarthatatlan devizahiteleik, személyi kölcsöneik, hitelkártyáik.

Tudom, ne is mondd: "könnyű a gazdagnak a lehetőségein belül élnie, ha havonta rengeteget keres". Ez egyébként nem igaz. Kereshetsz akármennyit, mindig el fogod tudni költeni a dupláját is. Költeni nem nehéz. Az viszont, hogy most mennyit keresel és hogy amiatt nem tudsz a lehetőségeiden belül maradni, egyszerűen nem érv.

Hogyan osszuk be a pénzünket? >>>

Ha magasabb életszínvonalon élsz, mint amit megengedhetnél magadnak, akkor előbb vagy utóbb össze fog dőlni az életed. Hiszen ha egyre eladósodottabb vagy, akkor egyre többet kell költened kamatokra. Azaz egyre kevesebb marad a fizetésedből, ami miatt minden hónapban újra és újra egyre nagyobb kölcsönökre van szükséged.

A hónap végén csak egy ezressel többet költeni, máris évente 12 000 forint adósság. Ha ezt hitelkártyáról vetted le, akkor annak a kamata évente majdnem 50%. Így már nem 1 000 forintra lesz szükséged a hónap végén, hogy az életszínvonalad változatlan maradjon, hanem 1 500-ra. És ez így folytatódik tovább. Már havi 1 000 forinttal is csúnyán - de túl könnyen - be lehet esni az adósság-spirálba.

Hogyan győzzük le az adósságainkat hógolyóval? >>>

Tehát hogyan legyünk gazdagok?

Költsünk kevesebbet, mint amennyit keresünk. Ha ez kellemetlen, akkor is. Ha a gyereknek iskolakezdés van, akkor is. Ha az a pénz nem elég, akkor is. Hiszen vegyük észre, két lehetőségünk maradt: vagy többet keresünk, vagy kevesebbet költünk.

Ha csak havonta egyetlen ezressel költesz kevesebbet, akkor máris gazdagabb leszel a fél országnál.

Így, szerintem a gazdagság nem egy állapot. Nem egy autó megléte, hanem egy folyamat. Gazdag az az ember, aki képes arra, hogy kevesebbet költsön, mint amennyit keres, mert ő biztosan el fog jutni abba a fázisba, amikor már a kevesebb költéssel is magasabb életszínvonalat tud magának és a szeretteinek biztosítani.

A másik út zsákutca. Hidd el, felesleges kipróbálnod, mert emberek százezrei próbálkoztak már vele. Most nyomor lakóparkokat építenek nekik, meg mentőcsomagokat kapnak.

Gazdagnak lenni annyit tesz, hogy felnövünk és nem hiszünk a mesékben. Kevesebbet költünk, mint amennyink van és ha ezzel nem vagyunk megelégedve, akkor a bevételeinket próbáljuk bővíteni, sosem a kiadásainkat.

Eladósodva minden csak rosszabb lesz. Válaszd a másik irányt és tegyél meg mindent azért, hogy a bevételed növekedjen, vagy a kiadásod csökkenjen!

fotó

adósság gondolatébresztő gazdagság adósságcsökkentés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr165523606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása