A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Hogyan használd a szódabikarbónát sütéshez-főzéshez?

2013. július 10.

Kivételesen nem egy adott felhasználási módját mutatjuk be a kis kedvenc csodaszerünknek, hanem arról írok pár mondatot, hogy mire figyelj, ha szódabikarbónával sütsz vagy főzöl.

szodabikarbona_sutes.jpg

Hamarosan jövünk szódás receptekkel is, mert csodát művelnek még olyan kajáknál is, amiket eddig anélkül készítettem és soha nem gondoltam, hogy lehetnének még jobbak! 

Ha nem akarsz lemaradni a finomságokról és szódás trükkökről, kövess fb-n is!  

Tuti, hogy már Te is készítettél pl. szódabikarbónás muffint vagy egyéb tésztát, süteményt. Gondolom, a recept szerint jártál el, így, ha az jól volt leírva, akkor Neked nem fogok sok újdonságot mondani. De azért fusd át! ;)

Mire figyeljek, ha szódabikarbónát használok?

  • A legfontosabb, hogy mindig a száraz összetevőkkel keverd össze!
  • Mindig csak friss szódabikarbónát használj!
    A nyitott, maradék, régi szóda tökéletes lesz egyéb dolgokra, mint pl. 

    Így tisztíts vele ezüstöt. >>>
    Vagy használd lábápolásra, repedt sarkakra... >
  • Mindig legyen egy savas (nedves) összetevő is a hozzávalók között, pl. ecet, joghurt, író, tejszín, stb. 
    Ha nincs elég savasság az összetevők között, nem fog megfelelően reagálni a szódabikarbóna és nem keletkezik elegendő szén-dioxid, így a süteményed sem fog megemelkedni és lazulni. :( 
    Az a bizonyos szörnyű szappanos íz is akkor jön elő, ha ez a feltétel nem teljesül. Úgyhogy ezentúl amiatt sem kell aggódnod, csak odafigyelned! ;)
  • Ahogy összekevered a nedves és száraz összetevőket, azonnal tedd a tésztát a sütőbe!


Ha ezeket betartod, mindenképp sikere lesz a szódás receptjeidnek! Ha van kedved, küldd el a Te kedvencedet, hadd készítsük el mi is. ;) 
 

A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó . Bikarbonátionból (HCO3), és nátriumionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

fotó

szódabikarbóna sütés-főzés szóda-szerda

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr435398135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása