A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Tűzteszt -TE mit mentenél ki?

2013. április 09.

Ég a házad.
Nem tudod eloltani.
Csak egyszer tudsz visszamenni.
Családod, házi kedvencek már biztonságban vannak.

tuzteszt-mit-hozol-ki-egy-ego-hazbol.jpgTe mit hoznál ki?

Mit hoznál ki egy égő házból?

  • a családi fotókat?
  • a legdrágább cipődet?
  • ékszerek?
  • LCD TV?
  • az új konyhagépet?
  • antik bútort?
  • laptopot?
  • festményt a falról?

Mondd, dönts gyorsan, mert a lángok egyre nagyobbak, nincs idő gondolkodni.

Nem tudsz felsorolni 10-nél több holmit?

Én bevallom: semmit. Ezek csak tárgyak, 80%-uk felesleges, a maradék 20% pedig pótolható. Még egy visszafutásra se kockáztatnám az életem. Miért? Egy mobiltelefonért? Azt akarod, hogy azt írják a sírodra, hogy "Élt 38 évet, de megpróbálta megmenteni a telefonját."?

Ne a tárgyakhoz kapcsold az érzelmeidet, hanem személyekhez, emlékekhez vagy helyekhez. Így megszabadulhatsz minden felesleges holmidtól. Sőt, remélhetőleg már be sem jön a lakásba.

Spórolj ezeken. Minden, amit gondolatban bent hagytál, az elégett. A fontossági listádon még a top 10-be se jutott be. Akkor tényleg szükséged van rá? Mindenre? Biztosan?

3x3 technika

  1. Válassz ki közülük 3 darabot és ajándékozd el. Szerezz örömet másoknak.
  2. Válassz ki közülük 3 darabot és add el. Tedd fel netre, a pénz mindig jól jön.
  3. Válassz ki közülük 3 darabot és csak dobd ki!

Mi ennek az értelme?
Ez a technika abban segít, hogy érzelemmentesen tudj a tárgyakra tekinteni. Ha sikerül legyőznöd ezt az ösztönöd, akkor a jövőben sok pénzt, helyet és időt fogsz tudni ezzel megtakarítani. A három lépés segíteni fog abban, hogy apránként szoktasd hozzá magad. Ha ezen túljutsz, akkor már a felesleges dolgokat sem fogod érzelemből megvenni.

Amikor egy barátunknak elajándékozzuk, akkor az még nem olyan nagy törés. Olyan "családban marad" érzésű lesz. Ezt könnyű és jó érzés meglépni.

Második lépésnél már az eladással egy visszafordíthatatlan állapotot idézünk elő, azonban azonnal kárpótlásunk is lesz. Pénz marad helyette.

A harmadik lépésnél már megtanuljuk hogyan kell csak egyszerűen megválni tőle. Segít elválasztani a fontos dolgokat a nem fontos dolgoktól.

Amit egy égő házban is otthagynánk.

foto

gondolatébresztő otthon takarékosság fontossági sorrend tűzteszt

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr45203524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása