A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Windows gyorsítása 6 lépésben

2013. július 16.

Nem mondanám, hogy egy gyenge gépem van, de simán leterhelem a (most épp) 34 (!) nyitott ablakommal. A lassú gép több gépnél töltött felesleges időt jelent. Ami még energiát is zabál. Spóroljuk meg a várakozást, gyorsítsuk fel a gépünket.

lassu_szamitogep.jpgHa megkérdezed az ismerőseidet, akik most cseréltek számítógépet, hogy "miért tették?", nagy eséllyel ezt a választ fogod kapni: "mert a régi lassú volt már". Nos a géped sem született lassúnak, Te teszed azzá! Gyorsítsuk fel septibe (vagy sebtibe? ;)).

1. Futtass egy jó vírusirtót!

A lassulás leggyakoribb oka, hogy valami vírus vagy rosszindulatú szoftver elhappolja az erőforrásokat előled. Nos, a gépet nem a vírusnak vettük, hogy szabadon garázdálkodhasson a gépeden és a neten, így ideje megválnunk tőle.

Vírusirtóból sok van, fizetős és ingyenes is egyaránt Windowsra. Én az Avast Free Antivirus-t használom. Ingyenes, magyarul beszél és remekül dolgozik. Telepíthetsz mást is, viszont mindenképpen érdemes egy nagy keresést lefuttatni. Ellesz vele pár órát, nálam fogott 3 vírust (Mókuspanna is épp vírusos beteg, lehet lefuttatom rajta is :P).

Segítenek az ilyen leírások? Maradj velünk és nem maradsz le a következőről sem! ;) 

2. Futtass egy jó spyware-keresőt!

A spyware nem olyan aljas, mint a vírus, de forráselvonásban testvérek. Ezek a programok inkább beépülő reklámprogramok. Ezek ugranak fel a tálcáról, vagy irányítják el a böngésződ. Mivel minden program (véges) erőforrást használ, így ezekre a programokra sincs szükségünk. 

Törlésükkel tovább gyorsíthatjuk a számítógépünket. Szerencsére Bill ad a Windows-hoz ingyen nekünk egy Microsoft Security Essentials nevű kémprogram-eltávolítót. A csomagban van vírusirtó is, de én a fentit jobban szeretem. Töltsd le és futtasd ezt is a gépeden. Nálam fogott is egyet.

3. Töröld a nem használt programokat!

Érdemes időnként átfutni a telepített programokat, mert ezek törlésével nemcsak a merevlemezen szabadítunk fel helyet, de nem ritkán a memóriában is benne vannak. Plusz, ha nincs is rájuk szükségünk, akkor simán feláldozhatóak a gépünk gyorsításának oltárán.

Menj a Start / Vezérlőpult / Programok telepítése/eltávolítása beállításhoz és a listáról kezdd el törölgetni a nem használt programokat. Pár hete így esett áldozatul nálam a Microsoft Office is. Azt vettem észre, hogy egyáltalán nem használtam (Google Docs-ban dolgozom). Így töröltem az Outlook-ot, de számos más, nagyon ritkán használt programot is.

4. Tisztítsd meg a rendszerleíró adatbázist is!

Másik leggyakoribb ok, ami a számítógép lassulását okozhatja, hogy a rendszerleíró teli van szemetelve. Windowsban, ide a programok pakolásznak be infókat és mint a rossz vendég, távozáskor elfelejti magával vinni a cuccát. 

Szerencsére erre is van segítség. Én a Ccleaner-rel szoktam időnként kipucolni. Ez belemászik a rendszerleíró adatbázisba és megkeresi azoknak a programoknak a bejegyzéseit, amik már nincsenek is a gépeden. Majd törli is, hogy gyorsabb lehessen a géped. Ez a program a vírusok és a mailware bejegyzéseit is megtalálja. Azok sem maradnak ott sokáig.

És ha már belül szép "tiszta" lesz a géped,
a billentyűzet is legyen rendben! >>>

5. Kapcsold ki a mókusvakítást!

A Microsoft szeret minket elkápráztatni az áttetsző ablakaival, vagy a legördülő menüivel. Ez mind nagyon jó, de ha emiatt kell perceket várnunk, akkor nem biztos, hogy megéri.

Start / Vezérlőpult / Teljesítményadatok és -eszközök / Vizuális hatások beállítása. Ott a listából belátásod szerint szedjél ki minél több pipát (Win7). Ez gyors és látványos eredményt fog hozni.

6. Frissítsd a drivereket!

Amikor eladják a géped, akkor az még csak egy félkész termék. Később, mint a Windows-nál is, jönnek rá a frissítések. Viszont, míg a Windows automatikusan keresi a frissítéseket, addig például a leptopod laptopod nem. Pedig a frissítések és hibajavítások azok, amikkel gyorsabb és jobb lesz a számítógéped.

Menj fel a géped márkájának weblapjára. Például ha Asus géped van, akkor az asus.hu-ra. Ott keress egy olyan menüpontot, hogy "támogatás" vagy "letöltés". Utána meg szokta kérdezni a géped típusát, hogy összeszedje, hogy milyen driverek kellenek Neked. (Ha nem tudod fejből, sebaj: fordítsd meg, mert minden laptop alján ott van egy matricán. Írd be, és nézd meg a listát.) A frissítések mellé ki szokták írni, hogy mikor adták ki. Ha még soha nem frissítetted a drivereket, akkor töltögesd le a legfisebbeket.

Van még ötleted a 6 ponton felül, ami neked segített gyorsítani a géped? Oszd meg velünk kommentben, vagy e-mailben!   

hatékonyság vírus hogyan helymegtakarítás számítógép gyorsítás

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr235407245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása